onsdag 4 juli 2012

Hoppsan, folk jobbar på nätterna...

Onsdag morgon, vandring till scenen i Almedalen för medverkan i en av alla dessa extra nyhetspaneler i SVT. Jag tillhör de som pratat flest gånger från den här scenen under årens lopp. Nio gånger blev det språkrörstal, om jag minns rätt.

Nu är det dags att lika ansvarslös som ledarskribenter få tycka till...

Reinfeldts tal igår handlade om Europas kriser, och svenska goda finanser. Men Sverige har lika stor skuld som många andra länder - men i vårt fall handlar det om att hushållens skulder ökat lavinartat. Vi har helt enkelt upprätthållit tillväxten med lånade pengar, precis som de länder Reinfeldt pekar finger åt. Detta är naturligtvis omöjligt i längden. Varför talas inte om det?

Dessutom är det märkligt att Sveriges statsminister i uppräkningen av alla kriser som omger oss inte nämnde klimatkrisen. Forskarrapporterna har blivit alltmer dramatiska, men statsministern tiger och vill inte låtsas om att utsläppen av växthusgaser ökade med 11 procent i Sverige förra året, och att den konsumtion vi ägnar oss åt innebär att vi i praktiken släpper ut över 10 ton koldioxid per år och person. Vilket är ungefär 10 gånger så mycket som planeten klarar av.

För övrigt meddelades att nu även moderaterna upptäckt att det finns personal på sjukhus som jobbar på nätterna, att även polis och andra gör det. Det vi andra vetat så länge vi levat har nu statsministern upptäckt då han besökt vanliga människor i Sverige. Han gör ett nummer av att nya moderaterna nu ser detta. Det var ungefär så det lät igår.

Och så var det då det där med fler jobb. Inte ett ord nämndes om att det finns ett samband mellan arbetslöshet och vad som anses vara normalarbetstid. Tillägg kvällen, så här blev det:

25 kommentarer:

  1. Bra!!! att du tog upp denna sanning, att svenska hushåll är högt belånade. Vi TROR att vi står säkra och att det övriga europas problem inte berör oss. Vi stoppar huvudet i sanden likt strutsen. Men det är ohållbart i längden vi kommer att dras med.

    "Varför talas det inte om det?"
    Det har talats om det i riksdagen. Samtliga partier verkade vara bekymrade över detta faktum. Debatten sändes i TV då många arbetar. När sedan inte media hakar på och tar upp denna viktiga sak under dagen eller kvällen så passerar det, utan att folk reagerar. Att politikerna inte tar upp hushållens höga belåning igen nu när tillfälle ges och fler "lyssnar" visar väl hur onödig denna vecka är. Vimmel, mingel, lite fylla och god mat är kanske vad de flesta vill ha? Är jag elak nu? Men vill vi ens höra sanningen/sanningar? Vi får de politiker vi FÖR-tjänar.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  2. Päivi Rissanen Nilssonons juli 04, 08:52:00 fm

    Det har ju varit så hela vägen från alla akuta möten i Bryssel och hit att Reinfeldt och finansministern talar om Sverige som det landet som har skött sig. De vill poängtera att de gjort detta. Övriga världen är i kris men inte Sverige. Det är lite samma fenomen som under kriget. Det är det kända Sverige är bäst-fenomenet som var så typiskt på 60- och 70-talet.
    Svenskarna älskar den attityden och politiker som säger detta. Det sade Palme och nu Reinfeldt. Snacka om att vara självgod. Han kunde kosta på sig att säga att Sverige inte är en isolrad ö. Men en halvö.
    Hushållens belåning är skrämmande. Visst var det lite majestetiskt över hans berättelse om sina nya erfarenheter om arbetslivet. Han försökte väl få in att så många utlandsfödda, som vi nu heter, är i arbete, i de tyngsta jobben. Och de tycker att det är spännande och en livsstil. Jag hoppas att det skrattas gott vid kafferasten. Men så är det inte längre. Inte en människa på vanliga arbetsplatserna pratar längre politik. De lyssnar inte på Almedalstalen.
    Reinfeldt vill framhäva att moderaterna är partiet som sett det nya Sverige. Men så länge han inte pratar om segregationen och klimatet så tillhör de det förflutan. Om socialdemokaterna har 60- och 70- talet som utgångspunkt så har moderaerna 80- och 90-talet. MP är fortfarande som studentpolitiker.Med sina cyklar och nedsatt moms till reparatörer..När får vi det nya miljöpartiet? Det frågar man efter i Finland också. Päivi Rissanen Nilsson

    SvaraRadera
  3. Apropå det där med fler jobb: Ingen nämnde väl heller det där med NAIRU, att dom faktiskt tror att en viss arbetslöshet är önskvärd för att undvika inflation, vilket aldrig bevisats av verkliga exempel, däremot motbevisats...

    SvaraRadera
  4. Lyssnar man till de alltmer påstridiga kritikerna så handlar det inte om att folk lånar pengar till sina borätter, utan att bankerna skapar i stort sett krediter ur tomma luften utan större egen insats. Med tanke på att kreditbubblan tvångsvis skjuter övrig ekonomi framför sig på ett destruktivt sätt borde en punktering av skuld/kreditbubblan vara en första rangens politisk fråga. När banken lånar ut luft, varför skall man betala den med pengar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å, vilken underbar sågning du gjorde äv Reinfelds tal i morse!

      Radera
  5. Det talas aldrig om vilka jobb som ska skapas och om de verkligen måste utföras. 30 000 nya jobb bara. Gånger 40 timmar. 1 200 000 timmars arbete till ska utföras varje vecka. Men ingen vet vad det är som ska utföras, men utföras ska det. Jag blir så trött.

    SvaraRadera
  6. Svar till Anonym 11:22: Börja med att titta på underbemanning inom exempelvis vård och omsorg och hur mycket folk som behövs där för att komma upp i god och mänsklig standard!

    SvaraRadera
  7. Haha, mitt i prick, 11:22!! Precis den absurditeten sitter ständigt på min axel och skakar på huvudet när den lyssnar på "jobbpolitik". Vi ska inte producera det vi behöver, utan behöva det vi producerar.

    SvaraRadera
  8. Björn, självklart behövs det mer personal inom t ex vård och omsorg. Men det är inte det som sägs och nödvändigtvis avses. Det är just det som är det patetiska - bara det är fler jobb, behövda eller ej.

    SvaraRadera
  9. Anonym 11:36: Jag håller helt med, både mig själv och dig: det finns tomma hål att fylla upp med människor, men å andra sidan måste man ställa frågan om kvaliteten på de nya jobb som antas "skapas". Bidrar de till nyttigheter eller bara till mer elände och resursförstöring exempelvis, eller att folk andligen dör i meningslösa "sysselsättningar"? (Äckligt ord förresten, man "sysselsätter" vuxna människor som om de vore småbarn som måste "sysselsättas" så att de inte hittar på något ofog!)

    SvaraRadera
  10. Hej

    Vilen cirkus Almedalen blivit. Proffesionella tyckare invaderar Visby och tycker en massa medan vi "vanliga" knegar på. Det vore bra om dessa "tyckare" tog ett vanligt arbete och utifrån det tyckte till.Skrämmande med så många som försörjer sig på att "tycka". Det finns konslutfirmor som tjänar bra med penagr på att "lobba2 mot poitiken. Det finns personer som blivit miljonärer på att tycka om klimatet. Vart är vi på väg.

    Robban

    SvaraRadera
  11. 08.25 skriver Lisbeth, "Vi får de politiker vi FÖR-tjänar"

    Jag förstår inte hur du menar. Kan du förklara?
    Är det någon annan som har en bra förklaring till detta?

    /Sivert/

    SvaraRadera
  12. Schlaug.se = oasen på webben :)

    Gör en comeback Birger. du har min röst rakt av.

    SvaraRadera
  13. Sivert, Menar att vi får de politiker vi förtjänar. "FÖR-tjänar" Orsak och verkan, konsekvenser av våra val. "Skit" ska skit ha? Hur kunna få något annat? Som man bäddar får man ligga. Om "vi" resonerade på ett annat sätt så skulle vi ha andra politiker eller ett annat system som gynnade alla livsformer på denna planet. Nu ser det ut så här, vi har skapat detta. Vi har alla en del i det mer eller mindre. Tror inte att jag går här och "skrotar" av en slump och att alla andra ställt till det :)Näää! Men om vi vaknar till lite ur dvalan, så blir det svårare för "makthavarna" att leda oss än hit än dit höger, vänster...Vi ser ju också vad ett "grönt MP" står för inte är det mycket att ha. Just nu skulle vi lika gärna kunna vara utan dom.

    Gör ingen "comback Birger" du behövs som en fri debattör! Låser man sig till ett parti blir man "ofri" mer eller mindre. Du är fenomenal som en fri debattör.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  14. "ingen vet vad det är som ska utföras, men utföras ska det." Och bråttom som satan är det! Så jäkla genialt formulerat. Så kärnfull beskrivning av hela ekorrsystemets absurditet. Ta ett kliv bakåt och smaka på orden. Borde bli bevingade. Hade jag tillhört den broderande skaran hade formuleringen blivit en väggbonad under rubriken Arbetslinjen. :-)

    SvaraRadera
  15. Tack för kommentarer!
    Lisbeth, jo det är sant att det talats en del om hushållens skulder i en del riksdagsdebatter, det finns således någon sorts medvetenhet om problemet. Men i retorikens offentlighet så tiger man - både till höger och vänster av olika skäl. Kanske till vänster för att inte "skuldbelägga" hushåll, kanske från s och regeringen för att inte problematisera det faktum att man pläderar för fortsatt tillväxt trots att tillväxten i realiteten sker genom skuldsättning - både ekonomisk och ekologisk.

    Jonte, jo det är sant att man egentligen vill hålla en viss kader arbetslös för att lönerna inte skall skena, men dagens arbetslöshet är större än vad detta motiverar.

    Flera har varit inne på att det behövs utföras arbete som idag inte blir utfört. Jo, sant, men även om vi fyller på med 80 000 människor till inom vård, skola och omsorg så kommer arbetslösheten att vara hög och "nya" arbeten knappt ens ersätta de gamla som rationaliseras bort.

    Exempel: livsmedelskedjorna köper bröd från tillverkare, kedjorna pressar priserna så att man endast får kompensation för högre råvarupriser men inte för högre löner som förhandlas fram mellan parterna - kedjorna kräver att tillverkarna skall rationalisera bort människor i motsvarande grad som lönekostnaderna ökar.

    Deff: Sorry, det är inte aktuellt...:-)

    Robban: Jo, det kan betecknas som en cirkus på en del sätt, och jag är själv kritisk till att man ofta motiverar sitt deltagande med att man "påverkar politiker". Så är inte fallet. Däremot - och detta är det stora med Almedalen - finns möjlighet för människor att lyssna gratis på seminarier som man aldrig någonsin skulle komma i närheten av annars, dessutom är tonen en annan i Almedalen än på andra seminarier. Själv jobbade jag en hel del, men det fanns också lediga timmar där jag skaffade mig mycket nya kunskaper och framför allt fick inspiration att ställa nya frågor. Problemet är att man som enskild medborgare - som inte har ett jobb som moderator eller debattdeltagare eller föreläsare eller ens som ditskickad av företag eller organisationer - har svårt att få tag på rum för övernattning eftersom de hyrs upp av just myndigheter, organisationer och företag till stor del. Har man väl kommit dit kan man faktiskt leva billigt vad gäller mat i alla fall - det bjuds hej vilt på frukostar, fika, lunchmackor etc av de som arrangerar seminarier etc. Jag vet de som tältat och som inte lagt en krona på mat undre en hel vecka och samtidigt fått gratis utbildning i en rad ämnen på ett sätt som är omöjligt någon annanstans.

    Så cirkus, ja. Avarter, ja. Men också enorma möjligheter på ett sätt som faktiskt handlar om demokrati. Och dessutom: man kan få se makthavare inom näringslivet, byråkratin och politiken på ett sätt som man inte kanske sett dem förr: lite tragiskt ensamma, lite mer gråa än de brukar vara i sina roller i rutan, kanske pinsamma på ett sätt man inte trott, kanske värdigare än man någonsin anat, kanske blygare än man kunnat tro, kanske pråligare än man trott, kanske trevligare än man vågat hoppats eller pösigare än man föreställt sig. Också sådant är nyttigt.

    SvaraRadera
  16. "Flera har varit inne på att det behövs utföras arbete som idag inte blir utfört." Det var dock inte andemeningen i diskussionen. Nästan tvärtom. :-)

    SvaraRadera
  17. Päivi Rissanen Nilssonons juli 04, 11:47:00 em

    Jag vet inte om jag har intresse av att se dessa människor i Almedalen , inte ens när de är som de inte är på TV. Jag är mer intresserad av politik. Det konstiga är att vanliga knegare inte pratar politik och Almedalen går dem helt förbi. Men någonstans ser de direkt vem är deras man, Stefan L. Jag tyckte att det var väldigt bra med överenskommelsen om arbetslösa unga som Reinfeldt presentera i sitt tal. Annars tror jag att han är less på att vara partiledare. Päivi Rissanen Nilsson

    SvaraRadera
  18. Päivi, jag vet faktiskt inte vad den så kallade pakten innebär, än så länge finns ju nästan ingenting färdigt, te x vad regeringen skall bidra med. Det enda som är klart är en gammal ide om att ungdomar skall jobbar 75 procent och utbilda sig 25 procent och få betalt för 75 procent.

    10:55 - Jo,visst.

    SvaraRadera
  19. "Folkrörelsen nej till EU"
    "EU vill sänka lönerna i Svergie"

    Ungdomar är löntagare...

    "Sänk lönerna i Svergie. Uppmaningen kommer från EU kommissionen, som föreslår åtgärder för hur EU länder ska klara sin ekonomi".

    "Den 30 maj kom EU kommissionen med rekommendationer om hur EU:s olika länder ska sköta sin ekonomi."

    "EU är vår politik sa Carl Bildt." Personligen så undrar jag när denna sanning ska sjunka in hos folket. Inte lätt för regeringen. Lätt för de andra att låtsas som om de skulle kunna föra en annan politik. Det handlar alltså inte om höger eller vänster...!? Det handlar om att vi är med i EU och att EU:s direktiv/lagar gäller före våra egna. Reinfeldts funderingar ang. att jobba till 75 års ålder diskuteras alltså inom EU sedan tar våra politiker upp frågan.

    Så är det så konstigt att man inte vet vad "pakten" innebär?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  20. Varför kan du inte tacka nej? Du är ju en privatperson sen länge.
    Ge plats åt nya ansikten.

    SvaraRadera
  21. Bravo, Birger, du fick med allt viktigt! Hoppas att många lyssnade på dig och din moderata kollega. Hon är superklok hon också!

    Kan du för övrigt hälsa på hos Gröna Partiet?

    GP finns i Visby dessa dagar. GP lär ligga dig närmast, jämfört med dagens MP. Eller hur?

    Gt

    SvaraRadera
  22. BG: vad sjutton vet du om vad jag tackar ja och nej till?

    SvaraRadera
  23. BG: synnerligen korkad och oförskämd kommentar.

    SvaraRadera
  24. BG, man får vara "stor" och be om ursäkt. Sånt påverkar vårt samhälle i en trevlig riktning.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.