onsdag 11 juli 2012

Bruce

Jag blev igår påmind - när jag läste i nya numret av Sans - om en av alla dessa mer eller mindre udda saker som fastnade i huvudet när jag gick i Norra Latin. Den så kallade Bruceeffekten - jag minns den eftersom skolan hade en kurator som hette Bruce. Och vad mer, jag minns vem Bruce var - nämligen Hilda Bruce. Det fanns en hemskt otrevlig dam i familjens bekantskapskrets som hette Hilda, och tanken på kuratorn och henne tillsammans var en sådan där absurd grej som kunde göra att Bruceeffekten fastnade i huvudet...

Hur som helst: Bruceeffekten... Man har ju länge vetat att t ex aphannar som tagit steget och blivit alfahanar gärna dödar ungar som diar för att honorna skall bli brunstiga igen så den nye flockledaren får möjlighet att sprida sina gener. Hilda Bruce kom på att det bland gnagare var vanligt att honor som är gravida får missfall när en nya alfahane träder till. Lika bra det, eftersom ungarna ändå skulle riskera att tas av daga av den nye alfahanen. Evolutionärt smart kan man tycka. Men det jag fick lära mig var att detta bara kunde ske hos djur i fångenskap.

Varför man trodde det vet jag inte. Men nu har man kommit på att samma sak sker hos apor i det fria. Spännnade. Detta kan tyckas bekräfta att individer har en fantastisk förmåga att styra sina kroppar alldeles själva på ett sätt som, innan det nu bevisats, förmodligen skulle uppfattas som ett brott mot "sunt förnuft" och "beprövad vetenskap". Jag älskar när saker och ting bryter mot det som så uppblåst kallas sunt förnuft.

PS! Ber om ursäkt till alla som trott att det här skulle handla om Bruce Springsteen... Som plåster på såren kan ni ju alltid lyssna på den här, det kan man inte göra för ofta...

10 kommentarer:

 1. Det var nog inte sunt förnuft som låg bakom teorin att det bara skulle ske i fångenskap.

  SvaraRadera
 2. Men nu, Birger, händer det snart saker i vetenskapen. Du vet väl hur den har rynkat på näsan åt sådant som "bara" har beprövad erfarenhet i ryggen, och inte är vetenskapligt testat. Akupunktur är ett exempel.

  Sedan en tid existerar följande institution
  www.integrativecare.se

  Den har en docent från Karolinska institutet som chef. Det kan betyda att professor Martin Ingvar, känd för sin skepsis mot ovetenskaplig integrativ medicin, kommer att möta sina egna kolleger, men nu som företrädare för den seriösa alternativa läkekonsten.

  SvaraRadera
 3. Kattdjur gör något liknande. Lejon tex. Och vanliga huskatter. Jag hade en katt vars unge bets ihjäl av en hankatt. Fast om det räknas som att det "sker i fångenskap" vet jag inte. Har aldrig upplevt katter som "fångna". De stannar hos människor mest av bekvämlighet, tror jag.

  SvaraRadera
 4. "Jag älskar när saker och ting bryter mot det som så uppblåst kallas sunt förnuft".

  Sunt förnuft säger att evig tillväxt i en ändlig värld är en omöjlighet.

  ;-)

  SvaraRadera
 5. Anonym 09:09

  Påståendet om att världen är ändlig är bara en teoretisk lek med ord.
  I praktiken och för människans syften är jorden oändlig. Detta visar all hittillsvarande utveckling.
  Tillväxt måste således förstås på ett annat sätt än att översätta det med ständig och accelererande växt av en och samma entitet. Sådan tillväxt förekommer inte någonstans i tillvaron.

  SvaraRadera
 6. Anders 9:34
  Tillväxt såsom vi menar består av pengar (skulder), ökningen sker i "all hittillsvarande utveckling" under det vi skövlar och förgiftar planeten.
  Men du kanske menar något annat, som accelererande tillväxt av blåbär eller medmänsklighet?

  SvaraRadera
 7. När jag såg titeln, utgick jag ifrån att texten skulle innehålla en hänvisning till Springsteen; det slapp vi.
  Kanske var Hilda en avlägsen släkting till Robert the Bruce:
  http://www.bbc.co.uk/history/historic_figures/bruce_robert_the.shtml

  SvaraRadera
 8. Som plåster på såren, Fred, får jag lägga in en ursäkt, för datatrafiken har varit hög när nördar världen runt sökt efter Springsteen och hamnat här...

  Vad gäller tillväxt, som kommenteras, så fick anonym 09:09 in en fin liten snyting...:-) I övrigt att märka att tillväxt inte är något ont i sig, men att ekonomisk tillväxt är en absurditet i ett längre perspektiv.

  SvaraRadera
 9. För den som tittade in här för att höra Springsteen kommer här en BRA Brucan-låt. :-)Sicket öron- och ögongodis.

  http://www.youtube.com/watch?v=129kuDCQtHs&feature=results_video&playnext=1&list=PL892366EEF133A124

  AK

  SvaraRadera
 10. Troede også det var et indlæg om Bruce Springsteen, så tak skal du da have for videoen i slutningen af indlægget :)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.