måndag 14 maj 2012

Lätta upp Strindberg...

100 år sedan August Strindberg dog. Om det finns det mycket att säga. Till exempel att den som idag svänger sig med att säga Ååågust bör skärpa sig. Han var August med alla utom för sina närmaste. Punkt. Det finns annat att säga också - och blandar man upp det med Elin Wägner, kornknarren och kvinnorörelsens historia så blir det ett föredrag som jag håller.

Hade Strindberg och Wägner något gemensamt? Jodå, Elin Wägner gjorde vad hon kunde för att på söndagsluncherna stöta ihop med honom på pensionatet på Drottninggatan... Bland annat. Och John Landquist - som under många år vara gift med Elin Wägner - var den som tog ledningen för hans försvar under den lätt groteska Strindbergsfejden.

Ekorevolutionären August
v/s
Ekofeministen Elin
Föreläsning av
Birger Schlaug

Det du förmodligen inte visste om August Strindberg och det du måste veta om Elin Wägner.
Info och bokning till hösten: provoka@telia.comTillägg: Igår visades en dokumentär i SVT om hur man bygger in kort livslängd i varor för att hålla igång produktion och tillväxt. T ex glödlampor. Just det berättade för övrigt Elin Wägner om i en upprörd artikel redan för 70 år sedan: en uppfinning av en arbetare köptes upp av glödlampsbolaget som lät uppfinningen försvinna eftersom lamporna skulle hålla alltför länge... Här citerar jag från hennes artikel.

9 kommentarer:

 1. OT.
  Såg du glödlampsmysteriet Birger? Annars får du nog se det i efterhand
  http://svt.se/2.174811/1.2795206/glodlampskonspirationen

  SvaraRadera
 2. Hörde just att om Strindberg skulle säga nåt till dagens människor så skulle det vara: tänk själva! Så avslutade Schlaug sina anföranden som språkrör. Heder!
  L

  SvaraRadera
 3. Robsten: gör ett tillägg på bloggen med anledning av att Elin Wägner faktiskt berättade om det där redan för 70 år sedan. och varnade för att det skulle bli modell för hur tillväxtsamhället skulle hållas igång på naturens bekostnad.

  SvaraRadera
 4. Misstänkte tidigt att det var något lurt med lågenergilamporna. Kollade tidigt och upptäckte att de var 1. hutlöst dyra, 2. hade dåligt ljus, 3. höll sämre än en vanlig glödlampa, 4. innehöll kvicksilver.
  Åtgärd: Hamstrade vanliga glödlampor för de närmaste 10-15 åren.
  Ekonomi plus/ noll.

  SvaraRadera
 5. Misstänkte tidigt att det var något lurt med förlästa akademiker.
  Kollade tidigt och upptäckte att de var 1. hutlöst dyra, 2. hade dåligt ljus, 3. höll sämre än en vanlig arbetare 4. innehöll kvicksilver.
  Åtgärd: Hamstrade vanliga arbetare för de närmaste 10-15 åren.
  Ekonomi plus/ noll.
  /egenföretagare

  SvaraRadera
 6. Vissa företagare är förutseende.

  /sjuårig folkskola

  SvaraRadera
 7. Jasså Wägner var först med det också. Attans, borde gissat det. Hoppas i alla fall att du såg programmet, det är sevärt.

  SvaraRadera
 8. Jag kör med lågenergilampor. Tycker de håller bra mycket längre än vanliga glödlampor, men inte så det motsvarar priset. De är också oförklarligt ojämna i pris. Kan skilje helt enormt. ...Men jag är en dålig främlingsfientlig människa, men jag kör med lågenergi lampor, ägg från frigående hönor, ekologisk mat, plockar upp döda djur från vägarna (ingen annan verkar göra det) samt puttar bort grodor från vägarna. Får bli min grej när jag står inför St Per eller Oden i Valhall.

  SvaraRadera
 9. I slutet av 1940-talet fick vår klass göra en skolresa till Stockholm. Där blev vi guidade bl.a. på Lumalampans stora fabrik. Ingenjören, som gav oss info, sa att man via volframtråden kunde öka glödlampans livslängd avsevärt, men att det vore dålig affär för företaget. Vill minnas att Luma ägdes av KF, dvs ett av arbetarrörelsens barn.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.