tisdag 26 juni 2012

Pausfundering

"Omställning innebär förändring. Forskning om omställning kräver därför högt i tak - en öppenhet att utmana etablerade sanningar, att lansera nya perspektiv. Helt fel enligt dagens forskningspolitik där ekonomisk tillväxt är målet för all forskning. Miljöforskarens roll blir att visa hur hållbar utveckling kan stärka ekonomisk tillväxt..."
Björn Forsberg i boken Omställningens tid som behandlar framtiden bortom tillväxtepoken.

8 kommentarer:

  1. Eller så ifrågasätter man om vi kan hänga kvar i tillväxtsamhället samtidigt som vi ställer om och blir ekonomiska förebilder, som den tyske ekonomijournalisten i denna tidning:

    http://www.zeit.de/wirtschaft/2012-06/rio-abschluss-kommentar

    Ungefär som SvD näringsliv, eller not?

    Å så undrar folk varför tyskarna spelar så bra fotboll och Sverige redan är ute... speglar det möjligen det höga respektive låga taket för kreativitet i de respektive länderna?

    /A

    SvaraRadera
  2. Den "alternative nobelpristagaren" Herman Daly skriver i sin bok "Beyond Growth":

    "Unless one has the preanalytic vision of the economy as a subsystem [sustained by a larger system whose limits and capacities it must respect], the whole idea of sustainable development … makes no sense whatsoever. On the other hand, a preanalytic vision of the economy as a box floating in infinite space allows people to speak of 'sustainable growth' – a clear oxymoron to those who see the economy as a subsystem. The difference between these two visions could not be more fundamental, more elementary, or more irreconcilable." (originalets kursiv)

    SvaraRadera
  3. Tillväxt, detta magiska ord. Kanske man skall kalla det för ökande välfärd? För det är väl det tillväxten skall leda till, eller?
    Vad är då välfärd? Vi menar kanske olika saker, men oftast menar vi väl ökande livskvalité. Vad är då livskvalité? Ger ökande tillväxt ökande livskvalité?
    För att nå ökande tillväxt bör vi arbeta mer, och kanske fortare vilket sannolikt minskar tiden för annat än arbetet med att skapa tillväxt. Med det utbud av aktivitetsmöjligheter samhället erbjuder får vi med ökande tillväxt då allt mindre tid för dessa aktiviteter vilket skapar ökande stress och en känsla av att inte räcka till.
    En människa växer fram till ca 20- årsåldern, därefter försöker man fylla sitt innehåll med olika kompetenser och kvalitéer. Men att "driva" människan kräver ungefär lika mycket energi från 20- årsåldern till livets slut.
    Borde inte samhället och dess finansiella system se ut på ett liknande sätt?!
    Hur tänker de folkvalda som vi valt att lotsa oss igenom våra ca 30.000 dagar på planeten?

    MVH Bengt Eriksson

    SvaraRadera
  4. Med tillväxt menar man kanske oftast ekonomisk tillväxt, dvs ökande BNP, vilket innebär ökande varuproduktion och därför i allmänhet en ökande genomströmning av materia och energi genom produktions- och konsumtionssystemet. En ökning som inte hur länge som helst kan motverkas genom bättre effektivitet och avfallshantering. Förr eller senare måste den ekonomiska tillväxten övergå till en utveckling (med bättre livskvalitet) utan växande slitage på det ekologiska systemet. En självklarhet som tycks behöva upprepas hur många gånger som helst.

    SvaraRadera
  5. Vaknade i helgen i en 7-årings sovrum. I ett sånt där hem som i tidningarna skulle tillhöra en av landets klenaste samhällsgrupper bedömt utifrån utbildningsnivå och yrke. Det första min yrvakna blick möttes av var en vägg med 7 medelstora barnväskor. Tjejen hade alltså inte en skolväska, utan 7. Blicken vandrade vidare till byrån, som bar upp en platt-tv. Och till skrivbordet på vilken det fanns en dator med plattskärm. Utanför barnrummet fanns helrenoverat kök och badrum. Och på gatan stod en bil inköpt för något över 100 000 kr. Och idag landade ett nyhetsbrev från mp i inkorgen som lät meddela att vi måste få fart på Sveriges industri. "Vilken medicin behövs för att få fart på svensk industri?" Min stilla undran är vad det är vi saknar? Som industrin måste skynda sig att producera?

    Omställning? Jo, nog är det bra märkligt att vi inte ska producera det vi behöver, utan behöva det vi producerar. Jag förstår inte riktigt vad det är jag inte begriper.

    SvaraRadera
  6. Bra formuleringskonst !!!
    "Jag förstår inte riktigt vad det är jag inte begriper."
    Vi är nog ganska många som inte förstår det.
    Aran

    SvaraRadera
  7. Tack, Aran. Jo, och tråkigt är det att inte heller mp längre går att begripa. Sörjer mitt medlemskap.
    AK

    SvaraRadera
  8. Iofs kan ju alla mål rymmas inom ekonomiskt tänk, för det handlar väl bara om vilka saker vi börjar kvantifiera och beakta ekonomiskt? Om vi exempelvis börjar räkna medborgarnas fritid som tillväxtfaktor och vi sänker arbetstiden, då lär ju detta öka vår tillväxt. Egentligen är möjligheterna här obegränsade. Vad sakerna egentligen handlar är det gamla vanliga - vem ska ha inskränkt frihet och vem ska få utökad? Och hur ska kakan fördelas? Vänster och höger igen alltså.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.