fredag 15 juni 2012

Tystnad råder

Godmorgon! Eller om det nu är eftermiddag. Skillnaden är inte lika stor på morgon och eftermiddag som för bara några dagar sedan... Fåglarna har nämligen redan tystnat med sin euforiska gryningssång. För nu gäller det att hålla truten, så att man inte avslöjar för fiender var man ruvar och föder upp ungar. Dessutom är förälskelsen över så euforin har stillats och det hårda slitet med krävande ungar har börjat.

På ett sätt är det tragiskt att man inte längre väcks av fågelsång. Den är enorm där jag bor. Det finns två sorters sätt att hantera detta: antingen stänger man till öppna fönster för att få sova, eller också öppnar man stängda fönster för att få vara mitt i det äventyr som världen därutanför utgör. Jag gör det sistnämnda. Ligger vaken en halvtimme och njuter, och - har det berättats mig - somnar sedan med ett saligt leende typ lyckligt förälskad tonåring.

Men nu är det över, hela våren är över, och de flesta har inte ens fått semester än. Semester har de flesta fortfarande i juli, vilket är den nederbördsrikaste månaden på året. Medan juni är månaden med minst nederbörd. Trots allt: det är en del tid kvar till det att grönskan mognar och blir så där sommartung. Och ännu längre till det blir det höstmåne, byte till vinterdäck och sedvanlig smådepression...

Apropå höstmåne. Den ser ju väldigt mycket större ut än månen gör andra tider på året. Det är en märklig synvilla. Vår hjärna spelar oss ett spratt. Om man tar en enkrona och håller med rak arm och sedan jämför månens storlek med kronan kommer man att upptäcka hur man blir lurad. Månen är nämligen precis lika stor i jämförelse med kronan både när det är höst, vinter, vår och sommar.

Synvillor är viktiga att ha koll på. En del tror till exempel att tillväxt och utveckling är samma sak, och till och med att evig tillväxt är möjlig. Regeringen upplystes om denna synvilla igår på ett seminarium inom Framtidskommissionens ram. Förmodligen består regeringen av den sorten som stänger fönstret för att få sova vidare.

6 kommentarer:

 1. Jag tror inte regeringen stänger fönstret för att få sova vidare - de har aldrig öppnat det. Bara risken att släppa in euforisk gryningssång! Hur skulle det se ut!
  För säkerhets skull stoppar de nog in proppar i öronen innan de släcker ljuset också.

  SvaraRadera
 2. Evig tillväxt ÄR möjlig. För enskilda, och varierande, företagare. Först går den ena verksamheten bra,sedan den andra. Det är bara stater som satsar ensidigt på vissa storföretag, typ 7 stycken som Volvo, Atlas Copco och låter dem växa till att bli för viktiga, som får ta jättesmällar mot BNP. Eftersom de 7 fått bli för viktiga./Tobias Wallin

  SvaraRadera
 3. "Ekot"
  "Shoppinghjälp får oss att öppna plånboken"

  Tjänstefiering på frammarsch...
  Konsumtionen skiftar mönster från varor till tjänster.

  "personlig shoppinghjälp ny trend"

  Som om vi behöver hjälp med att lära oss att shoppa loss...

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. "eller också öppnar man stängda fönster för att få vara mitt i det äventyr som världen därutanför utgör." Mm, bär på en ständig längtan efter att komma den verkliga verkligheten så nära som möjligt... och på en ständig känsla av att vara evigheter ifrån den...
  AK

  SvaraRadera
 5. "Medan juni är månaden med minst nederbörd." Ha, ha, ha, vi märker det (vetenskap?)

  SvaraRadera
 6. Du är för underbar med ditt skrivande Birger Schlaug.

  Den sista raden kommer att skrattas länge åt.

  Huvut på spiken.

  Förresten, tack för de signerade böckerna!

  / Realist

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.