Sunday, 12 February 2012

Ny ambassadör med anor

USA har installerat en ny ambassadör i Stockholm vid namn Mark Brzezinski. I en artikel berättar han för DN att hans far - Zbigniew Brzezinski - levde ett balanserat och lagom liv.  Han både jagade tillsammans med sina barn och arbetade som säkerhetsrådgivare i Vita Huset. Det är han som är på bilden. Det är en intressant person.

Det DN missade var att ställa den givna frågan om faderns balanserande, när man nu ändå gjorde ett nummer av att ambassadören var son till Zbigniew Brzezinski. Det var ju faktiskt han som såg till att USA stödde och beväpnade bin Laden under dennes kamp mot den sovjetiska ockupationen av Afghanistan. Är inte det värt att notera?

Det är också denne "balanserade" man som uttryckt sitt missnöje med fragmenteringen - det vi dödliga kallar demokrati. Han var nyckelperson när den privata elitklubben Trilaterala Kommissionen bildades. När jag skrev boken Miljön, makten och friheten fick jag anledning att studera ämnet.

Brzezinski lanserade i sin bok Between Two Ages - en utmärkt bok för den som vill förstå hur världen har blivit som den blivit - en idé om en elitklubb som stod över demokratin. Han förordar en icke-politisk, icke folkvald, gemenskap mellan de mest inflytelserika i de rika delarna av världen - Nordamerika, Västeuropa och Japan. Denna övernationella elit skulle vara ”sammansatt av internationella affärsmän, vetenskapsmän och statliga tjänstemän”.

I ett av Trilaterala kommissionens intressanta nyhetsbrev Trialogue kan man läsa: ”Privata medborgare kan ofta agera med större flexibilitet än regeringar när det gäller att söka nya lösningar på det internationella samarbetet.”

Brzezinski menade att Trilateralens främsta uppgift skulle vara att ”föra samman världens bästa hjärnor för att ta tag i framtidens problem.” Hjärnorna skulle således vara av speciell beskaffenhet så till vida att de dels skulle hämtas från de tre regionerna, dels för att de skulle sökas bland eliten i de transnationella bolagens intressesfär. Så utvecklades snabbt Trilateralen till ett privat organ med ca 300 medlemmar bestående av företrädare för de multinationella företagen, bolagens banker, finansiärer och deras uppbackare i mediavärlden.

Grundtanken med Trilateralen var helt enkelt att stärka organisationer där pengar och kapital ligger till grund för beslutsordningen - d.v.s. minska folkmakten och dess ”fragmentering” och istället stärka kapitalmakten genom en gigantisk ”internationalisering” och ”friare marknad”. 

I  ett PM från Trilateralen 1974 skrivs: ”Världen har vuxit till ett så komplicerat system och problemen har mångdubblats i en sådan takt, att inte vanliga människors överblick och beslutsförmåga räcker. Trilateralen har frivilligt gått in för att ta ledningen för att möta de pressande problemen...”

Det man talade om var alltså en övernationell elit som med ljus och ledning skall ta våra liv i sina händer, hjälpa folkvalda politiker att ta rätt beslut, presentera de alternativ politiker anses ha och ställa lämpligt underlag till förfogande. Någon insyn från press eller annat skulle inte vara aktuellt.

Brzezinski sammanfattade läget i en intervju i International Herald Tribune 1983: ”Jag har alltid uppfattat kommissionen som en aktionsinriktad och policyskapande organisation.” Så småningom har såväl Carl Bildt som Marcus Wallenberg kommit att ingå i Trilateralen. Och världen utvecklas ungefär som det var tänkt.

14 comments:

 1. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 2. Birger, jag kommer att tänka på den på svenska nyligen utkomna boken "När folket talar" av James Fishkin. Jag skriver om den på min blogg, och särskilt ett inlägg tror jag kan vara av intresse:

  http://bjornbengtsson.blogspot.com/2012/02/impromptu-wrap-up-of-chapters-3-and-4.html

  (Jag skrev texten på engelska för att mina amerikanska vänner skulle hänga med. De uttryckte igenkännande.)

  ReplyDelete
 3. Bra att du skriver om Trilaterala kommissionen. De flesta har inte ens hört talas om den. I sina glansdagar sa Hitler "Ju fetare lögn desto fler tror på den!"

  De flesta skulle nog säga vi tror inte på en "nationell elit som med ljus och ledning skall ta våra liv i sina händer..."

  Lisbeth

  ReplyDelete
 4. Birger, är det inte lite av denna strategi som nu låter en sk. trojka laborera med skuldtyngda länder i EU? Där folkvalda regeringar och parlament omyndigförklaras och ersätts av sk. teknokrater och toppstyrda myndigheter utan offentlig insyn? Där synnerligen djupgående planer finns om att tvångsförvalta ett annat land (Grekland står först på tur) med hjälp av tjänstemän från denna trojka? Där skyddet av långivare är total, dvs. där demokratin offras för att rädda privata banker?

  Hur långt kan detta fortgå? Jag tycker att de flesta av våra riksmedier verkar ta detta med en axelryckning, så även av våra regeringsföreträdare som uttalar sig om detta. Allt verkar ske för det allmänna bästa.

  Jag har ännu inte läst någonstans om hur ett land med 25% total arbetslöshet och 50% ungdomsarbetslöshet ska kunna åter komma i balans genom att skära ner ännu mer, genom att minska redan låga minimilöner, sänka pensioner och tvångsprivatisera statlig verksamhet osv.

  Birger kan du förklara hur detta kan ske? Är inte Trilateralens drömscenario redan här nu i och med eurokrishanteringen?

  /Andreas

  ReplyDelete
 5. Den farsan var med och manipulerade miljörörelsen redan vid Stockholmskonferensen 1972! Sedan har han väl varit med bakom kulisserna och planerat för den Mellanösterpolitik Bush Jr. genomförde!

  ReplyDelete
 6. Hej Anonym 05:39! Kan du berätta mer? Vet ingenting om detta.

  Andreas: Det finns en tydlig tendens att flytta bort grunder för den ekonomiska politiken till instanser som inte är folkvalda. Det vill säga att för den ekonomiska politiken kopiera det man - med rätta! - gjort med domstolsväsendet.

  Lisbeth: Nej, det är säkert så att få känner till de mer privata "elitklubbar" som existerar. Det är viktigt att påpeka att de finns, men man får förstås också vara mån om att inte blåsa på i överdrivet konspiratorisk anda.

  Björn: Ska läsa den, vet vad han håller på med, vilket är intressant. Vill fler veta så finns det en liten snutt på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=da5Irgz3qpk

  ReplyDelete
 7. Birger, ska jag tolka det som att du är orolig för denna tilltagande tendens inom den ekonomiska politiken eller menar du att denna tendens är lika berättigad som politikens åtskillnad från domstolsväsendet?

  ReplyDelete
 8. 5.39 här. Vännen som kunde berätta säger:
  "Jordens vänner gav ut en liten skrift om grön ekonomi, där finns en del om Brzezinski. Den största myglaren vid Stockholmsmötet var Lawrence Summers, som blev chef för Harvard och Världsbanken, en post många insyltade myglare haft, de utses ju av USA, som ju alltid har en agenda.."


  MVH 5.39

  ReplyDelete
 9. Lawrence Summers är född hösten 1954 och var alltså 17 år under Stockholmskonferensen. Även om han förefaller vara en kapabel person tillåter jag mig att betvivla att han ens var i närheten av Stockkholm den sommaren. :-)

  Om man läser Miljöförbundets Vänners skrift "Det gröna kapitalet" från 1996 av Mikael Nyberg så innhåller det en del intressant material om hur USA försökte påverka miljörörelsen i Stockholm genom bland annat Maurice Strong. Kapitlet säger dock inget om Brzezinsky.

  ReplyDelete
 10. Andreas: Jag anser att det finns skäl att vara kritisk till att allt större del av de grundbultar för det som kallas ekonomi hanteras utanför det politiska systemet.

  Max: Tack för koll av källor.

  ReplyDelete
 11. Schlaug säger:"men man får förstås också vara mån om att inte blåsa på i överdrivet konspiratorisk anda"
  Det finns nog en överdriven rädsla för att framstå som överdrivet konspiratorisk. Det är väl klart att en del måste bli spekulationer och gissningar eftersom de här organisationerna, som man borde rikta mycket större uppmärksamhet på, envisas med att vara hemlighetsfulla privata klubbar.
  Vilka är det t.ex. som är så enormt angelägna att byta regering i Syrien just nu, och i Libyen nyligen? Och som har en närmast total kontroll över västländernas medier, så att man kan få en bestämd destabiliseringskampanj, där våldsverkare och krypskyttar som får stöd och vapen från utlandet och sprider våld och dödande, att framstå som att en brutal diktator dödar demonstranter!
  http://korta.nu/syrien
  Och på tal om Brzezinski, nu tar man hjälp av hans skapelse, Al CIAda, även i Syrien liksom man gjorde i Libyen!
  http://landdestroyer.blogspot.com/2012/02/al-qaeda-paradox-freedom-fighters-who.html

  ReplyDelete
 12. burberry online burberry online burberry online [url=http://www.outlet--burberry.com/]burberry outlet[/url] www.outlet--burberry.com

  ReplyDelete


 13. Feel free tο surf tο my blog poѕt :: Tantra
  my site > sensual massage London

  ReplyDelete
 14. tantric mаssage Sandalѕ were creаted so that people can be аble of superficiаl muscleѕ affects thе deeper muѕcles.
  Remove fгom the oven and about and gеt all of
  the strong point equipment to keеp this Patiеnt
  role depеndable.

  my blog ... tantric massage London

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.