fredag 13 juli 2012

Bitankar på väg till katakomber

Bin samlar inte bara in nektar för egen del. De har dessutom den viktiga uppgiften att pollinera, det vill säga att transportera frömjöl och säkra den verkliga växtlighetens överlevnad. De arbetar för både sitt eget bästa och för kollektivets bästa. De ser ingen konflikt i detta. De förstår instinktivt att detta är enda sättet för överleva.
Bin skiljer sig från dagens ekonomiska överhet, från de globaliserade bolagens sterila egenintresse och från bankernas strävan att se sig själva som egenvärden. Tänk att bin skall vara högre stående än många av dem som idag planterar sina egenintressen i Båstad. Tänk att bin skall ha ett större intellekt än de som gjort idén om att leka affär till sitt högsta ideologiska mål.
På väg till Nyhetspanelen i SVT, tänker jag just detta. Gått genom Östermalm som ligger mer öde än någonsin. Och muttrat för mig själv något om att marknadsfundamentalister är lika förödande som religiösa eller kommunistiska fundamentalister. 
Det simmar några gräsänder i fontänen på Karlaplan. Några måsar seglar över taken. Jag sitter en stund och glor. Ett bi fladdrar förbi. Tänker på att jag ska vara ledig en hel månad, inte ett enda jobb, inga förberedelser, inga fackböcker som skal läsas. Bara mura, snickra, cykla, safta, simma, måla, kanota, plocka upp potatis, rensa landen, läsa kul böcker bara för lustens skull och fundera över livet. Det är semester.
Apropå bin: Spelade in rösten till ett bi för en film om kemikalier i miljön. Biet sprutades ihjäl, så jag hann inte säga så mycket. Det var en biroll. Nästa biroll har blivit i Cockpit, där jag spelar mig själv i cirkus sju sekunder. Undrar om den blir klassad som kalkon - men det är väl svårt för en film att bli kalkon när Jonas Karlsson har huvudrollen. Premiär i kväll.
Dags att ta sig vidare till de underjordiska katakomber där numera tevestudion är inhyst av säkerhetsskäl. För något år sedan var studion inhyst i en lokal med fönster. Nu är allt fönsterlöst. Det är på något sätt symptomatiskt för vår tid. Ökande klyftor mellan rik och fattig skapar rädsla. 


17 kommentarer:

  1. Suveräna tänkvärdheter - tack för en bra start på dagen!

    Billy

    PS. Men svårighetsgraden att bevisa att man inte är en robot (så att man kan få skriva här) ökar hela tiden, så ibland ger jag upp. DS.

    SvaraRadera
  2. Ja, den "mystiska" ? bidöden..."kemikalier i miljön" Bra för Bin? för oss? för något?

    Skrev förut om gifter i atmosfären och att media i Sverige inte tar upp detta med vädermanipulation. Rätt fram till nu.

    SVD fredag 13 juli. "Vädermanipulation kan få konsekvenser" Meterologen Martin Hedberg svarade på läsarnas frågor. Dock inga frågor om Bin. Men det är bra om Vädermanipulation börjar diskuteras.

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/chatta-med-martin-hedberg_6310726.svd

    Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Päivi Rissanen Nilssonfre juli 13, 08:51:00 fm

    Du missar något Birger S som gör att skillnaden mellan din och också mps ideologi mot socialdemokraternas blir tydlig: när kakan blir mindre blir kampen om den större och blodgare. Jag håller med att tillväxten inte får slå mot miljön. Men tala om att vara fundamentalist: det är en romantisk syn på verkligheten att alla snällt skulle dela på den minskade kakan . Det tog du upp alldeles rätt angående krisen i EU. Det blev inte ett fredsprojekt när pengarna tryter.Men samma gäller om man
    inte får mat på bordet tack vare den minskande tillväxten. Jag är förbluffad förresten hur vänstern vänster om socialdemokraterna både i ditt fall och i Finland spelar samma skiva år efter år, fast världen har förändrats. Kina är en imperialistisk stormakt som redan i dag suger ut Afrika till ex. Köper mark och odlar åt sitt eget folk samtidigt som lokalbefolkningen går hungriga. Har gruvor och på alla sätt agerar som forna kolonialmakter i Afrika. Detta pratas det inte så mycket om då gamla kommunister har svårt att se något fel i Kina.
    Om man är så fundamentalistiskt mot tillväxt som du är så måste man också se konsekvenserna.
    Byt skiva med andra ord.Visst var vi många som röstade mot kärnkraft (se USAs senaste problem med ett nära San Diego och alla solpanelerna som kommer nu i stället)mot EU, mot EMU. Men nu händer det nya saker och det finns nya maktbalanser så gå vidare i din analys och kritik. Kritiken mot s och m var också lite väl 70-talistisk.De är inte två liknande betonghäckar . Det är onyanserat att säga så. Lite slentrianmässigt och ett försök att mp skulle vara den tredje makten i så fall. Det blev int så, eller hur!Jag har en stark tro att betongen har bytts ut mot ngt mjukare material när politikerna är yngre och mer kloka vad gäller miljö och hållbarhet. förstås.Jag håller med att kontrollen om man är en robot eller en människa är mer som en synkontroll. I för sig bra så de yngre får en fördel här.Päivi Rissanen Nilsson

    SvaraRadera
  4. Päivi, det är nog mer romantiskt att bortse från att ekonomisk tillväxt i länden är en oromlighet. vilket till och med Nationalencyklopedin slår fast. inser man hur det förhåller sig så är man mån om att peka på nödvändigheten att tänka nytt för att undvika just det som du säger kan bli fallet om man plötsligt ställs inför en situation där det inte längre blir någon tillväxt.

    1980 var BNP 40 procent lägre än idag. nog fanns mat på borden även då...

    SvaraRadera
  5. Bra Birger! att du konstaterade att S och M är två liknande betonghäckar. S är en lightvariant av M. Eller är det t.om. tvärtom?
    Svårt att säga! Att de för samma slags politik borde t.om. en blind höna se. EU är vår politik.

    SvaraRadera
  6. Ni som vill se Birger görs en spännande intervju i Kunskapskanalen bör lämna grillar, regn och annat klockan 19.00. Då samtalar han med Alexander Norén om att köpa hus och om att bli hög på hus.
    Mirre

    SvaraRadera
  7. Hej Päivi
    Jag vet inte riktigt hur jag skall börja, men jag vet att jag vill försöka, försöka få dig att reflektera.
    När jag läser dina inlägg så kan jag se att du inte har hela bilden klar för dig, ja eller i vart fall inte den bild som visar/avslöjar hur nuvarande ekonomiska system fungerar, men så kan jag ju inte skriva - så vad skall jag skriva egentligen!?

    Jag rekomenderar dig och andra nyfikna/vetgiriga att läsa boken:
    Agenda för en ny ekonomi,
    av David C. Korten (org. finns på engelska).
    Till skillnad från de allra flesta böcker så rymmer den både en tydlig problem-/systembeskrivning + konkreta förslag om vad som bör göras.
    Jag kan avslöja att de 2 mest centrala punkterna ur det 12 punktprogram som Korten påbjuder är:
    - Rekonstruera de finansiella tjänsterna så att de tjänar "Main Street" (och inte Wall Street)
    -Ge den federala regeringen ansvaret över penningutgivningen

    Trevlig läsning
    /Tom

    SvaraRadera
  8. "Tänker på att jag ska vara ledig en hel månad, inte ett enda jobb, inga förberedelser..."
    God träda!

    SvaraRadera
  9. Bra i panelen idag. Effektiv, rolig, kunnig.

    SvaraRadera
  10. "ökade klyftor mellan rik och fattig skapar rädsla".
    Ja, och rädsla i sin tur skapar lättmanipulerade människor som slutar se och tänka själva. Rädda människor som ber om att bli övervakade och styrda.

    SvaraRadera
  11. Nu har vi en meterolog som tagit bladet från munnen. Martin Hedberg tack! Då är det ursäkta svordomen tammefan dags att vi alla vaknar. Ännu en nyhet som ska passera förbi?

    Han fick denna fråga av "Marcus"
    "Irans president beskyllde i år NATO för att manipulera vädret så att Iran fick mindre regn. Amerikanska vädersmän har nämnt att militärens utsläpp av antiradarmedel påverkar väderprognoserna. Tar svenska meterologer hänsyn till militär vädermanipulation när de tar fram väderprognoser?"

    Martin Hedbergs svar:
    "Nej det gör man inte. Det är svårt att få reda på vad de gör och vädermodellerna man använder har inte någon "ingång" för att parametrisera väder."

    Martin Hedberg undrar i ett svar på en fråga om det finns någon bra anledning att manipulera vädret?

    Ja gör det? Finns det någon bra anledning? Det borde vi fundera både en gång eller två över.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  12. Att fundamentalistiskt tro på evig tillväxt får också konsekvenser. Jakten på tillväxt har kommit till den punkten att den på många ställen är kontraproduktiv. Likt en gökunge är det ekonomiska systemet omättbart och har för länge sedan puttat ut sina syskon Ekologin och Medmänskligheten ur boet. Det spelar ingen roll hur mycket resurser i form av råvaror, pengar eller prylar vi slänger ner i gapet på gökungen – den blir inte mätt ändå, den vill bara ha mer.

    De gröna tankarna ifrågasätter denna ordning. Ska vi ägna vår korta tid på jorden till att göda ett ekonomiskt system som förstör förutsättningarna för våra barn och barnbarn? Finns det verkligen inte en större mening med livet än att varje år öka flödena av råvaror, pengar och prylar?

    Men eftersom S och M har full sysselsättning som huvudsakligt mål för människan så passar gökungen som hand i handske i deras världsbild. Gökungens tillväxt är inget problem utan en förutsättning.

    Frågan är vad man ska göra nu? Enligt den traditionella politiskt/ekonomiska kartan ska ju gökungen stimuleras till att äta mer så att sysselsättningen och konsumtionen tar fart. Men är det verkligen det vi vill?

    SvaraRadera
  13. Se sanningen i vitögat, Birger. ska du göra allt det uppräknade på din semester, då blir det ingen semester. På semestern har jag inga PLANER, och det är det som är poängen med semestern. Det finns inget mer stressande än att veta att nu måste jag göra det, sedan det, sedan det, sedan... Man blir sin egen piska, och detta gäller, märk väl, även om sådan (fritids)sysselsättningar som vi tycker om.

    SvaraRadera
  14. Päivi Rissanen Nilssonfre juli 13, 10:26:00 em

    Det är klart att jag inte har hela bilden klar och färdig framför mig, det har nog ingen. Men jag försöker. Om nu man hade så god levnadsstandard HÄR på 80-talet så pratar du B om ett ovanligt land som på den tiden hade kommit längst i världen (tack vare sossarna)vad gäller att jämna ut inkomst- och välståndsskillnader bland människor. Efter det har vi haft hela den 90-talistiska besparingen som resulterade ånyo till ett samhälle med olika klasser och en segregation, som alla vet. Inte minst bland barnen.
    Ja, jag har semester just nu.
    Ingen nappade på Kinaspåret som oroar mig mest. Det är globalt.
    Skall försöka hitta en sådan bloggsida. Menade du B en gemensam valutaunion i Norden eller verkligen bara i Skandinavien. Det har varit Finland med Tyskland och Holland som varit motorn i den ekonomiska tillväxten i eurozonen. Sedan har Finland och Sverige väldigt mycket gemensamt. Till och med är miljöministern i Finland Maria Ws man. (eller före detta?). Urpilainen är en tuff och rak sosse. Synd att ni inte ville diskutera det. Där kom det svenska högmodet fram.
    Men vad som gör mig förbluffad är att den finska vänstern fortfarande inte tror på att Ryssland och Kina är imperialister och förhindrar en fredsprocess i Syrien. De lever sannerligen i månskuggan, mvh Päivi Rissanen Nilsson

    SvaraRadera
  15. Päivi "Synd att ni inte ville diskutera det. Där kom det svenska högmodet fram."

    TROR inte att det är högmod att varken du eller någon annan väljer att inte diskutera vädermanipulation, trots mina ganska ihärdiga försök. Snarare så är vi så inne i våra egna upptäckter. Själv är jag less på höger och vänster gnabb. Det mesta handlar om det. Teknik och "vetenskap" är dock intressant.
    Mycket intressant...

    "Klotet" en blogg och ett program av vetenskapsradion tar upp "Geonenggineering- riskfylld teknik blir mer och mer rumsren."

    Ord som planetär ingenjörskonst och "en dålig idé vars tid är kommen" får mig att reagera. Vi reagerar på olika saker Päivi Rissanen Nilsson, det har inget med svenskt högmod att göra. Vad är det för någonting? Ett påhitt av många påhitt?

    Personligen så reagerar jag mycket på att forskare talar om att reglera solinstrålning och reflektera bort solljus. Det talas om en coctails av åtgärder. Låter lite som ett mingelparty, där ingen talar klarspråk ogillar mingelpartyn... älskar därimot klarspråk. Vad kan vara viktigare än vårt framtida klimat? Den här bloggen handlar mycket om klimatet.
    Det är ju förutsättningen för allt liv på jorden däribland för Bina. Biet Birger sprutades ihjäl... Ska vi experimentera med klimatet är det människans uppgift här på jorden? Många menar att det redan är kört att politikerna har misslyckats, så nu ska vi istället lita enbart till "vetenskapsmännen" i framtiden? Om de säger att de med planetär ingenjörskonst kan fixa planeten så är det så? Kan vi inte åtminstonde bli inbjudna till mingelpartyt där en coctail av åtgärder presenteras? Inbjudna av media, av politikerna av "vetenskapsmännen själva? Eller är vi så blinda att när vetenskapen till sist presenterar "lösningen" så sväljer vi den rakt av? I skuggan av denna "lösning" kan Geopolitiska spänningar uppstå. Vi kan/vågar nog inte ens föreställa oss vad denna teknik kan leda till.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  16. Päivi Rissanen Nilssonlör juli 14, 10:03:00 em

    Förslag till Elisabeth och andra på bra blogg: Hållbarhet, utveckling och filosofi av Eric Brandstedt, forskare vid Lunds universitet. 27 år. mvh Päivi Rissanen Nilsson, Jag förstår Elisabeths dilemma. Birger har så stort behov att framhäva sin egen betydelse i sammanhanget så det skymmer sikten. Det blir inte så mycket sakfrågor. Men så är det ofta med dessa personfixerade blogg.

    SvaraRadera
  17. Kul film, såg den idag. Inte en ledig plats i biosalongen, du lär bli stenrik. :-)

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.