torsdag 24 maj 2012

Humlor

Ikväll ska jag prata om Humlor. Låter det trist, konstigt och nördigt? Trist är det inte, konstigt är det inte heller, men möjligen lite nördigt. Prata ska jag med Björn Cederberg, som är entomolog och tillsammans med illustratören Bo Mossberg, skrivit boken Humlor i Sverige. Kunskapskanalen 19.00.

Självklart skall vi reda ut om humlan verkligen kan flyga, om den bränns eller sticks och hur hanarna överlever den minst sagt dramatiska parningen. Visste du  förresten att det finns över 40 arter av humlor i Sverige och att humlan är ett bi? Jag vill fråga Björn om hur drottningen övervintrar och: vad gör hon när hon ensam och övergiven vaknar upp de första vårdagarna?

Humlan är fascinerande. Du kan sätta dig på en stubbe i skogen en vacker vårdag, plocka fram termosen, titta på klockan när du ser en humla patrullera förbi stubben. Sen kan du kolla på klockan när du ser den på samma patrullering en gång till. Har det gått fyra minuter så kan du vänta att se den om fyra minuter igen. Det är hanarna som kollar sin doftrunda och doftmarkerar där det behövs - för att sedan lukta in om det varit någon humledrottning som varit intresserad av de doftspår som han lagt.

På tomten hemma har vi massor med lavendel. Det är en bra humleblomma. Lavendeln sjuder ibland av humlor. När jag ser blåvioletta blommor och hör surr - vad ser och hör humlan? Och hur är det nu med människan och humlan - hur många arter har vi redan utrotat och varför?

Kunskapskanalen 19.00. Repris 24.00 samt 09.00 på fredag.
Torsdag nästa vecka samtalar med Roger Älmeberg om Spaniens diktator Franco
Fredag om två veckor samtalar jag med Helene Schmitz om en av Linnés lärjungar.

Tillägg torsdag kväll: HÄR finns programmet på nätet.

9 kommentarer:

 1. Jag ser fram emot att få höra er surra om humlor.

  SvaraRadera
 2. V-Jonas skjuter skarpt idag och vill införa ett globalt miljömål om max 1,5 graders temp.höjning.
  Denna gräns är passerad sedan länge.
  Det blir svårslaget av de gröna.

  SvaraRadera
 3. Spannande. Ser frem til at høre mere.

  SvaraRadera
 4. Mer skönhet som bjöds på tv ikväll.... sååå vacker....
  http://www.youtube.com/watch?v=J30dZd0Rb8w

  Och när jag ändå håller på...
  http://www.youtube.com/watch?v=FtKhMXw4cUQ

  SvaraRadera
 5. Det är ute att endast skriva,
  medan blommorna dör.

  Men att skapa ängarna på Jorden där blommorna och humlorna lever,
  det är något helt annat.

  Gud vad less jag är på alla dessa författare.
  Är BS bara en av alla pratkvarnar?
  Att slösa bort sin tid, med att angripa all galenskap i vår tid, ska bara göras lite då och då medan det viktigaste återstår som är att tänka globalt och att göra lokalt och globalt.
  Kulturer inom människornas och Klotets gränser, är det svårt att förstå.

  Vi som förstår något, väljer naturligtvis dem, som vill ta ansvar för vår planet, till våra ledare, som lär oss, hur vi tillsammans skapar kulturer som vi kan förstå och ta ansvar för under det paraply som vårt Klotförstånd utgör.
  Är det svårt att förstå?

  Roland Lidén

  SvaraRadera
 6. Roland... tja, pratkvarn är jag förstås... men nog kan författare som den jag samtalade med ses som mer än författare... nämligen också som god praktiker som sprider kunskap och samlar kunskap och gör vad han kan för att också humlor skall ges rätten att få leva...

  Anonym 11:39: fina låtar, fina texter, om än lite sorgliga.

  Fred: Dags för humleholkar i trädgården?

  Anonym 11:16 - har JS uttryckt det så så lever han i en fantasivärld, rätt är att forskarsamhället är rimligt överens om att 1,5 grader borde vara målet, men det är som sagt redan kört.

  SvaraRadera
 7. Haha, man kan verkligen se hur det kryper i kroppen på dig Birger när snacket om humlans nytta mäts i BNP och ekonomi. :)

  SvaraRadera
 8. J.: Det är sant att det kröp i kroppen. Men inte äv den anledningen som du nog tror... Utan för att värdet mätt i BNP var så löjligt lågt. Den icke mätbara värdet är ju betydligt större.

  SvaraRadera
 9. Birger

  Tack för att Du vill förstå
  vad jag försöker säga.

  Roland

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.