Thursday, 9 February 2012

Något att reta sig på...?

Ledarsidor är ju inte alltid så inspirerande att läsa. Men visst finns undantag. I Fria Tidningen kan man läsa en ledare som många borde läsa, fundera över och fundera en gång till över om man slår ifrån sig i första skedet...
Här finns den.

9 comments:

 1. Vi har ett enormt överflöd i vår del av världen, skriver Fernström. Har vi? I mitt bostadsområde är många arbetslösa eller lågavlönade. De blir de första som slås ut om tillväxten går ner. Går tillväxten ner ytterligare drabbas medelklassen, o.s.v. Det tog tid att nå hit, men det tar banne mig endast bråkdelen av en sekund att nå botten om tillväxten hotas.

  Men hur ska detta finansieras? frågar Fernström. Hans förslag får mig att tänka på förslaget om att slakta Indiens heliga kor för att avhjälpa svälten. Det skulle bli en korvskiva åt var och en...

  Debatten måste börja med verklighetsbeskrivningen. Hur ser verkligheten ut? Fernström beskriver en värld och tillvaro som säkert finns, men är den representativ? Nej. Det ekonomiska system han vill ha bort har på mycket kort tid lett till en enorm standardhöjning för miljarder människor i världen. Detta vet alla vi som föddes på 40-talet och som var "radikala" på 60-talet.

  Det finns ingen tillvaro utan miljöproblem. Det finns ingen tillvaro utan stress. Det finns ingen tillvaro utan allehanda problem. Men hela tiden finns det människor, och hela tiden åtföljs problem av lösningar. Ett sådant samhälle är i djupaste mening mänskligt. Människor som Fernström vill jag aldrig ge någon makt.

  ReplyDelete
 2. Anders:

  "...och fundera en gång till över om man slår ifrån sig i första skedet..."

  ReplyDelete
 3. Jesper JäderkvistThu Feb 09, 10:51:00 am

  Kanske de arbetslösa och lågavlönade är de som lever rimligt och vi andra rikingar som får det att se miserabelt ut?

  ReplyDelete
 4. Kanske vi ska tillbaka till Fattigsverige? Socialdemokratins och arbetarrörelsens historiska gärning var kanske ett misstag. Säkert kan vi plantera in sådana åsikter bland okunniga ungdomar.

  ReplyDelete
 5. Anders!Efter att ha fått leva så länge borde väl själva livskärnan eller essensen eller meningen med detta vårt liv framstå på ett tydligare sätt.
  Skaparkraften frigörs i ett osjälviskt, generöst liv fyllt av tillit till dina nära oliktänkande vänner. Du kan vara lugn, Anders, vår medfödda nyfikenhet och skaparglädje får bara mera näring i den livsformen.
  Måttligt tilltagna morötter skyddar mot personliga tragedier i omåttlig rikedom.
  Varför är svenska studenter så tysta och snälla idag?
  mvh/BertEdvin

  ReplyDelete
 6. Fernström: "Arbetslinjen har alltför länge dominerat politiken och samhällsutvecklingen".

  Jag vet inte hur Alliansen definierar "arbetslinjen", men när det var (S) som satte den politiska dagordningen så betydde "arbetslinjen" bara att man i första hand ska erbjuda arbetslösa arbete i stället för bidrag. En bra inställning.

  Fernström har rätt i att vi måste prata om hur vi kan skapa ett hållbart samhälle, där vi producerar och konsumerar på en nivå som jorden klarar av. Men han verkar underskatta försörjningsförmågans betydele för människan.

  Ett samhälle blir hållbart bara om det också är socialt hållbart. Och då har arbetet och dess koppling till just försörjningsförmåga stor betydelse.

  Risken med medborgarlön/basinkomst är att det lätt kan bli ett alibi för samhället att inte göra tillräckligt för att skapa meningsfulla försörjningsmöjligheter.

  /Fht

  ReplyDelete
 7. Anders! ett antropocentriskt samhälle menar du?

  ReplyDelete
 8. Anders – ja, det har vi. Relaterat till följande: "Låt oss prata om att den gräns som naturen sätter också borde innebära en gräns för vad var och en kan förbruka" har nog även dina lågavlönade och arbetslösa grannar ett överflöd. Men mer måste inte betyda bättre. Och hela idén med tillväxt bygger på att det hela tiden ska arbetas, inte lika mycket, utan mer. Nu är det pigga och intresserade personer mellan 65 och 75 som är på tapeten. Vilken grupp blir det härnäst? Oavsett hur det såg ut före det system vi lever i nu är det inte hållbart. Och att införa medborgarlön är att gå framåt, inte tillbaka i tiden.

  ReplyDelete
 9. Vi bestämde oss nyss för att avstå från DN och prenumrera på Fria - ett bra beslut, tror jag.

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.