onsdag 22 augusti 2012

Avhoppad statsvetare: "Ekonomisk tillväxt är målet för all forskning..."

"Miljöforskarens roll blir att visa hur hållbar utveckling kan stärka ekonomisk tillväxt... I detta hårdnade tankeklimat blev det en hädelse att problematisera tillväxtmålet... Penningstinna forskningsråd kunde ösa tiotals miljoner kronor över projekt som bekräftade det man ville höra... Omställning innebär förändring. Forskning om omställning kräver därför högt i tak - en öppenhet att utmana etablerade sanningar, att lansera nya perspektiv. Helt fel enligt dagens forskningspolitik  där ekonomisk tillväxt är målet för all forskning... Jag gick i exil från akademin."

Citaten från boken Omställningens tid, av Björn Forsberg. Det är något djupt problematiskt om politik inte får ifrågasättas inom akademin. I forna Östtyskland och Sovjetunionen fick inte kommunismen kritiskt granskas i vare sig akademi eller politik. Är det något liknande när det gäller ekonomisk tillväxt i den svenska akademien och politiken?

24 kommentarer:

 1. Kanske överdriver Forsberg en del, men det ligger ändå en ganska mycket i det han säger. Forskningen är i och för sig fri, men den styrs mycket hårt och det är lättare att få pengar till forskning som bekräftar det som samhället idag vilar på.

  SvaraRadera
 2. Birger:

  ",,,Uppfattar att politiker sitter
  minst lika mycket i knät på sina "ekonomiska utredare" som tvärtom."

  En del kan också bli överkörda.
  När Kjell-Olof Fält berättade om
  1994-1985års svenska stadskupp,
  för Olof Palme, en vecka före
  starten på densamma,
  så sa Palme lakoniskt:
  "GÖR SOM DU VILL!"

  Därefter har stackars Felt kLagat:
  "...Därefter kände jag mig så ensam!"

  En maktfråga hoppas jag blir:
  "Vem styr Felt och många andra
  ekonomer och också många andra!"

  Roland

  SvaraRadera
 3. Ska du intervjua Forsberg om hans nya bok?

  SvaraRadera
 4. Ständiga lönehöjningar kräver ekonomisk tillväxt.
  Vem vill börja sin lönesänkning med kanske 25 %, och lita till att detta lockar de flesta andra att följa efter.
  Påtvingad minskning av arbetstid och lön. Är det demokrati ?
  /Löneslav

  SvaraRadera
 5. Varför skulle Löneslav få minskad lön? Många tycks tro att vi utan tillväxt - som ju är omöjlig i längden av flera skäl - blir vi fattigare.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Birger,

  Glad att du uppmärksammar Forsberg.
  Det man läser och tar intryck av brukar vara antingen svart domedag, lättsinnig positivism eller huvudet i sanden. Forsberg inger så mycket hopp, utan att sopa under mattan.

  Eric

  SvaraRadera
 8. Birger,i andra meningen tror jag att ordet "händelse" ska vara "hädelse"

  SvaraRadera
 9. Ola, tack för påpekandet! Ibland går fingrarna på tangenterna fortare än huvudet hänger med, tycks det...

  SvaraRadera
 10. Fred Lane, f.d. ekonomons aug. 22, 06:35:00 em

  Det jag länge har sagt: ekonomer är till salu. Ge dem en åsikt att försvara samt ett arvode och de gör det.

  SvaraRadera
 11. "Miljöforskarens roll blir att visa hur hållbar utveckling kan stärka ekonomisk tillväxt."

  Vad är liv? Vad är en levande varelse? Biologin hyllar den mekaniska teorin om livet. Vi är alltså att betrakta som maskiner? Maskiner byter man ut när de är utslitna! Detta sker idag inom arbetslivet. I detta hårdnande tankeklimat, har man inget intresse av att spränga dittills rådande teori? Teorin om evig ekonomisk tillväxt. Det skulle tvinga forskarna att se människor i ett annat ljus dvs. som mer än maskiner? Borde inte forskarna vara intresserade av verklighetsrön som inte är förenade med de gängse teorierna? Det är i denna riktning ny, omvälvande kunskap kan inhämtas?

  Eller finns det krafter som tjänar på att utveckling inte sker? Är det som inom politiken? En någotsånär ärlig politiker blir inte långvarig inom politiken. En ärlig forskare blir inte heller långvarig...? Forskningen styrs mycket hårt. Av vem/vilka blir frågan? Vilka är det som tjänar på att utveckling inte sker? Att vi hålls kvar i TRON att vi är maskiner? För visst är det en tro? Människan är en social, kulturell och andlig varelse. Eller vad säger du Birger?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. Björn Forsberg vågar tänka utanför boxen och dessutom uttrycka sina tankar i skrift och ord. Med om det inte har varit uttalat förbjudet så kan vi nog sträcka oss så långt som att säga att det knappast inte gynnar karriären.
  Men vad händer i takt med skuldkrisens utveckling ? Personligen tycker jag att en öppen bredare kritik av myten om evig exponentiell tillväxt håller på att växa till ett reellt och mer direkt systemhot. D.v.s att en allt bredare framförd kritik av tillväxtmyten håller på att gå från en ”ofarlig” marginell företeelse till att bli ett ytterst påtagligt hot mot den eviga tillväxtens siamesiska tvilling: ”Förtroendet för fiktiva värden och fordringar. Uppblåsta och upprätthållna av ofattbara och omöjliga prestationslöften . Löftet om fortsatt exponentiell tillväxt som accepterats och lagrats i guldkantade papper eller digitala nummeserier. I slutändan blir ifrågasättandet av den eviga exponentiella tillväxten ett direkt ifrågasättande av våra pengars värde och de som utställt löftet/garantin.
  En lite obehaglig reflektion är att i en tid då krediter expanderas ur ingenting och pengars värde inte har någon annan uppbackning än ett löfte som är villkorat av att fordringsägarna tror på det innebär en absurd situation om förtroendet börja svikta. Först faller förtroendet för banken, i nästa skede staten och för euro-länderna slutligen ECB. Men vad krävs för att återskapa ett omedelbart förtroende eller åtminstone tillfälligt lugn om själva grundlöftet är villkorat av att det finns ett förtroende? Det krävs uttalade lögner som upplevs som så trovärdiga att det räcker för att återskapa villkoret för garantin; dvs tron på det omöjliga.

  SvaraRadera
 13. Ja, du, Leif, så kan man beskriva läget. Glädjande dock att, som du skriver, det sjuder av, än så länge, ganska offentligt outtalad kritik.

  Lisbeth, jodå, visst kan man definiera människan på det viset. Faktum är att det enda parti som i sitt partiprogram en gång i tiden slog fast sin inställning till vad en människa är var just MP - mitt skäl till att vi skulle göra det var att vi måste veta för vilka sorts varelser vi bygger samhällen. I programmet slogs fast att människan är en biologisk, social och andlig varelser. Som du kanske märkt talar jag gärna hellre om biologisk, social och kulturell varelse - men det beror på att annars måste man, lika säkert som amen i kyrkan, svara på frågor varför man blandar in religion. Många har svårt att se skillnad på religiös, i bemärkelsen vara kyrklig eller tro enligt någon religion, och andlig som ju innebär något helt annat.

  Fred: Finns undantag har jag hört...:-)

  SvaraRadera
 14. Sluggo, såg du att MP - efter din drapa häromdagen? - går till offensiv mot ränteavdragen som enda parti? Så bra! De där avdragen innebär bara chimärt ett stöd för låginkomsttagare, i själv verket driver det upp skulderna och de som sitter mest illa till blir då just låginkomsttagare.

  SvaraRadera
 15. Det känns glädjande att kritiken mot ekonomisk tillväxt som huvudmål nu både sprids, växer och klarnar, för så känns det, att den både växer och klarnar...

  Helt och fullt ärlig har jag sedan väldigt länge sedan tyckt att "skitsnack" från våra politiker och ekonomer varit det allra värsta "miljöproblemet" för min mentala hälsa.

  De faktiska miljöproblemen och sociala orättvisorna vill jag se och veta så mycket om som bara går - eftersom de är faktum så är det inget man i längden kan lida av - men när politiker och ekonomer indirekt säger att vi skall fortsätta i exakt samma tokiga riktning - ja då blir man frusterad, så känner i alla fall jag det.

  Så kul att vi blir fler :-)

  PS kan inte låta bli att ändå säga att jag erfarit att de allra flesta, för att inte säga typ alla, uppenbarligen inte förstår, de är alltså inte att betrakta som onda människor som i berått mod fortsätter propagera för än mer ekonomisk tillväxt, inte heller verkar de jag stött på genom åren varit köpta (även om de har en hög lön som i.o.f.s. förblindar dem), utan också där verkar vara fallet att de inte förstår. Som exempel kan nämnas flera från Mp toppen som Peter Eriksson, Maria Wetterstrand, Lennart Olsen, Mikaela Valtersson m.fl., NEK-lärare, inklusive allehanda riksdagsledamöter etc. från typ precis alla riksdagspartier t.ex. Carl B Hamilton.
  Det är min upplevda erfarenhet, som jag naturligtvis helt och fullt står för!

  SvaraRadera
 16. Hmm, "indirekt" i meningen ovan skall nog faktiskt vara "direkt" - för nog säger de det tämligen direkt...
  Meningen blir då:
  "...men när politiker och ekonomer DIREKT säger att vi skall fortsätta i exakt samma tokiga riktning - ja då blir man frusterad, så känner i alla fall jag det. ..."

  Vgh Tom

  SvaraRadera
 17. Tack för ditt svar Birger!
  Har läst MP:s gamla partiprogram. Olika tester visade att jag var miljöpartist till över 80%. Men det var då det.

  Har läst din bok "Svarta oliver och gröna drömmar." En bok skriven av en person som inser att vi är andliga varelser. En väldigt fin bok och modigt skriven.

  Vetenskapen som inte gärna utforskar det som inte går att väga och mäta, står för andlig materialism. Fast vetenskapen är viktig!

  Vi bör inte anser många blanda politik och religion. Hur det nu ska gå till. Det är redan så sammanblandat som det kan bli.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Birger & Lisbeth. Ni skriver att vi är andliga varelser. Det vore intressant om ni då förklarar vad andlighet är för er.

  När det gäller tillväxt och energifrågan kan det kanske vara av intresse att besöka:

  www.rikareliv.info/Fri%20energi.htm

  och gå in på länken: En värld av fri energi - Rikare liv

  Så länge som det inte finns intresse att sätta sig in i vad energi verkligen är kommer vi människor att stå och stampa och stampa med en massa konstgjorda konstruktioner som inte är hållbara.

  Christer

  SvaraRadera
 19. Christer: för att göra det enkelt för mig så citerar jag bara Wikipedia: "Andlighet behöver inte inbegripa tron på något övernaturligt eller transcendent. Även utövande eller beundran av konst, musik, litteratur, mm, liksom de känslor som kärlek eller självförverkligande kan väcka, är immateriella till sin natur och kan ge en översinnlig upplevelse."

  SvaraRadera
 20. Christer anser du själv att vi är andliga varelser? Om svaret är ja, vill du vara personlig och förklara vad andlighet är för dig?
  Ande, andlighet, själ orden används i många olika sammanhang. Det är som med ordet demokrati ingen vet vad det innebär. Men man kan anta hypoteser pröva dem och dess sanningshalt.

  Intressant länk Christer! Instämmer i att vi behöver sätta oss in i vad energi verkligen är!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 21. Birger och Lisbeth, tack för era svar på min fråga: 'Det vore intressant om ni då förklarar vad andlighet är för er.'

  Lisbeth; omedvetet eller medvetet gör du en taktisk manöver i ditt svar. Genom att bolla tillbaka frågan till mig flyttar du fokus från dig själv. Men jag ska försöka ge ett, något förenklat, svar på vad andlighet är för mig.

  Andlighet är något helt naturligt förekommande hos oss människor. Många har insett att livet är utveckling och att verklig tillväxt är det samma som att utveckla medvetenheten till större förståelse för meningen med livet.

  Andlighet innebär att upptäcka sin egoism/själviskhet, det är första steget för att kunna göra förändring, på så sätt kan egoismen/själviskheten övergå till att tjäna moder jord, naturen, annat liv och människor efter bästa förmåga.

  Andligt tjänande består i att troget fullgöra den enklaste syssla och göra sitt bästa där hen är ställd.

  Det finns många sätt att tjäna det andliga livet: Goda tjänster tex ett vänligt leende, ord, blick, sprida glädje, sprida som författare etc. Andligt är att sprida det som är sant och rätt samt att rätt bruka sin livsuppgift.

  Källan av fri energi finns tillgänglig utanför och inom oss och den härskar fri och oändlig i hela kosmos. Den ger en uppfattning av att kunna uttrycka sig fritt. Det är andligt.

  Som avslut kan jag konstatera att jag än en gång fått förmånen att lägga en trevlig arbetsdag till många andra trevliga arbetsdagar.

  Christer

  SvaraRadera
 22. Christer, Bollade medvetet över frågan till dig. Visste inte riktigt var jag skulle börja. Eller om jag ens ville svara. Andlighet är ett stort ämne. Eftersom du ställde frågan, så antog jag att du själv har funderingar. Men det står var och en fritt att svara eller inte svara. Så tack för ditt svar.

  Att bevara sitt liv ser jag personligen som en av människans skyldigheter. Att vi ska vara rättvisa mot kroppen och tillgodose dess behov. Vi ska bete oss mot kroppen som en god husbonde behandlar en god tjänare. Det kan lika gärna gälla vila som hårt kroppsarbete eller motion.

  Den ekonomiska tillväxten betonar aldrig vila och återhämtning. Den ser betalt lönearbete som enda arbete. Den ekonomiska tillväxten är ingen god husbonde och behandlar inte sina arbetare väl. Den ekonomiska tillväxtens förespråkare ser människor som maskiner. Vi som anser att människan är så mycket mer än en materiell varelse, har ett uppdrag. Det kan vara en del av vår livsuppgift att samtala kring vad en människa är. Birger gör det här på sin blogg. Han når ut till många.

  Den nuvarande vetenskapen är heller ingen god husbonde. "Ekonomisk tillväxt är målet för all forskning..." Betalt lönearbete är därmed det enda viktiga i vår tillvaro. Vi är i mångt och mycket våra arbeten. De som inget arbete har stämplas med utanförskap. De som arbete har arbetar för mycket blir sjuka och byts likt reservdelar ut. Ständig ekonomisk tillväxt är därmed viktigare än våra barn, våra gamla föräldrar m.m. Ja viktigare än vår hälsa och vårt "tempel" vår kropp här på jorden.

  Människor hör och ser detta hos våra politiska partier. Men fortsätter att rösta fram dessa förespråkare för ständig ekonomisk tillväxt.

  Liver ser jag som andligt hur vi än lever det, om vi ler eller är arga och sura. Men om vi vill utvecklas i positiv riktning och tjäna andra, oss själva och planeten så bör vi försöka finna vår plats i helheten genom att ständigt försöka utveckla oss och göra medvetna ansträngningar. Tycker vi att vi har lärt oss något viktigt, så "ska" vi bistå våra medvarelser och hjälpa andra till utveckling. Det är vår skyldighet att bistå andra.

  Det kan vara svårt bistå andra. Samt att låta andra bistå en själv. Det kan lätt bli mästrande och att tjäna andra kan man göra av olika motiv. En del motiv kan vara själviska. Man känner sig stor och märkvärdig. Man får också kontroll över andra. Därför så behöver vi "vakta" våra steg, känslor och tankar som kommer som en strid ström. Det är aldrig riktigt tyst. Vad är mitt eget. Vad är kollektivt och utifrån kommande vibrationer (energi).

  Ständig uppmärksamhet på allt vi gör såväl yttre som inre kan vi öva på i vår vardag. Men det är tröttande att vara ständigt uppmärksam. Så vi får ha ett stort tålamod med oss själva och med andra. Humor behöver vi också. Humor är viktigt. Hur ska vi annars orka med allt arbete och då menar jag inte endast betalt lönearbete...:)

  Lisbeth

  SvaraRadera
 23. Lisbeth. Bra inlägg, instämmer.

  Du skriver: "Bollade medvetet över frågan till dig. Visste inte riktigt var jag skulle börja. Eller om jag ens ville svara. Andlighet är ett stort ämne. Eftersom du ställde frågan, så antog jag att du själv hade funderingar."

  Varför jag ställde frågan var att du och Birger flera gånger skrivit att vi människor är andliga varelser. Men det ger ingen klar bild av vad ni menar med att vara andlig varelse.

  Ja, andlighet är ett stort ämne och trots att du skriver att människan är en andlig varelse "visste du inte riktigt var du skulle börja."

  Jag upplever att vi alla använder oss av ord som kan vara svåra att förklara fast vi använder orden.

  Fortsätt med dina kloka inlägg!

  Christer

  SvaraRadera
 24. Christer och Lisbeth.

  Vad tycker ni om denna hemsida www.vildasnan.se ?

  Gt

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.