onsdag 11 april 2012

"Hållbar utveckling rangordnas med automatik över allt annat..."

Svenska Dagbladets ledarskribent Maria Ludvigsson meddelar att hon fått reklam från ett kreditkortinstitut nedramlat på hallgolvet. Bolaget hävdade att kreditkortet har positiv inverkan på miljön. Ledarskribenten skriver - med en beklagande ton, om jag tolkar det rätt - att också politiska "förslag motiverade med hållbar utveckling rangordnas per automatik över alla andra". Jaså, säger jag. Trodde att jakten på ekonomisk tillväxt per automatik rangordnas över allt annat... 

En som suckar lika mycket som Maria Lundvigsson över att hållbar utveckling är ekonomiprofessor Christer Gunnarsson, som skrev en bok (Hållbarhetsmyten) om hur hållbar utveckling är ett hot mot världen och hur klimat- och miljöforskare sprider felaktiga rykten. (Här samtalar jag med honom i Kunskapskanalen.)

Nu är det väl i själva verket så att begreppen hållbar utveckling och bra för miljön används på alla möjlig sätt för att motivera en utveckling som går i helt motsatt riktning. Som ett sätt att legitimera sådant som snarare påverkar miljö och klimat negativt.

När Posten fick konkurrens på vår lantbrevbärarlinje så berättade Bring Citymail att man minsann tänkte så mycket på miljön att man bara delade ut breven tre gånger per veckan, istället för Postens fem gånger. När banken meddelade att man slutade sända avier med post så påstod man att det var för miljöns skull... Hotell, som fullständigt svämmas över av icke-hållbar-verksamhet, påstår att det är för miljöns skull man uppmanar gästerna att använda handduken mer än en dag. Och SvD ledarskribent skulle inte få sin lön om inte tidningen svämmade över av propaganda för ett sätt att leva och konsumera som är minst sagt brutalt för planeten.


13 kommentarer:

 1. intressant att inga ledarskribenter so far i stället ägnat sig åt att kommentera Nina Björks krönika från i söndags. Vilken kompakt tystnad det är i det här landet när någon säger att kejsaren är naken.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=5053738

  /A

  SvaraRadera
 2. Om man ska lämna en kommentar på denna sida - och på fler och fler andra,ska man fylla i ngt kryptiskt lösenord. Är väl gott och väl, men varför ska dessa vara i, ett för ett äldre öga, extremt svårtydigt typsnitt ?

  SvaraRadera
 3. Typsnittet som man måste kunna läsa för att kommentera är sår därför att den inte skall kunna avläsas av datorer som används för massutskick. Som svar på 09:28.

  SvaraRadera
 4. 09.28: du kan skaffa dig ett eget konto genom att formellt starta en blogg, då behöver du inte skriva av de jobbiga bokstäverna varje gång.

  SvaraRadera
 5. Tack för länk till Nina Björk. Snyggt!!

  SvaraRadera
 6. Ursäkta en fåkunnig, men jag förstår inte Nina Björks resonemang.
  Hon säger att jorden är ändlig, och det är den ju i vissa avseenden.
  Men: solens energi är oändlig, och jordskorpan är även den med mänskliga mått oändlig.
  Alltså: vi har energi och vi har materia. Ingenting av detta tar slut, någonsin.
  Så vad är problemet?

  SvaraRadera
 7. Nina beskriver den verklighet som vi alla verkar vara vaccinerade emot.
  Så mycket har varit farligt under så lång tid så att vi har blivit immuna.
  Ingen tror längre på allvaret i varningsropen. Det är väl bara ännu några fanatiker med gröna särintressen.
  Alla måste få möjlighet att äga ungefär lika stor väska innan man får fart på det globala gigantiska samarbetet som krävs.
  Den kvinnliga halvan av planeten måste snarast fram i ledningen.
  Katarina

  SvaraRadera
 8. Missa framförallt inte Birgers intervju med ekonomiprofessor Christer Gunnarsson (länk i dagens inlägg). Pinsamhetskudde framför ansiktet rekommenderas dock. Birger klär av kejsaren med rakblad mellan tänderna. Eller om det är med sin vassa tunga.

  SvaraRadera
 9. Ekonomiprofessorn har så rätt !!!
  Tillväxt är ett tecken på skapande liv och framtidstro.

  Kriser ändrar färdriktning och främjar nyskapande och lyfter mänskligheten till högre nivåer.
  Klimathotet kommer att trygga tillväxten för många länder som behöver lyftas materiellt.
  Teknikskiften medför alltid tillväxt och ökad levnadsstandard för mänskligheten.
  IT-tekniken kommer att lyfta mänskligheten globalt som ingen tidigare uppfinning.

  Kunskapsspridning, ökad specialisering, ökad handel, uppfinningar, demokratisering.
  Expansion istället för depression. Dystergökar har det funnits i alla tider.
  Låt Dig inte smittas !!!
  mvh/BertEdvin

  SvaraRadera
 10. Tack BertEdvin!

  Älskar din lysande satir! Du är en naturbegåvning!

  SvaraRadera
 11. Till "En fåkunnig sa..."
  Sämre timing kunde du inte ha. Observera cornucopias blogg om hur det kan gå om man tror på evig tillväxt. "solens energi är oändlig ....". Snacka om att inte ha fysikens grunder med sig. Från nämnda blogg ""The upshot is that at a 2.3% growth rate (conveniently chosen to represent a 10× increase every century), we would reach boiling temperature in about 400 years." Bara genom att producera så mycket energi på jordens yta! Oavsett vad som producerar den. Birger är fysiker i grunden så han lär gilla resonomanget, precis som jag. Hela orginaqltexten finns på http://physics.ucsd.edu/do-the-math/2012/04/economist-meets-physicist/ Värt ett besök.

  SvaraRadera
 12. Anonym som svarar på "En fåkunnig":

  Kul exempel du gav! Om jag förstår detta resonemang rätt, handlar miljökampen numera om ren matematik! Den exponentiella tillväxten är inne i ett verkligt kritiskt skede där den inte längre kan fortsätta utan förödande konsekvenser för planeten. Det är bara att räkna. Vid en viss procentuell tillväxt får vi absurda siffror redan inom något århundrade, och det gäller alla parametrar, energianvändning inte minst.
  Frågan är nu varför dessa realiteter inte debatteras bland politikerna. Om den svenska ekonomin växer med 4 procent årligen så innebär det att den svenska ekonomin kommer att vara omkring 32 gånger större år 2100...
  Matematik = grön politik!

  SvaraRadera
 13. Nä, Bert, jag låter mig inte smittas, jag låter mig speglas. I min "medfödda övertygelse".

  01:36/AK

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.