torsdag 10 maj 2012

Några tankar om kapitalismen

Kapitalismen drivs av vår otillfredsställelse. En tillfredsställd människa som rentav är lycklig med sin lott, är en nitlott för kapitalismen... 

Kapitalismen kräver att människor som är glada och nöjda med att kunna tillfredsställa ständigt nya behov, men producerar allt som oftast människor som varken är glada eller nöjda, ja rentav olyckliga och deprimerade. I synnerhet i tider när kapitalismens dynamik bidrar till att vidga klyftorna i samhället och alltfler människor ser drömmarna och möjligheterna gå dem förbi, vilket är de tider vi just nu lever i....

När kapitalismens förlorar sin förmåga att ens tillfredsställa gårdagens behov är det lätt hänt att otillfredsställelsen övergå i depression...

Citat från en artikel av Göran Rosenberg i tidskiften Balder nr 1, 2012.


19 kommentarer:

  1. Jag kunde inte hitta hela artikeln hos Balder, men den finns här:

    http://192.121.104.167/sekotidningen/1201/?page=3&mode=100&noConflict=1

    SvaraRadera
  2. "Kapitalismen drivs av vår otillfredsställelse. En tillfredsställd människa som rentav är lycklig med sin lott, är en nitlott för kapitalismen..."

    Ja, vilket måste betyda att vi kan inte skylla allt på våra politiker som är maktens lakejer? I annat fall blir de inte långvariga i politiken? Min dräng har en annan dräng.

    Vi behöver ändra våra känslor och tankar, så att eliten dvs. de som verkligen bestämmer i stängda rum drar en nitlott. För det krävs att vi inser att vi är mer än ekonomiska varelser? I annat fall är vi lätta att manipulera. Det är inte deprimerande att inse det.
    Ja, just nu lever vi i en tid när evig tillväxt förbytts i förväntningarnas missnöje. Då skapas spänningar och oro. Vilket i sin tur är ett hot mot (sken) demokratin.

    Lisbeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det är något vi kan, så är det väl att skylla på våra "folkvalda"? Sellouts. Hela bunten. Även de som för tillfället styr.

      Radera
  3. Göran Rosenberg, den gamle marxist-leninisten, är dock ärlig. Han erkänner att kapitalismen har både för- och nackdelar. Nu fokuserar han på nackdelarna i sitt inlägg, men fördelarna är ju mångfaldigt fler. Eftersom människan inte som de övriga djuren i vår Herres hage kan leva i enlighet med instinkter, utan har utrustats med en hjärna som ger henne valmöjligheter, är det nödvändigt för henne att ständigt utvidga dessa valmöjligheter. Det gör hon genom att uppfinna nya prylar, vilka utvidgar hennes värld. Problem som kommer i hennes väg kan lösas och därmed öppnar sig ytterligare nya möjligheter. Så har det fortsatt, och hela det här mänskliga konceptet ligger även fint förpackat i det ekonomiska systemet, i kapitalismen och marknadsekonomin. Detta ekonomiska system är just en spegelbild av hur människan, i motsats till de övriga djuren i vår Herres hage, tar sig fram i tillvaron. Ständigt nytt tänkande och nya produkter som vidgar vår värld, våra möjligheter och - vår frihet. Motsatsen till detta förstår åtminstone inte jag hur det skulle se ut, men att det skulle bruka våld på den mänskliga naturen är klart som korvspad. Människan är en skapande varelse. Den här driften försökte man undertrycka i de socialistiska och kommunistiska staterna, med känt resultat. Att Göran Rosenberg så småningom övergav marxismen-leninismen i KFML är fullt begripligt, men tankarna på att överge kapitalismen och marknadsekonomin upphör aldrig att fascinera vissa människor, framför allt under ungdomsåren. Visst har det ekonomiska systemet baksidor, och Göran Rosenberg pekar på en allvarlig sådan, framför allt mot bakgrund av miljökrisen. Vår konsumism blir till slut fullständigt absurd och ett hot mot miljön, i minst lika stor utsträckning som fattigdomen är det. Men att vi skulle förstöra det ekonomiska systemet anser jag uteslutet. Däremot måste vi reglera det på ett helt annat sätt än idag. I stället för att som idag vara slavar under ekonomin, måste vi bli ekonomins herrar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilka menar du med "vi"? Skulle tippa på att toppen av pyramiden betraktar sig både som "vi" och ekonomins herrar.

      Om du på allvar tänker dig att tämja ekonomin kanske du ska hämta inspirationen från annat håll. Kpmlr kanske?

      Radera
    2. Oj KFML var det visst. Inte lätt med alla bokstavskombinationer. Dom går nog bra dom med lol

      Radera
  4. Arbete åt alla behövs för att inte skapa misär. Jag tror också på att livet är mer än arbete. Så har det alltid varit. Jag förstår inte Schlaugs arbetsfientlighet. Hur hade du tänkt dig att alla skall få bröd för dagen?

    SvaraRadera
  5. Roger, du skriver:
    "Ständigt nytt tänkande och nya produkter som vidgar vår värld, våra möjligheter och - vår frihet."

    Själv vill jag sätta ett inte så litet "o" framför ordet frihet. Ju mer människan utvecklar tillvaron utifrån sin tekniska förmåga - desto mer ökar ofriheten. Människan har väl aldrig varit så snärjd av prylar och så låst och bakbunden av ett system som i dag.

    Jag kan då inte se att alla prylgalna och upplevelsefixerade människor verkar vara lyckliga. Gör du? Det verkar snarare vara mycket-vill-ha-mer som gäller.

    Vad skulle det vara för fel att börja "följa våra instinkter"? Problemet skulle möjligtvis vara att människor har tappat kontakten med sina innersta behov, men förhoppningsvis finns det en och annan som fortfarande kan väcka liv i de andra och påminna om att livets mening är så mycket större än en till resa eller en ny i-phone.

    SvaraRadera
  6. Anita,

    Vad skulle det vara för fel att börja följa våra instinkter? frågar du.
    Nu menar jag att vi skiljer oss från de övriga djuren på en väsentlig punkt, som har att göra med instinkter visavi vår förmåga att skapa en alldeles egen tillvaro. Det är detta sistnämnda som gör människan unik och som även gör oss till människor.

    Med "prylar" menar jag nu inte endast "i-phone" och andra numera populära ting. Tänk på alla hjälpmedel du har omkring dig och som människor konstruerat! Utanför mitt fönster kan jag se några träd, annars är allting omkring mig människoskapat. Det är svårt att tänka bort denna mänskliga värld, framför allt är det svårt att se hur vi skulle klara oss om vi plötsligt kastades några hundra tusen år tillbaka i tiden. Till "prylarna" hör ju även vår sjukvård, våra kommunikationer, vår utbildning, våra städer, sommarstugan, hammaren och tejpen. Visst har hela denna tillvaro ökat vår frihet. På så sätt är inte människans frihet en gång för alla given, utan vi kan låta denna frihet växa, just genom våra egna skapelser. Du gillar kanske inte i-phone, men jag känner många som gör. Hela it-revolutionen har ökat vår frihet helt otroligt. Min farfar brukade berätta när radion kom och om vilken frihet detta innebar. Och: Plocka bort alla "prylarna" så märker du genast vilken ofrihet du hamnat i!

    SvaraRadera
  7. Roger, allting är relativt och det är svårt att plocka bort vissa prylar i den tillvaro vi lever i, där just dessa prylar har blivit normalitet. Personligen tror jag, precis som du, att vi är skapande varelser, men det behöver inte nödvändigtvis sammankopplas med teknik. Man kan skapa på så oändligt många områden! Det är inte mer rationalitet det här samhället behöver, det är mindre!
    Oavsett om vi gillar det nuvarande ekonomiska systemet eller inte så har det redan påbörjat sin kollaps. Kapitalismens krav på ständig expansion gör att undergången finns inbyggd. Hittills har alla komplexa samhällen sakta men säkert gått mot sin egen undergång och vårt moderna samhälle har nog passerat romarriket och mayaimperiet i komplexitet med råge.

    Glömde från ditt tidigasre inlägg: Jag har aldrig förstått varför vissa hävdar att stalinismen skulle vara alternativet till kapitalism? Det är ju två kolosser på lerfötter, och ingetdera har visat sig livskraftigt.

    SvaraRadera
  8. Anita, överger vi rationaliteten är vi verkligen illa ute. Du tycks ju ha förlorat all tilltro till människans förmåga, teknik mm. Det har inte jag. Det bästa botemedlet mot sådana depressiva tendenser är att läsa historia. Människan har klarat oändliga prövningar. Hon är tvingad till att gå igenom dessa prövningar eftersom hon, i motsats till djuren, inte styrs av instinkter utan med hjälp av sin stora hjärna. Det är alltså människans plikt att klara problemen, i annat fall lever hon ovärdigt. Visst finns det stora problem, men människans förmåga att lösa problem växer exponentiellt idag. Vetenskapen är bara i början av en lång, lång färd. Pessimism och uppgivenhet ger jag ingenting för, det är fegt helt enkelt. Då överger man människans storhet.

    SvaraRadera
  9. Anonym 10.45: nja, arbetsfientlig är jag inte, däremot är jag arbetslinjefientlig. För det första ser jag inget fel i att man utför arbete i den civila sektorn - oavsett om det är att baka eget bröd, sänka den formella arbetstiden för att vara mer med sina barn eller engagera sig i annat som är oavlönat, men som utgör grund för att samhället skall fungara.
    För det andra blir det inte mindre utfört om fler delar på jobben genom att normalarbrtstiden sänks från 40 timmar.
    För det tredje är det en märklig uppfattning att vi ska jobba 40 timmar eller mer i veckan trots attsnart sagt alla miljarder som investeras går ut på att rationalisera bort arbete.
    För det fjärde - som svar på fråga vad vi ska leva på om vi inte arbetar: Jo, vi ska "leva på" det jobb vi gör, men också på allt annat "jobb" som görs genom rationaliseringar,automatiseringar, robotisrtingar etc.
    Viktigt att notera är att människan är mer än en produktionsfaktor.

    SvaraRadera
  10. Roger, tekniken hjälpte inte invånarna i Bangladesh när översvämningarna drabbade dem. Tekniken hjälper inte de miljontals människor som svälter i Afrika. Än så länge skördas offren för människans "rationella" framfart inte här på hemmaplan men vi kommer inte att gå fria för all framtid. Visst har människan som art överlevt både det ena och det andra, men i vissa historiska skeden är det nog bara en spillra av mänskligheten som lyckats överleva i "fickor". Och nej, jag är inte pessimist, jag är realist. Min tro på den mänskliga förmågan är urstark, annars skulle jag nog ge upp. Men att det behövs en kursändring, bort från nu rådande system, det är jag övertygad om. Och den kommer, med eller utan vår medverkan, tro mig. Vår civilisation har nåtts vägs ände, även om dödsryckningarna inte nått vår skyddade del av världen. Än.

    SvaraRadera
  11. Roger, tekniken hjälpte inte invånarna i Bangladesh när översvämningarna drabbade dem. Tekniken hjälper inte de miljontals människor som svälter i Afrika. Än så länge skördas offren för människans "rationella" framfart inte här på hemmaplan men vi kommer inte att gå fria för all framtid. Visst har människan som art överlevt både det ena och det andra, men i vissa historiska skeden är det nog bara en spillra av mänskligheten som lyckats överleva i "fickor". Och nej, jag är inte pessimist, jag är realist. Min tro på den mänskliga förmågan är urstark, annars skulle jag nog ge upp. Men att det behövs en kursändring, bort från nu rådande system, det är jag övertygad om. Och den kommer, med eller utan vår medverkan, tro mig. Vår civilisation har nåtts vägs ände, även om dödsryckningarna inte nått vår skyddade del av världen. Än.

    SvaraRadera
  12. Sorry, vet inte varför det blev dublett.

    SvaraRadera
  13. Bra skrivet av Göran Rosenberg i tidskriften Balder!

    Bra skrivet av Lisbeth härovan!


    För övrigt, kommer C att gifta sig med MP snart ♫♫♫ ?

    Gt

    SvaraRadera
  14. Hallå Anita!

    TEKNIKEN hjälper människor genom varningssystem så att de i tid kan sätta sig i säkerhet. TEKNIKEN hjälper människor i Afrika så att de slipper svälta. Du är tydligen varken pessimist eller "realist"; i mina ögon är du helt enkelt okunnig om vad teknik är och vad den betyder för oss. Du frossar i undergångsstämningar och inväntar nu att elände ska nå "vår skyddade del av världen". Du väntar och njuter!

    SvaraRadera
  15. Vi brukar rensa bort masskommentarer och annan skräpposr men kan just nu inte göra det. Därav ovanstående inlägg som kommit igenom filter.

    Mika Holm

    SvaraRadera
  16. Päivi Rissanen Ntors maj 10, 10:41:00 em

    Jessus! Någon anonym 10.45 hade kopierat av mina åsikter och klistrat in här från mitt tidigare inlägg på en annan plats. Schlaug hade visst svarat, Inte på mitt ursprungliga utan här. Ja, visst är du arbetsfientlig och inte bara arbetslinjefientlig! Välfärden bygger på att vi arbetar, Freud sade att de som inte tycker om arbete är inte riktigt mogna och klarar inte av att sublimera som det hette i hans språk. Men framför allt titta på alla tiggare som blir bara fler på Europas gator. Vi förväntar oss ett mångfaldigande pga EMUs svacka. De tycker inte att det är löjligt med arbetslinjen. Men självklart måste vi också göra allt det obetalda som vi alltid gjort: ta hand om våra barn och gamla, delta i politiken ( ja alla får inte betalt som du) baka surdegs bröd osv. Faktiskt det som vi kvinnor alltid har gjort utan att göra det till en fråga om betalning.Päivi

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.