fredag 20 april 2012

Kommentar till kommentarer om tillväxt

Tyvärr har jag inte haft tid att mer än kort och sporadiskt bemöta de kommentarer som lämnats under den senaste veckan. Vill ändå passa på att ge svar på en fråga som återkommit i olika varianter och som går ut på att jag överdriver politikens strävan efter tillväxt, att "politiken inte fungerar så". Jo, det gör den faktiskt. I stort som smått.
  • När Fredrik Reinfeldt meddelade att det finns all anledning att fortsätta sälja vapen till diktaturer så var det på temat tillväxt. Mänskliga rättigheter och etik underställdes önskemålet om tillväxt.
  • När Teliachefen Lars Nyberg försvarar sin verksamhet i diktaturer är det med orden "de är viktiga för oss för de genererar hög tillväxt". Att hjälpa diktaturer är helt rimligt om det ger tillväxt.
  • När maxtaxan infördes var det underliggande argumentet inte barnens bästa, utan att föräldrar skulle kunna arbeta mer för att på det sättet öka tillväxten.
  • När en bank för en tid sedan höll ett seminarium om mänskliga rättigheter och svenskt näringsliv så var temat att mänskliga rättigheter kan ge oss tillväxt. 
  • När man lokalt i Vingåker satsar på ett allt större outletområde - med kunder som tar bilen för att köra 34 mil t/r Stockholm - är huvudmotivet att det ger tillväxt.
  • På ett seminarium om "miljö och tillväxt" i Sörmland så motiverades utbyggnad av Skavsta flygplats med att det skulle ge tillväxt, trots att alla timmarna innan var överens om att vi måste minska utsläppen av koldioxid.
  • När vi ökar arbetsmarknadsregionerna - som tvingar människor till längre frånvaro från barn och hem - så är motivet att det genererar ekonomiskt tillväxt. 
  • När man förhindrar länder att införa miljökrav på importerade varor så sker det på grund av att "frihandel" leder till mer tillväxt. 
  •  Ökade reklamytor och det nya tillstånd som gavs för fler reklamavbrott i teve motiverades med tillväxtargument
  • Lärarhögskolan i Stockholm framhåller att man utbildar lärare för tillväxtens skull.
  • För att ge hästaveln i Sverige en nyttig stämpel så hänvisas till att den ger sitt bidrag till tillväxten.
  • EU:s så kallade Grannskapspolitik skall leda till "större tillväxt", som det formuleras.
  • Landsting erbjuder sjukvård – inte för hälsan skull utan för att främja tillväxten (Örebro) 
  • Landets länsstyrelser åläggs utarbeta ”tillväxtplaner”.
Exemplen kan mångfaldigas. Man kan givetvis motivera en rad av ovanstående exempel med andra skäl än tillväxt: men det är ändå just med tillväxtskälet som man skrider till handling. Det är också därför man på universiteten lär ut ekonomi som om det vore en kokbok i tillväxt, som Christer Sanne så träffande skrivit.

Christer Gunnarssons (ekonomiprofessor) meddelar i sin senaste bok (Hållbarhetsmyten, SNS förslag) att "ett samhälle utan tillväxt är omöjligt", vilket är den uppfattning som motiverar tillväxtmanin. Professor Lars Magnusson konstaterar i sin senaste bok (Ekonomisk politik, SNS förlag) att regeringar bedriver "en medveten politik för tillväxt". Därför upplever jag det som något märkligt att ett antal kommentarer till mina inlägg förnekar att tillväxt blivit den övergripande politiken.

Min egen erfarenhet, när jag förhandlade om statens budget, var att det argument som bet bäst var att något skulle leda till just tillväxt. Socialdemokraterna hade till och med som valslogan inför senaste valet Tillväxt sedan 1889. Hur i all sin där kan man då förneka att tillväxt är det mest centrala begreppet inom svensk politik? Någon har kommenterat att politik inte fungerar så. Jo, det gör den. Vilket bland annat Klas Eklund slår fast i sin bok Ekonomisk tillväxt (SNS förslag): "God ekonomisk tillväxt är ett högt prioriterat mål i samtliga länder i världen idag, oavsett samhällsskick och ekonomiskt system." Det vill säga: tillväxt är mer än medel, det har faktiskt blivit ett slentrianmässigt mål för politiska beslut.

Vi har fått trafikpolitik för tillväxt, utbildningspolitik för tillväxt, skattepolitik för tillväxt, familjepolitik för tillväxt, vapenexportpolitik för tillväxt, energipolitik för tillväxt, näringspolitik för tillväxt, arbetsmarknadspolitik för tillväxt. Det har överskridit gränsen till absurditet - enligt min uppfattning. Jag behöver väl inte påpeka att vi också sedan några år har ett Tillväxtverk i Sverige - en myndighet som skall se till att vi får en tillväxtpolitik för tillväxt. Och som sagt: till och med MP:s språkrör meddelade i augusti 2004 att partiet numera är övertygat om att tillväxt är nödvändigt för både miljö och social utveckling.

Det är ovanstående som fått mig att nedteckna den gångna veckans inlägg med anledning av att MP håller på att utarbeta ett nytt partiprogram. Många har, enligt statistiken, läst. Tack!

20 kommentarer:

  1. Ja, allt handlar om tillväxt. När man vill lägga mer räls och bygga hastighetståg kanske inte det yttersta motivet är att främja tillväxt. Men de tar oss snabbt till utkanten av städerna och till köpcentrum.

    SvaraRadera
  2. Anonym: Jodå, det första argumentet för höghastighetståg är att det i första hand ökar tillväxten. Det är bara att läsa i lobbyisternas material.

    SvaraRadera
  3. Tillväxt, centralisering och globalisering: Är floskelord som är påhittade av en grupp människor som vill tjäna ännu mer pengar än vad de redan har!

    Tillväxt är ingen ny tid: Det är bara en klick människor som påstår det!

    Ständigt talar vi om demokrati, för att i nästa stund lämna makten till en klick människor och deras egenintresse. Världen tillhör oss alla! Den som inte har förstått att vi skövlar jorden i självmordsfart; bör nog tänka ett varv till!

    SvaraRadera
  4. "Det vill säga: tillväxt är mer än medel, det har faktiskt blivit ett slentrianmässigt mål för politiska beslut."

    Slentrianmässigt mål - exakt så!!!! Och detta i kombination med okunskap om tillväxtens matematiska grunder som du så snyggt beskrev 17/4:

    "De som slentrianmässigt släpper ifrån sig begreppet i ett envetet mantra vet förmodligen inte ens på vilka matematiska grunder begreppet ekonomisk tillväxt vilar. För de flesta är tillväxt i vardagslivet nämligen en fråga om att något växer på ett fysiskt eller kanske linjärt sätt. Barnet växer. Tomatplantorna växer. Men hade barnet växt enligt principerna för ekonomisk tillväxt då hade vi varit starkt oroade. Och hade tomatplantan växt enligt samma princip hade växthuset sprängts långt innan sommaren var över."

    Att något så ologiskt och omöjligt kunnat bli just SLENTRIANMÄSSIGT överordnat borde skrämma skiten ur var och en med tillstymmelse till analytisk förmåga. Att begreppet tillväxt inte skiljer på gott och ont gör det än mer absurt. Va skit som helst är välkommet under dess slentrianmässigt heliga vingar.

    SvaraRadera
  5. Sverige har ett Tillväxtverk, världen har tillväxtvärk. Schlaug har såklart helt rätt i att det från politiskt och "ekonomiskt" håll bedrivs en skrämmande absurd och verklighetsfrånvänd tillväxtkult. Vad som behövs i kölvattnet av denna kritik, som för dom som orkar är väldigt enkel att ta till sig och förstå (läs t ex Tim Jacksons bok), är en trovärdig ekonomisk och politisk modell för den nödvändiga omställningen. Skulle uppskatta mycket om bloggen snart i ett par inlägg kunde fokusera lite på konkreta alternativ till tillväxtsamhället: Hur ska vi få de många att rösta på ett verkligt hållbart partiprogram? Finns det positiva argument att använda, istället för enbart skrämselargument om miljöförstörelsens konsekvenser (de må vara sanna, men biter de?)? På vilket sätt bör det ekonomiska systemet omformas för att spela med de ekologiska ramarna och inte mot dem? Och nog viktigast av allt för den vanliga väljaren: hur kommer den gemensamma välfärden och den personliga ekonomiska situationen (jobb?!) se ut i ett samhälle utan en växande ekonomi?

    SvaraRadera
  6. OK, jag köper dina argument.
    L.

    SvaraRadera
  7. Birger-Stort TACK
    för Dina klargöranden. Respekten för Dig och Din analytiska förmåga får en tillväxt långt över den kinesiska.
    Liksom Jonte ser jag fram emot fortsatt konkretisering av det praktiskt politiska programmet för omställning till ett uthålligt samhälle.
    Något som billigt talat går att rösta på.
    Ditt partiledartal från -88 borde läggas ut bland reklaminslagen på nätet. Det skulle platsa otäckt bra i plenisalen även idag.

    Varma vårhälsningar
    BertEdvin

    SvaraRadera
  8. Hej,
    som du vet spelade jag in din föreläsning i torsdags i Stockholm men jag glömde att stänga av när Mikael Karlsson talade efter dig. Jag har nu än en gång lyssnat på vad han sa och jag är förstummad. Som representant för SNF försvarar han konsumtionssamhället och tar avstånd från kritik på strategier att "ta nästa steg på samhällsevolutionen", som du uttryckt det. Ska jag lägga ut det på youtube eller ska vi bara glömma alltihopa? Samtidigt ser jag att Climate Action Network där SNF faktiskt är med har exakt samma krav som du framförde. Ett av de fem kraven inför Rio-20 är att "ta steg bort från konsumtionssamhället"!!!! Varför säger Mikael Karlsson något helt annat???? Dessutom försöker han skaffa trovärdighet genom sin eviga namedropping istället för att säga saker som väcker respekt av sig själva. Besviken!
    Grrreenline 2

    SvaraRadera
  9. Sedan snart ett år har jag börjat följa bloggar och annan information kring tillväxtens gränser, peak oil mm. Det jag tidigare kände på mig var fel med utvecklingen, men som jag inte riktigt kunde klä i ord eller hade fakta att backa upp med, har sakta börjat falla på plats.

    Det stora problemet jag upplever, förutom att alltför få ännu diskuterar dessa frågor, är hur kloka tankar och farhågor ska kunna omsättas i praktisk politik? Finns inte ett parti i dagens Sverige som jag vill ta i med tång, för att vara ärlig. Vad göra åt detta? Dags att skrota dagens system med traditionella partier och blockpolitik!?

    Men vad värre är: vilken politik behövs egentligen? Det är lätt att se de gigantiska problemen, men få tycks ha idéer om vad som behövs.

    Frusterad!

    SvaraRadera
  10. Med tanke på att i BNP ingår såväl bra som dåliga aktiviteter så ska ekonomisk tillväxt naturligtvis varken användas som MÅL eller MEDEL.

    Ekonomisk tillväxt är ett MÅTT.
    Ett mått på aktivitetsökningen i den vita ekonomin.

    /e/

    SvaraRadera
  11. Den här rapporten, http://steadystate.org/enough-is-enough/ , på "Center for the Advancement of the Steady State Economy (CASSE), ger många underlag för diskussioner om vad som behöver göras (bl.a. föreslås och alternativa penningsystem och kooperativ - lämpligt inte minst eftersom FN har proklamerat 1912 som kooperativens år - och mycket mer). Ladda gärna ner den fullständiga rapporten, den är inte svårtillgänglig.

    SvaraRadera
  12. Här är länken till FN:s sida om kooperativ: http://social.un.org/coopsyear/about-iyc.html . Intressant att FN föreslår ett demokratiskt alternativ till aktiebolaget, som ju är en företagsform som just har skapats med motivet att möjliggöra tillväxt av ägarnas förmögenhet och, som yttersta konsekvens, av hela ekonomin - bl.a. genom bankers vinstmotiverade utgivning av elektroniska pengar som tillväxtbefrämjande lån.

    SvaraRadera
  13. Din argumentation är verkligen komisk, Birger. Tillväxt i ekonomin är ju någonting vi kan konstatera föreligger exempelvis från det ena året till det andra. Sådana SIFFROR döljer ju dock tillväxtens INNEHÅLL. Alltså: Vad är det som växer? Och: Vad är det man vill ska växa? Här vet du lika väl som jag att det är en mängd företeelser i samhället som räknas in i den ekonomiska tillväxten. Under hela 1900-talet genomfördes en politik vars syfte var att förbättra människors livsvillkor i livets olika skeden. Denna politik, kallad välfärdspolitik, resulterade då i ekonomisk tillväxt. Det finns dock fortfarande stora brister i det svenska samhället, varför man kan säga att den tidigare politiken ingalunda kan betraktas som avslutad. En fortsatt satsning på förbättringar av människors livsvillkor kommer följaktligen även att leda till fortsatt ekonomisk tillväxt. Så när politikerna idag talar om ekonomisk tillväxt, då ligger det underförstått i deras tal och krav att det handlar just om att möjliggöra förbättringar av människors livsvillkor. Det är alltså inte, som du försöker inbilla läsarna, tillväxten i sig som blivit den övergripande politiken, utan det är naturligtvis INNEHÅLLET i den politik som genererar tillväxten som är det primära, och det är ju något helt annat. Det är alltså en verklighetsförfalskning du försöker sprida, Birger. Du försöker sprida uppfattningen att politikerna inte bryr sig om politikens innehåll, utan endast har tillväxtsiffrorna från det ena året till det andra för ögonen. Men det förstår ju vem som helst att så förhåller det sig inte. Det är ju dessutom en i grunden mycket trist människosyn du för fram. Politikerna är, i dina ögon, fullständigt korrumperade och har sålt sig till ekonomins räknenissar.

    När det kommer till kritan, Birger, har även du flera förslag till förändringar. Dessa förslag vill du genomföra och du vill att de ska växa. Då kan du MÄTA förändringarna exempelvis från det ena året till det andra, och då finner du till din förfäran att du har att göra med ekonomisk tillväxt. Vad gör du då?

    SvaraRadera
  14. Vi skulle kunna starta ett "Äntligen Fredag Partiet". Det signalerar att det finns roligare saker att ägna sig åt än att arbeta.

    Alternativa namn på samma tema skulle kunna vara Lättjans Parti, Långhelgspartiet, Semesterpartiet, Softarpartiet, Slapparpartiet, Nu-tar-vi-det-lugnt-partiet, Nedhetsningspartiet, Lugnt-och-skönt-partiet, Bröd-Utan-Svett-partiet, etc.

    SvaraRadera
  15. Bäste Anders, tror inte vårt digitala samtal blir så bra om du tycker min argumentation är komisk, det är liksom inte mycket att göra åt om du inte förstår vad jag skriver. Du kan ha en annan uppfattning, det är helt ok, men eftersom du gång på gång upprepar samma sak kommer vi inte så långt. Om du följt mina inlägg den senaste veckan så tror jag att du precis som jag anar var den springande punkten är när vi kommer fram till olika synsätt: du skriver "en fortsatt förbättring av människors liv - jag antar att du menar Sverige och inte något materiellt fattigt land, för i så fall skulle vi vara överens - kommer följaktligen att leda till fortsatt ekonomisk tillväxt". Där skiljer vi oss, jag menar på fullt allvar att strävan efter bättre liv idag är mer fri tid, mindre stress, ökad social närvaro och mer kultur snarare än ökad materiell omsättning av varor - och det leder inte till ekonomisk tillväxt på det sätt som vi vant oss vid när vi förbättrat våra liv i tidigare skede av samhällsevolutionen. Därutöver har vi problemet med ett antal av de planetära processer - varav klimatet är en - som inte klarar av den ökande konsumtionen vilket beror på dels att vi är fler människor som konsumerar alltmer, dels att olika effektivare tekniska lösningar inte räcker till, vilket jag skrivit åtskilligt om och där idag de flesta är överens - vi ser det ju t ex på att koldioxidutsläppen ökar med cirka 3 procent årligen trots nya teknik.

    SvaraRadera
  16. # Anonym 01:16:00 em

    "Finns inte ett parti i dagens Sverige som jag vill ta i med tång, för att vara ärlig. Vad göra åt detta?"

    Jag håller helt med dig. Jag hatar Miljöpartiet lika mycket som de andra partierna. Och ingenstans finns det något ställe där man kan föra ett uthållig och förutsättningslös diskussion kring politiska alternativ. Visar man intresse för ett nytt politiskt alternativ så får man noll respons. Alla verkar förfärligt nöjda med existerande alternativ. Eller helt vegetaliserade.

    Kanske skulle man starta ett forum på adressen nyttparti.se? Men det dyker väl max upp två-tre intresserade.

    SvaraRadera
  17. Grrenline2, jo jag förundrades också vilket fler tydligen gjorde. Det var nog mer Karlsson än SNF hoppas jag.

    SvaraRadera
  18. Det är inte nya partier som saknas!
    Det är människor som i sig själva kan integrera de kämpande motstridiga arketyper som varit till överlevnadens hjälp under tusentals år.

    När det är gjort, så kan vi visa att världen är galen. De kommer att ta tid. Ett värdsmedvetande som gör framtiden möjlig, är väl inte svårt att åstakomma.

    Under tiden så lever vi oss fram till Kulturer runt hela vår Jord på Densammas villkor, där både Gullvivor och Bin får finnas.
    Där människorna inte längre bara beter sig som konsumenter av galenskap och prylar.

    Var tar jag i på detta sätt?

    Därför att det politiska systemet kommer att stå handfallna när ekologin, energiresurserna och ekonomin inte längre kan leverera vad de korkade regeringarna utlovat.

    Då tror jag att det är en stor fördel för de människor som tagit på sig ansvaret för att skapa kulturer på Jordens villkor och dessutom hunnit en bit på vägen!
    Men vem lyssnar på en anspråkslös.

    Arbetarpojke / Roland

    SvaraRadera
  19. http://dagens.etc.se/kronika/ar-tillvaxten-redan-dod

    SvaraRadera
  20. Grrreenline 2: Man blir väldigt nyfiken på vad Mikael Karlsson sa. Lägg gärna ut det på youtube.
    /morgonluft

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.