lördag 7 april 2012

MP:s moderna Treenighet fulländas

MP har ju gjort avideologisering som något av ett paradnummer för att nå framgång - vilket bland annat konkretiserades inför senaste valet genom en så kallad Wetterstrandare. Vidare har man deklarerat att så många som möjligt - oavsett om man är med i partiet eller inte - skall kunna påverka det nya partiprogrammet som om ideologi och övertygelse var något pinsamt.

Det tredje steget för att uppnå Den Avideologiserade Treenigheten är att låta någon utifrån skriva partiprogrammet. Man valde en som bland annat jobbat som ledarskribent på Expressen, en tidning som ju traditionellt ansett sig stå för en liberal mittenpolitik, för att anknyta till Gustav Fridolins hyllning till just mittenpolitiken.

Det är en spännande utveckling. Ironisk? Jag?

Därmed inget ont om den kontrakterade skribentens - Ulrica Kärnborgs - förmåga att skriva god text. Dessutom är det säkert modernt - för att nyttja ett ord som politiker numera gärna använder när argument fattas - att lägga ut programskrivningar till upphandling.

PS! Ulrica, som jag förresten intervjuat i Kunskapskanalen och som numera är en intervjukollega i serien En bok, en författare, berättar på MP:s partiprogramblogg, där nyheten presenterades, att hon gillar Hjalmar Söderberg. Dock säkert inte alls den delen av Söderbergs författarskap som ägnades åt en vulgär kamp mot kvinnlig rösträtt - om det skriver jag här. Elin Wägners svar på Söderbergs vedervärdiga åsikter blev boken Pennskaftet.

Och förresten: det går bra att boka föreläsningar om Elin Wägner - och hennes svar på Hjalmar Söderberg - inför hösten 2012 och våren 2013. Info och bokning kan ske här.

13 kommentarer:

  1. Påminner verkligen om diskussionen i kyrkan. Där är det många röster som vill ändra på ståndpunkter, med motiveringen att vissa trossatser inte accepteras av den "moderna människan."

    SvaraRadera
  2. Kanske är det dags för den "moderna människan" att acceptera bevisningen (framförd i ett SvT-program igår)* för att monoteismen och dess mansfixering är en bluff.

    *Bibelns mysterier, del 2

    SvaraRadera
  3. Det är fullt möjligt att du har rätt Fred, men min poäng var, att kyrkan och MP borde inte låta den allmänna meningen bestämma innhehållet i budskapet. Diskussioner i inom kyrkan påminner om diskussionerna inom MP.

    SvaraRadera
  4. Är artikeln i DN 2011-01-18 verkligen skriven av Gustav Fridolin? Om så är fallet, är han verkligen miljöpartist? Hur har han kunnat bli språkrör för mitt gamla fina miljöparti? Vilket parti kommer han från?

    SvaraRadera
  5. LeoH,
    vi säger inte emot varandra.

    SvaraRadera
  6. Många av oss "Birgers lärjungar" vill gärna hacka på nuvarande MP, och det med rätta.

    Men som förvaltare av det befintliga är MP inte sämre än de andra. Mp säger t.o.m. bra saker, men då bara i det befintliga, som sagt.

    Något hägrande mål, typ ett småskaligt lågenergisamhälle, är det inte tal om. Det slopades i och med kapningen och förräderiet mot de egna hörnstenarna.

    SvaraRadera
  7. Efterson ideologiglidningen i samtliga partier har medfört en ledig plats i mitten för t.ex. liberalen Staaffs beundrare, kan den lika gärna besättas av Fridolin som av någon annan.

    MP efterträder i så fall ett FP som är något annat idag än förr.
    FP var frikyrklighetens och nykterhetsrörelsens politiska röst.
    Numera är FP känt för sin EU- och Nato-beundran, kärnkraftssträvan och Marit Paulsens ogillande av ekologisk odling.

    SvaraRadera
  8. Det är mig veterligen ingen som har sagt att MP:s ideologi ska ändras eller att partiprogrammet ska skrivas om till oigenkännlighet. Vi som är medlemmar kommer att rösta om det "nya" (reviderade) partiprogrammet vid en kongress, precis så som det har gått till tidigare.

    Jag har lite svårt att se det hemska i att involvera även icke-MP-medlemmar i den här processen. Personligen tycker jag att det stämmer väl överens med de gröna grundtankarna om deltagande demokrati, så som de formuleras i nuvarande partiprogram. Grön politik i praktiken, med andra ord! Sveriges politiska liv ser inte ut som det gjorde för 20 eller 30 år sedan, och då tycker jag att det är enormt bra av MP att se den skillnaden och anpassa sig till hur världen faktiskt ser ut idag. Människor i Sverige är inte medlemmar i politiska partier på samma sätt som förr, men det betyder inte att "folk" saknar engagemang. Birger gör ju sitt bästa för att påverka här i sin blogg. Vad jag vet är inte Birger medlem i MP längre, så vari ligger egentligen skillnaden? Jag ser de här 250 000 samtalen som vi ska genomföra som en utökning av "kaffe-och-bulle"-idén som Gustav Fridolin gjorde i sin valkrets inför förra valet, och som faktiskt resulterade i att en hel massa nytt engagemang "kanaliserades" och konkretiserades. Jag tyckte den idén var underbar, och jag är stolt över att tillhöra ett parti som tar människors engagemang på allvar.

    Jag kan också rapportera från de partiprogramsrevideringsmöten som jag har varit på, och det handlar INTE om någon förändrad ideologi, det handlar om att skriva om partiprogrammet så att det blir aktuellt och överensstämmer med hur världen ser ut idag, plus att det som jag förstått det, finns önskemål om bättre formuleringar rent språkligt.

    När det gäller partiprogramssekreteraren så stod det i annonsen att man sökte "en politisk sekreterare eller skribent, för att skriva det första partiprogramsutkastet". Som jag minns annonsen (funderade ett tag på att söka jobbet, men gjorde det inte) så ska inte sekreteraren formulera någon ideologi, utan just vara sekreterare, och formulera sig väl på svenska, och ett krav var också att man skulle vara "prestigelös" alltså kunna ändra i redan gjorda formuleringar. Jag antar att det var många som sökte det här jobbet, och att de som gjorde urvalet valde den de tycker uppfyller kraven bäst.

    Kort sagt så tycker jag att Birgers tankar om MP:s avideologisering och utslätning är helt fel. Bara för att saker inte görs exakt som förr betyder det inte att det är fel.

    SvaraRadera
  9. Så bra, om K.Dreborgs rader vore med verkligheten sammanfallande.

    Här fick i alla fall Birger något att bita i.

    SvaraRadera
  10. Anonym 10:16, kan du kanske precisera exakt vad av det jag skrivit som inte är med verkligheten överensstämmande?

    SvaraRadera
  11. Tack för kommentarer!
    Kerstin, visst skall partiets nya program antas av kongressen. Självfallet. Men tanken att någon som inte varit del av partiets ideologiska interna debatter skulle kunna ladda gröna ord med det specifika innehålls om just grön ideologi kräver är ganska riskabel - om man inte har just det som avsikt: det vill säga få ett välskrivet och schysst verbalt formulerat program utan alltför mycket grön ideologisk laddning. Det skulle vara svårt för mig att formulera vänsterpartiets partiprogram - hur intresserad jag än skulle vara och hur bra jag än skulle tycka att många förslag var - eftersom jag som icke-socialist inte kan ladda orden och begreppet på ett ideologiskt fullödigt sätt.

    Kerstin, jag är inte den som anser att saker och ting skall göras precis som "förr". Det var därför jag tillsammans med andra låg på ganska hårt för att efter MP:s utträde ur riksdagen 1991 förändra ganska mycket av både organisation och sätt att argumentera. Så det handlar inte om att jag är fundersam eller kritisk till nya former. Jag tror inte heller att vi med "deltagande demokrati" menat att alla som så vill och känner för det skall påverka vad grön politik är. Med deltagande demokrati menar åtminstone jag att människor skall vara delaktiga i samhällets utveckling - inte att jag skall påverka moderaternas eller socialdemokraternas partiprogram.

    Jag har också, Kerstin, svårt att se att partiets politik inte urvattnats - dels så väl som en naturlig följd av blockpolitiken, dels som en följd av att många i partiledningen helt enkelt inte tror på det som tidigare varit gröna grundbultar. Om man på fullt allvar säger sig vilja bli ett mittenparti så är det ju till och med så att man säger att andra avgör vad man själv skall tycka. Jag tror att det är olyckligt. Rent av förödande för den ideologiska utvecklingen och självständiga samhällsanalysen.

    SvaraRadera
  12. Om verkligheten vore den, att MP skulle vara så bra som det framställs hos en del försvarare av MP:s nya prioriteringar, så vore det en lycka.

    SvaraRadera
  13. Birger har sorgligt rätt i varje stavelse.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.