måndag 2 juli 2012

Uppmaning till Fridolin och Romson: Våga visa mod!


Det är hög tid för Miljöpartiet att ta större ansvar för miljö- och klimatfrågan än partiet gjort de senaste åren. Blockpolitiken hämmade en djupare grön politik, men idag finns ingen anledning för partiledningen att hålla tillbaka. 

Ett grönt parti måste kunna hålla två bollar i luften. Dels investera i grön teknik och klimatsmart energi, dels utveckla samhällsmodeller som ligger bortom tillväxt- och konsumtionssamhället. Det första är partiet bra på, det andra har försummats.

Så inleder tre f.d. språkrör för MP tillsammans med två riksdagsledamöter, en EU-parlamentariker och en partistyrelsemedlem en debattartikel i dagens Aftonbladet. Fortsättningen:

Eftersom vi blir allt fler människor som konsumerar alltmer håller vi på att föröda planeten. Om någon generation är vi cirka nio miljarder människor. När många av de beslutsfattande politikerna föddes var vi knappt tre miljarder. Det sker idag en massutrotning av djur och växter – i själva verket är allt fler forskare nu överens om att vår framfart inneburit att planeten är inne i sin sjätte period av massutdöenden. Detta samtidigt som klyftan mellan rika och fattiga ökar, såväl i vårt land som globalt.

Det här är inte bara ohållbart, det är även dumt och övermåttan girigt. 

Vi, som idag lever i den materiellt rika delen av världen, har större möjligheter än någonsin att leva goda liv utan att tära på jordens resurser. Genom att förstå att utveckling kan vara något större och djupare än ökad materiell och ekonomisk tillväxt kan vi ta steget bort från tillväxt- och konsumtionssamhället till något vi kan kalla Utvecklingssamhälle. Gröna politiker måste ha modet att slå fast att utveckling i ett redan materiellt rikt samhälle snarare är mer fri tid, mer kultur och mer social närvaro än ökande konsumtion och ökande stress för att hålla igång idén om den eviga tillväxten. 

Det är förvisso svårt att bryta sig ur de system, strukturer och normer som idén om den eviga tillväxten skapat och nu gjort sig beroende av. Men vi vet också att såväl utsläppen av klimatgaser som skövlingen av planetens ekosystem hänger intimt ihop med jakten på ekonomisk tillväxt, som till råga på allt sker genom lånade pengar.

Insikten om detta - samt insikten om att människor som lever i materiellt fattiga delar av världen behöver ekonomisk utveckling för att kunna leva goda liv - leder till att vi i vår del av världen måste tänka om. Vi kan inte fortsätta att leva på ett sätt som kräver tillgång till tre jordklot. Vi måste tänka nytt.

Det räcker således inte med att lägga ut räls, bygga om miljonbostäderna eller prata om grön konsumtion. Miljöpartiet de Gröna bildades utifrån insikten om att det behövs nya normer, nya strukturer och nya system. Vi behöver ett ekonomiskt system som vare sig skadar de planetära processerna eller människors värdighet. Vi behöver en rimligare fördelning av makt, pengar och arbete. Så låt oss tala om detta! 

Det enda som krävs är mod. Mod att utmana gamla sanningar, mod att utmana konsumtionssamhället, mod att utmana arbetslinjen, mod att tala om kultur, sänkt arbetstid, minskad konsumtion och rättfärdig fördelning mellan rik och fattig. Vi är övertygade om att partiledningen idag har all anledning - och dessutom goda förutsättningar - att skapa opinion i dessa frågor. 

Om inte De gröna gör det, vem skulle då göra det?

Annika Lillemets, riksdagsledamot (MP)
Birger Schlaug,  skribent och f.d. språkrör (MP)
Carl Schlyter, EU-parlamentariker (MP)
Göran Hådén, ledamot i partistyrelsen (MP)
Lotta Hedström, f.d. språkrör (MP), i höst ersättare för Gustav Fridolin i riksdagen
Per Gahrton, f.d. språkrör (MP), ordförande i gröna tankesmedjan Cogito
Valter Mutt, riksdagsledamot (MP)

22 kommentarer:

 1. Svar på frågan: Den som hela tiden måste hålla på att bevaka mandatfördelning, och dessutom sitta i alla möjliga olika utskott, har liksom inte resurser att göra detta.

  Politiska partier är förmedlingsorgan. De tar hand om politisk kraft som skapas på annat håll, och använder den till att skapa lagar och statsbudgetar. Ett nyttigt arbete, men knappast samhällsomdanande i sig självt.

  Svensk politik är topptung. Det organiseras för lite på basplanet och pratas för mycket i parlamentariska församlingar. Så länge det är på detta vis blir det ingen kraft i de parlamentariska församlingarna heller.

  SvaraRadera
 2. Håller med föregående talare:
  "Det pratas för mycket i parlamentariska församlingar."

  Tala och skriva om hur vi ska ställaom samhället är en sak. Ni som skrivit texten till länken: Lever ni som ni skriver och pratar?

  För en tid sedan talade jag med en person som påtalade vikten av att gynna den egna orten för dess överlevnad. Några dagar därefter åkte personen och delar av familjen till USA på semester. Väl hemma några veckor var det dags för en ny semester med familjen och nu var det Turkiet som gällde.

  Jag missunnar ingen att ha semester. Men det går bra att tala och skriva en massa vackra ord som inte får någon betydelse i verkligheten.

  Vi är allt för många som tänker en sak, säger något annat och gör något helt annat!

  SvaraRadera
 3. SVD idag 2 juli.
  "MP sänk momsen för skomakare och skräddare."

  "Miljöpartiet vill att svenska folket ska reparera mera. På så vis tar vi bättre hand om jordens resurser anser partiet."

  De avser även att förstärka Rot avdraget. Första bokstaven står för
  reparation.

  Bra! De lyssnar tydligen. Det är mycket som skulle kunna repareras. Allt har inte en inbyggd livslängd tack och lov. Det är också något vi borde ha mod att ifrågasätta. Detta med inbyggd livslängd, påtvingad slit och släng borde leda till ramaskri.

  SvaraRadera
 4. Har Birger Schlaug gått med i Miljöpartiet igen?

  SvaraRadera
 5. Jag vill ha medborgarlön, inte sänkt arbetstid. Låt de som vill jobba fyrtio timmar i veckan göra det. Och låt de som hellre ägnar sig åt annat än lönearbete göra det. En medbirgerlön, förlåt medborgarlön, behöver inte vara hög. Ett par tusen i månaden räcker som en början.

  SvaraRadera
 6. Klockrent talat Birger!

  SvaraRadera
 7. "Blockpolitiken hämmade en djupare grön politik men idag finns ingen anledning för partiledningen att hålla tillbaka."

  "Valtersson till attack mot Romsson"
  "Politikerkollen" Aftonbladet.

  Mikaela Valtersson anser att MP inte ska säga nej till att ingå i en alliansregering. Hon menar att MP valt fel strategi om de ska växa.

  Med ny ledning får vi hoppas på ännu fler nya friska förslag än sänkt moms för skomakare och skräddare. Kanske kan man snart känna igen Miljöpartiet igen. Tänk längre än till "strategi för att växa". Tänk innehåll! Tänk att ni ska säga alla obekväma sanningar, som de andra inte vågar säga. Då växer ni och förhoppningsvis även vi andra.

  SvaraRadera
 8. Äntligen går ni ihop och säger sånt som borde sägas i grupp, och det gör ni bra. Fortsätt med det! Ni har mitt fulla stöd (dock har inte Miljöpartiet fått min röst sedan Birger var språkrör). Det jag efterlyser är det ni efterlyser - kritik av konsumtionssamhället och lite visionärt mod.

  /Jocke

  SvaraRadera
 9. Åsa imponerade stort idag jämfört med förra Almedalen, både till innehåll och form. I år lät hon som en miljöpartist. Utan lillbrorsans ytliga skol- och rälspolitik. Som var droppen som fick mig att lämna mp. När Schlyter ställer upp som rörkandidat vill jag med i matchen igen (för att prata glättig fridolinska). Åsas "angrepp" mot blockpolitiken var lovvärt - vi vill välja på 10 olika tandkrämer, men när det kommer till politik räcker det med två alternativ...

  SvaraRadera
 10. Om den gröna rörelsen siktar på att bli ett antal storstadsparlamentariker med ett antal uvar samt glömmer bort att det finns de som inte bor där kan man slänga ur sig vad som helst.
  Glöm det här med höghastighetstågen för glesbygden och de som bor mellan stationerna kommer inte att gå med på att betala för "gräddfilen".

  SvaraRadera
 11. Förstår inte det där med fri invandring och totalt öppna gränser riktigt. Hur funkar det? Finns det något annat land som har det nu som man kan läsa om som exempel? :)

  SvaraRadera
 12. Jag älskar överbefolkning precis som Romson, Fridolin och de andra miljöpartisterna. Det finns inget bättre. Dessutom kan vi få massor med tillväxt i byggindustrin om vi bara lyckas låna pengar att bygga bostäder för.

  SvaraRadera
 13. Svensk socialbidragsstandard är med all sannolikhet alldeles grymt ohållbar om alla på Jorden skall garanteras den.

  SvaraRadera
 14. Bra artikel!

  Det är bara sorgligt att partiets utveckling nu gått så långt att några av partiets mera framträdande personer känner sig manade att försöka återföra partiet till dess ursprungliga grund. Ty var har denna grund tagit vägen?

  Såhär skriver Sydsvenska Dagbladet i dagens ledare:
  "Miljöpartiet har stärkt sin ställning i takt med att de utopiska dragen i den gröna politiken har tonats ned till förmån för de pragmatiska. Fortsätter den utvecklingen kan partiet spela en viktig roll i framtida svensk politik."

  Nej, fortsätter den utvecklingen behövs inte partiet. Partiets huvuduppgift är i stället att utarbeta alternativ till det nuvarande samhället. Detta gör inget parti idag.

  Miljöpartiet har dragit till sig alldeles för många smågnetare som tror att världen blir bättre genom mer eller mindre stolliga förslag som väljarna bara retar sig på. Men då har partiet förbrukat sitt existensberättigande.

  SvaraRadera
 15. "Svensk socialbidragsstandard är med all sannolikhet alldeles grymt ohållbar om alla på Jorden skall garanteras den."

  Har vi SD:are på besök? Ett land med 9 miljoner människor försöker knappast ta hand om 7 miljarder människor.

  Och varför skulle det vara ohållbart? Öka samhällsklyftorna ytterligare och vi kommer se fler revolutioner. Inget samhälle tjänar på att ignorera de so har det illa ställt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingen mening att replikera till dessa individer. Vad dom inte fattar är att när Jimmie fått på svensk folkdräkt och knätofsar på alla "svartingar", så kvarstår de stora problemen i alla fall... jobben kommer inte för att vi talar svenska perfekt, och snedfördelningen i samhället löser sig inte heller. Hur kan folk gå på skitsnacket?

   Radera
 16. Sossarna i Norge vill slänga ut Somalier:
  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10058504

  Det är ingen mening att replikera där heller, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I mina ögon är det embarmligt att tänka sig att "kasta ut" folk man tidigare givit en fristad. Visst kan man diskutera balanser vad gäller immigrantion f ö, men att förklara och lösa samtliga samhällsproblem med referensen"invandring" framstår närmast psykotiskt tycker jag....

   Radera
  2. Immigration (tfnj-l)

   Radera
 17. Jag håller med deff. Bara håll för öronen så hårt det går. Och om det inte räcker så skrik så mycket som det går medan du håller för öronen.

  SvaraRadera
 18. Anonym 08:29 - nej, jag har inte gått med i något parti igen.

  Tack för kommentarer.

  SvaraRadera
 19. Superbra. Schlyter för nästa rör! Kan bara gå uppåt nu!

  Billy Larssons artikel i senaste Grönt satt också som den skulle. NU är det gröna på väg in paletten igen!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.