fredag 3 februari 2012

Hej,liberal! Del 2: Så här sa liberalismens fader om tillväxt och arbetstid...

John Stuart Mill var en liberal som dagens liberaler gärna hänvisar till. Han var socialliberal och bortsett från att han under en period var chef för East India Company - som ägnade sig åt att hårt och skoningslöst utnyttja människor och tillgångar i Kina - hade han mycket gott att säga. Inte minst om yttrandefrihet som motor för ett kreativt samhälle.

Dagens liberaler har mycket att lära av liberalismens fader, inte minst när när gäller synen på ekonomi, ekonomisk tillväxt och arbetstid. Så här skrev han i sitt huvudverk Nationalekonomins principer:

"Jag inser inte varför det skulle var något att glädjas över att personer. som redan är rikare än någon har behov av att vara, skulle kunna fördubbla sin konsumtion av sådant som ger liten eller ingen tillfredsställelse annat än som symboler för rikedom. Det är bara i mindre utvecklade länder som ökad produktion fortfarande utgör ett viktigt mål: i de mest utvecklade länderna behövs istället jämnare fördelning.

Om jorden förlorar sin ljuvlighet genom obegränsad tillväxt av rikedom och befolkning, bara för att kunna hysa en större men inte lyckligare befolkning, så hoppas jag innerligt för eftervärldens skull att människorna kommer att nöja sig med ett stationärt tillstånd, långt innan de av nödvändighet kommer att tvingas till det.

Det behöver knappast påpekas att ett stationärt tillstånd av kapital och befolkning inte innebär ett stationärt tillstånd för mänskliga framsteg. Det kommer att finnas lika mycket utrymme som någonsin för kultur och sociala framsteg; lika mycket utrymme att förfina konsten att leva, och mycket större sannolikhet för att så sker när kampen för överlevnad inte längre upptar all energi. Också det tekniska vetandet kommer att kunna utvecklas lika framgångsrikt, med den skillnaden att istället för att enbart tjäna syftet att få förmögenheter att växa, så kommer de industriella framstegen att minska behovet av arbete."


Så skrev han alltså, John Stuart Mill. Det märkliga är att de partier som idag står längst ifrån detta är de partier som kallar sig liberala. Och i dagspolitiken är det snarast Vänsterpartiet som vädrar tanken att ta ut framstegen genom att minska arbetstiden - och istället för ökande konsumtion satsa på kultur och sociala framsteg... Vad säger de som idag identifierar sig som liberaler om det?

14 kommentarer:

  1. "Vad säger de som idag identifierar sig som liberaler om det?"

    De som är ärliga säger: "Tillväxt!"

    De som är något mindre ärliga säger: "Grön tillväxt!"

    SvaraRadera
  2. En invändning mot Mill kan vara att han underskattade rikedomens psykologiska funktioner i ett samhälle. Vi vet mycket mer om detta i dag. Rikedom, prylar, ger individen en identitet, ett värde, respekt, makt, etc. Det är också bland annat därför som det är så svårt att bryta den ekonomiska tillväxtens förtrollande makt över oss. Det Mill-citat du ger oss kan också te sig märkligt mot bakgrund av att Mill, liksom Spencer, var en klar anhängare av klassamhället. Denna samhällsordning är enligt Mill den mest förnuftiga eftersom den ger uppgifter åt var och en av oss, uppgifter som alla behövs i samhället. Vi har olika uppgifter att uträtta men också olika rang i samhället och olika ekonomisk makt. Den nödvändiga harmonin i samhället upprätthålls genom klassamarbete.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Menar du att inte materiell status och rikedomens prestige inte manifesterades under 1800-talet eller? Du får nog läsa om din historia då tror jag. Vidare kan det nog vara klokt att inse att alla i viss mån är barn av sin tid. Även Mill.

      Radera
  3. Är klasskillnaderna för stora så uppstår det samhälleliga problem:
    http://youtu.be/cZ7LzE3u7Bw

    Därför så är det klokt att förminska klasskillnader istället för att förstärka vilket sker nu.

    Jag brukar ta som exempel på varför det är viktigt att andra lyckas med detta exempel.

    Grannbarnet, om det lyckas kan en dag bli din doktor. Misslyckas barnet så riskerar denna bli kriminell istället. Man har alltså egenintresse av att se andra lyckas, och även den rike behöver någon som köper dennes tjänster eller produkter.
    Fattigdom kostar enormt mycket pengar för samhället:
    http://www.nytimes.com/2007/01/25/world/americas/25iht-poor.4345801.html

    /1984

    SvaraRadera
  4. /1984

    Den här filmen (Wilkinson) visar ju att socialdemokraternas gamla slogan "Ökad jämlikhet!" måste tas fram igen. Filmen visar också hur bra allting är i Sverige (och Japan) och hur dåligt allting är i USA. Slutligen visar filmen att en hållbar grön utveckling förutsätter inkomstutjämning (jämlikhet); det är skillnaderna i samhället som forcerar den ekonomiska tillväxten.
    Allt detta sammantaget pekar på att socialdemokratin borde vara det största gröna partiet och vägvisaren till framtiden!

    SvaraRadera
  5. Börje: Haha! Sossarna! Kära hjärtanes!

    SvaraRadera
  6. kära hjärtanes!/
    "Sossarna" inkluderar även allas vår kloke Bengt Göransson:
    "Återupprätta respekten för politiken som idebas, tona ned tillbedjan av den beslutspotente"
    "Valfrihet är något annat än frihet,
    jämlikhet är inte detsamma som lika chanser, broderskap är inte synonymt med rättvisa"
    Skrattar bäst som skrattar sist!
    mvh/BertEdvin

    SvaraRadera
  7. Birger! MP tappar 3 procent och V vinner ännu mer i senaste opinionsmätningen. Vi är många som hakat på din blogg och du har nog bidragit till detta oavsett om du vill eller inte.
    L.

    SvaraRadera
  8. Häpnadsväckande! Man skulle kunna tro att det är skrivet idag. Ja, det är sannerligen något att kasta i ansiktet på dagens såkallade liberaler.

    /Jocke

    SvaraRadera
  9. Liberalismens frihet för juridiska personer tillgodoser väl i första hand aktieägares förhoppningar att just deras företag ska vara så "framgångsrikt", i "fri konkurrens" med andra aktiebolag, att vinstutdelningen och/eller värdet på de egna aktierna kan bli så stor som möjligt, dvs öka, utan att egen arbetsinsats är nödvändig.

    Jag skulle tro att denna möjlighet är orsaken till aktiebolagens stora popularitet och dominans och, tillsammans med rädslan för värdeförluster och panikreaktioner, den viktigaste, mest fundamentala, orsaken till att hela vårt ekonomiska system också kräver ständig ekonomisk tillväxt för att, så länge det går, undvika kollaps. Mills ”stationära tillstånd” är kanske inte möjligt här.

    Men med ett demokratiskt (inte privatiserat) samhälleligt finansiellt system borde kravet på ekonomisk tillväxt kunna mildras genom att möjliggöra en successiv övergång till en ekonomi med demokratiska, icke vinstdrivande men ekonomiskt stabila ekonomiska föreningar, dvs. kooperativ.

    Kanske skulle också aktiebolagslagen kunna ses över för att åstadkomma en förändring i demokratisk riktning.

    SvaraRadera
  10. Läste just om en sjuksköterska som i många år arbetat med människor i livets slutskede. Hon har i en bok sammanställt vad människor som står ansikte mot ansikte med döden ångrar mest av allt.

    På första plats kommer att man ångrar att man inte uppfyllt sina drömmar. De hon talat med har önskat att de hade levt sina liv som de själva velat, och inte det liv andra förväntade sig att de skulle göra.

    På andra plats kommer - inte oväntat - att de ångrar att de arbetat så hårt och så mycket. I synnerhet männen beklagar att de missat sina barns uppväxt och att vara med familjen. Alla män hon pratat med ångrar djupt att de har låtit jobbet ta så stor plats i sina liv.

    Insikter att ta vara på medan tid är. Hur många är egentligen tillfreds med att trampa runt i grottekvarnen, där utmaningen till sist reduceras till att hjälpligt få ihop "livspusslet" ytterligare en dag . . .

    SvaraRadera
  11. Hela samhället skulle må bra av sex timmars arbetsdag. Man skulle möjligtvis höra jämmer från ca 1% av befolkningen (de större kapitalägarna). Detta skulle få både direkta och indirekta positiva effekter vad gäller livskvalitet i stort, inklusive kitta samman samhället mer då arbetslösheten skulle kunna reduceras till några procent. Jag har aldrig varit så säker på någonting som jag är om den saken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Promille eller snarare delar av den räcker naturligtvis.

      Radera
  12. chirrup can tender many advantages to the vivid Architect see
    twitter for Graphic Designers for more info and ideas, however by them is protecting
    both free lance and purchaser. They see his tours and appearances, and provides other info.

    The twist has a selection of micro USB , HDMI link and Wikipedia is only one exemplar, created from the Corporate intelligence by many
    hoi polloi some the creation based on their sharing doctrine.


    Visit my site click here
    Also see my page > click here

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.