tisdag 3 april 2012

Cohen

Bakslag för våren, sägs det. Pensionsskojarna lever sitt eget liv i jakten på att blåsa så många som möjligt. Vapenhyckleriet fortsätter och Löfven och Reinfeldt väver sig allt mer av en gemensam väv. Själv är jag ute och pratar om tillväxt och utveckling och jag upplever att frågan om tillväxtsamhällets avslut börjar tränga in i kretsar där man alltid förnekat problemen. Lyssnar förresten mycket på Cohens senaste, kanske sista, platta. Åldern tar ut sin rätt. Både för sångare, pratare och system...

11 kommentarer:

 1. Du skriver att frågan om tillväxtsamhällets avslut börjar tränga in i kretsar där man alltid förnekat problemen. Men finns det överhuvud taget någon krets där man inte förnekar problemen? Enligt min mening förnekar alla människor problemen. Folk i allmänhet vet inte vad man pratar om och politiker säger att man inte förstår eller är dum i huvudet. Varför det är såhär har jag funderat över. Jag tror att det handlar om att ingen ser något alternativ till dagens samhälle. Eller: vi är så insyltade i dagens samhälle, med värderingar, system och strukturer, att alla inser det omöjliga i att ens försöka ändra på det. Och skulle vi börja ändra på det, skulle det leda till ett kaos värre än ett världskrig. Människor skulle fara verkligt illa och det skulle handla om miljarder människor. Då är det bättre att fortsätta som nu, det fungerar ju trots allt tämligen smidigt och allt fler människor i världen får det ständigt bättre. Och sakta, sakta växlar världen över på ett nytt spår, med nödvändighet, därför att alla vet att vi måste. Det är bara du och jag och några till som tycker det bör gå mycket fortare, men vi får nog stilla oss. Eller är det dina och mina och andras ihärdiga arbete som ger resultat, som lett till en försiktig spårväxling? Ibland vill jag tro det.

  SvaraRadera
 2. Alternativet till det upplysningsarbete som några få bedriver är väl en snabbt genomförd global världsdiktatur med genmanipulation av hela mänskligheten på programmet.
  Tellus härskare odlar då fram syskonskap, empati och måttlighet för att trygga allas vällevnad.
  Valet mellan dessa alternativ blir lätt även om demokratiska vägen till folkupplysning verkar onödigt svår.
  mvh/BertEdvin

  SvaraRadera
 3. Kunde ge mig sjutton på att du gillade Cohen!
  Janne

  SvaraRadera
 4. Våren är på ingående.
  Solen skimrar över tiltorna på den höstplöjda åkern, frostnupna fjolårsgräset i utmarken, stenmurarna och de gamla björkarna.
  Fågelsången börjar fylla luftrummet och blomprakten lyser i fjolårslövet nära de stora varma mossbelupna stenarna.
  Vackra bevis på att livet återvänder.
  Allt förefaller som första kärleken, första gången, aldrig förut. Skönheten är överväldigande och gränsar till smärta inombords.

  Ska allt detta försvinna, ska det bara ta slut, sådär som om det aldrig någonsin existerat. Inga spår, inga minnen, bara tomhet och mörker.
  Hela världen framstår då som en enda stor god tanke som aldrig blev till handling. Ett tankeexperiment som stupade på planeringsstadiet och glömdes bort för tid och evighet.

  Det fanns ju så många fantastiska och livskraftiga ideer som aldrig kom fram, som aldrig fick chansen att utvecklas och byggas vidare på.
  Det primitiva, djuriska instinkterna fick större utrymme än de mera välutvecklade intellektuella ideerna om världens framtida överlevnad.
  Individens överlevnadsinstinkt urartade och blev mäktigare än samlevnadsinstinkten. Självförverkligande och egobyggande blev viktigare än allas vällevnad.
  Den stora livsfaran kom oväntat smygande underifrån och ovanifrån utan förvarning och med en så förödande kraft att den paralyserade.
  Solens energi som en gång var vårt livs ursprung blev även vår dumdristigt självförvållade alltför tidiga död och utrotning.
  Men var det någon som någonsin bestämt att just vi skulle härska över denna fantastiska vackra planet för all tid och evighet.

  Vårkramar från Katarina

  SvaraRadera
 5. Cohen har alltid varit en utmärkt icke-sångare och "songwriter", och här driver han den saken till sin spets med bravur.
  Och - som så ofta förut! - dessa ljuva, oskuldsfulla flickstämmor som en fluffig bädd.
  Endast han skulle våga detta!

  SvaraRadera
 6. Tack för alla tänkvärda inlägg! Det skulle vara intressant att läsa dina funderingar om medborgarlön, speciellt finansieringen av densamma.

  SvaraRadera
 7. !
  Tack, rnför alla tänkvärda och välskrivna,
  erfarenheter och tankar.

  Roland

  SvaraRadera
 8. Välskrivna: för ska det vara!

  SvaraRadera
 9. Birger och Leonard - två grand old men! :-)

  Instämmer i lovsången - din blogg är en oas där vi andra får sörpla i oss, inte bara söta drycker, utan även de beskare, som dessvärre är en realitet om vi inte väljer att sticka huvudet i sanden.

  PS Tack också för ett mycket intressant program - intervjun med etologen Per Jensen!

  SvaraRadera
 10. Han är långt före sin tid Cohen. Lyssna på The Future. Han vet hur våra pengar fungerar och vad som kommer.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.