söndag 1 juli 2012

Sommar och politiker: Om en vecka går Mats Knutsson på semester och det blir lugnt..


Akvarell: Lena Rosén Schlaug
När partiledare och deras närmast sörjande medarbetare lämnar Gotland, efter Almedalsveckan, väntar tre gånger av fyra några lugna veckor. De stora medierna lägger helt ner den politiska bevakningen. Mats Knutsson går på semester. Och riksdagsledamöterna trilskas inte, har man tur har de skickats ut på upptäcktsresa någonstans långt bort i världen. 

Sol och bad väntar för både statsminister och oppositionsledare och småttingarna kring dem.
För egen del minns jag dock att några journalister hörde av sig på somrarna med frågan om jag hade något att säga. Jag förstod att de ville fly stenöknen, dra ut på landet, bli bjudna på fika i fårhagen medan hönsen skulle sprätta kring deras stackars stockholmsfötter. För att smidigt klara uppdykande journalister skapades recept på en journalistkaka som vi kunde fixa ihop på några minuter utan att det såg ut som snabbkaka. Barnen sattes i arbete genom att få hämta vinbär trädgården och ägg i hönshuset. Vägen till en hygglig artikel och ett hyggligt inslag i teve kan stundom ta vägen via magen.

Men så är det då det där fjärde året med riksdagsval. Varenda partiledare och språkrör jag stött på hävdar att de ser fram emot valrörelsen, och det gör de nog också. Det gjorde i alla fall jag, med skräckblandad förtjusning. Men själva sommaren blir krossad. Det är mycket som skall förberedes. Särskilt allt som skall verka spontant. Dessutom är journalisterna mer på sin vakt, liksom mer på språng. De klappar får med vissa betänkligheter och kan surna till om de sätter sina stackars stockholmsfötter i en hönsblaffa.

Sommaren 1988 – det år MP kom in i riksdagen – var lite speciell. Kvällspressen hade upptäckt att det nya partiet bröstade upp sig genom att varje riksdagsledamot visade upp sina deklarationer. Här var alla vita som snö. 

Den som hävdar att man är vit som snö blir förstås granskad. Och granskade blev vi. Sommaren blev en plåga… Jag visste att man satt med färdiga artiklar om flera av våra riksdagsledamöter som hade dispyter med skattemyndigheterna. Dispyter är ett förskönande ord. 

Och själv hade jag åkt fast i en poliskontroll, uppsatt enbart för min räkning efter ett tips, där det visade sig att någon bilskatt inte blivit betald. 

Vad göra? Säga som det var, eller ljuga? Jag ljög. Och sa att det var mitt fel. Det blev en sommarlöpsedel på det. Hade jag sagt sanningen hade det blivit fler: för det första var det inte min bil, utan min frus. För det andra var det bilfirman som inte lämnat in överlåtelsen till länsstyrelsen. För det tredje var det ingen straffbar handling att missa bilskatten. Skulle jag berättat detta skulle det blivit tvivelaktiga löpsedlar under en hel vecka mitt i Sommarsverige. Skylla på frun på måndagen, på bilhandlaren på tisdagen och på juridiken på onsdagen. Härligt extra pålägg till mackan som riksdagskandidaterna skapat genom sina dispyter med skattemyndigheten… Så bättre att ta på sig och skämmas.

Sommaren 2000 var den bästa jag hade haft på många år. Den kändes i kropp och själ. Jag hade avgått som språkrör.

Och minsann, efter några år i träda, kunde jag dra till Almedalen utan minst lilla ångest...


Efter Åsa Romsons tal, måndagen den 2 juni
Samtal med Birger Schlaug ochh Kent Persson, moderaternas partisekreterare
Arrangör: Newsmill
Lokal:  Tage Cervins g 3 B - alldeles vid scenenMåndag 2 juli 8.20-9.20 Fungerar ett samhälle som inte kräver tillväxt?

Medverkande: Samtalsledare: Birger Schlaug, författare och debattör, Steg 3. Anders Wijkman, rådgivare Stockholm Environment Insitute SEI. Andreas Bergh, forskare nationalekonomi, Lunds universitet. Anna Borgeryd, konfliktforskare och styrelseordförande Polarbröd.
Plats: Studentcentrum, Högskolan. Arrangör: STEG 3 samt Gotlands Högskola. 
Seminariet kommer att livesändas via www.hgo.se/almedalsveckan.
Måndag 2 juli 11.00-12.00 Arbetstidsförkortning - begränsningar och möjligheter

Hur länge vi arbetar är en mycket komplex fråga som berör en mängd viktiga samhällsaspekter - sysselsättning, tillväxt, miljö, folkhälsa, konkurrenskraft, teknikutveckling, fritid etc. Genom en rad snabba intervjuer med experter försöker Birger Schlaug skapa en helhetsbild.

Medverkande: Birger Schlaug, författare och debattör, Steg 3. Andreas Bergh, forskare nationalekonomi, Lunds universitet. Birgitta Olsson, forskare och lektor i service management, Lunds Universitet. Mats Essemyr, Utredare, TCO. Carl Schlyter, EU-parlamentariker, MP.
Plats: Studentcentrum, Högskolan. Arrangör: STEG 3 samt Gotlands Högskola.
Seminariet kommer att livesändas via www.hgo.se/almedalsveckan.

 Tisdag 13.00 - 13.45
Vågmästeri
Arrangör: Riksbankens jubileumsfond
Lokal: Joda Bar, skeppsbron 24
 Seminarium med Birger Schlaug och Björn Söder, partisekreterare för SD, samt forskarna Katarina Barrling Hermansson och Ann-Cathrine Jungar. Moderator: John Chrispinsson

Onsdag 07.43 Stora scenen
Direktsändning Gomorron Sverige, SVT

7 kommentarer:

 1. Jag gillade din sommarberättelse men ännu mera den vackra akvarellen, med så pratande underbar bildspråk!
  Förstorade, och sparade och hade mig. Tack;) Och trevlig sommar!

  SvaraRadera
 2. Kändes det i själen också? Härligt, jag som trodde att du tyckte att vi är biologiska, kulturella och sociala varelser endast :-)

  SvaraRadera
 3. andemans, ja själen ja, ordet är lika missbrukat som ord som liberal, demokrati. Vi svänger oss med ord. Vad är själen för något då? Skendemokrati och skenliberaler känner jag till. Men någon skensjäl har jag inte stött på :);)Inte ännu i alla fall. Nä, vi är så mycket mer än biologiska, kulturella och sociala varelser. Det vet vi inom oss.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Apropå tillväxtseminariet.
  Vid sådana här samtal så brukar man så småningom upptäcka att deltagarna menar olika saker med tillväxt.
  Därför var det utmärkt att Birger började med att definiera vad just den här diskussionen avsåg.
  Men trots definitionen så fick jag intrycket att man, åtminstone stundtals, menade något annat än det som Birger avsåg.

  Något att vara uppmärksam på inför framtida diskussioner, vilka jag hoppas kommer.

  /e/

  SvaraRadera
 5. /e/ "Något att vara uppmärksam på inför framtida diskussioner, vilka jag hoppas kommer."

  Fick även jag "intrycket av att man, åtminstonde stundtals, menade något annat än det som Birger avsåg."

  Ett problem är att EU alltid nämns kort. EU är vår politik, men det nämns kort eller ofta inte alls. Vi behöver ta spjärn mot globaliseringens världsbild, som genomsyrar hela vår tillvaro. Vi är alla mer eller mindre EU tillvänjda. Utifrån denna världsbild i vilken EU är en del talar vi. Givetvis menar vi alla "stundtals" något annat. Höger eller vänstertänk styr oss också ofta. Hoppas vi kan komma ifrån det. Vi är lättmanipulerade genom det. Oavsett om höger eller vänster styr inom EU så tas besluten högre upp.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Birgitta Olssons prat om att dela in samhället i 2-skift var ju alldeles suveränt!

  SvaraRadera
 7. Seminariet om arbetstidsförkortning: där kom det igen. Som jag är så trött på att höra. Att tjänstemän har det så bra och t ex kan göra bankärenden (?) på arbetstid. Är inte tjänstemän ofta snarare den arbetsgrupp som har de mest stressiga arbetsvillkoren? Arbetet har en benägenhet att inte ha någon ände i tid, utan man jobbar under konstant stress med deadlines (och inte sällan stort mentalt stressande ansvar), vilket kan innebära långa (obetalda) kvällar, helgarbete, press att jobba under semester och sjukdom för att jobbet ska hinna bli gjort. Ens egen frånvaro innebär att jobbet ligger och väntar, inte att det utförs av annan personal/vikarie. Arbetsvillkor som är mycket obekanta för mina nära och kära som är "arbetare". När klockan är slagen går man hem, punkt slut. De skakar på huvudet åt mitt arbetsliv. Jag arbetade inom hemtjänsten en gång i tiden. Personalen klagade att det var stressigt, själv tyckte jag att jobbet var en räkmacka. Idag anser jag det än mer.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.