lördag 17 mars 2012

Teaterföreställning: vapenexport.

Göran Sommardal berättar fyndigt i Aftonbladet om vapenexporten som en teaterföreställning. Tack och lov fick  jag rollen som den naive naturalisten som inte förstått spelreglerna för föreställningen.

Det var så att jag, som satt i Exportkontrollrådet några år på 90-talet, avslöjade att det använts bulvaner för att kränga vapen olagligt. Vilket fick bland annat dåvarande handelsminister Leif Pagrotsky att flyga i taken. Inte över bulvanen utan över att jag berättade... Jag fick också höra av en upprört ilsket väsande medmänniska i branschen att min karriär inom politik och näringsliv genom mitt sladdrande skulle vara stängd. Tystnad råder, plikten är att spela med. I vår lilla damm vet vi var de absoluta gränserna går. Punkt.

Igår hörde jag förresten ett komiskt samtal i radion där en ung man från SSU bedyrade sin ovilja att sälja vapen till diktaturer. Det har unga män från SSU alltid gjort. Sedan växer de upp och vill göra karriär i sitt moderparti. För att göra karriär måste man dock ändra åsikt. Jan Nygren var obekväm SSU-ordförande en gång i tiden (1978 - 84). Idag lobbar han för vapenexport och är bekväm.


Visst får Löfven tala i riksdagen: "Att sälja vapen är framtiden..."
Stefan Löfven får ju inte delta i riksdagsdebatterna. Men han har ändå talat i riksdagen, så sent som 2009. På ett seminarium där man lobbade för att Sverige skulle exportera mer vapen. Så här beskrivs hans inlägg i ett pressklipp: 

"Det politiska perspektivet kompletterades med att Stefan Löfven, förbundsordförande för fackförbundet IF Metall, lyfte fram försvarsindustrins betydelse för den svenska välfärden. Det handlar inte bara om att skapa industrijobb inom försvarssektorn, utan att kompetensen även kommer övriga samhället till del.

- Detta är framtiden, och man måste även tänka politiskt. Det här är inte bara bra för den enskilda orten eller regionen. Det här har betydelse för hela Sveriges välfärd."

5 kommentarer:

 1. Fria Vapenexportteaterns konstnärliga svacka förklarar den nuvarande regeringens njugga inställning till de fria teatergrupperna.

  SvaraRadera
 2. Men SVT2 visade finkultur igårkväll.

  Det var tjusiga konserter från Pyongyang. Men även en förträfflig koreografi, där två kvinnliga trafikpoliser hade vaktavlösning mitt i en gatkorsning.

  Kanske det borde heta "nordkoreografi".

  Gt

  SvaraRadera
 3. Härligt att höra att du var med och avslöjade bulvaner när det begav sig. Nu håller jag tummarna för att det var Valter som hade samma mod vid dagens avslöjanden...

  SvaraRadera
 4. Valter är Valter Mutt som sitter för MP i Exportkontrollrådet.

  SvaraRadera
 5. Det rödgröna samarbetet ter sig mer och mer avlägset.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.