fredag 20 januari 2012

Per Gahrton: "Vänsterns tak för politikerlöner ett politiskt självmål..."

Löftet om ett tak för politikerlönerna i Vänsterpartiet är ett utslag av klassromantik och ett politiskt självmål, hävdar Per Gahrton i gårdagens Sydsvenska Dagbladet. Och sedan ställer han frågan om/till Jonas Sjöstedt:  "Är det storslaget, folkligt, populärt, röstdragande? Jag tvivlar. Har någon hyllat honom? Ja, kanske de allra trognaste partikamraterna."

Okej, för att klargöra det hela så meddelar jag nu att jag hyllar honom. Trots att jag inte är vänsterpartist.

Jag hyllar honom av den enkla anledningen att Vänsterpartiets beslut om att ingen vänsterpartist skall få ut mer än 27.500 kronor i månaden för sina politiska uppdrag är konsekvent ur en rad perspektiv - bland annat det enkla, men provocerande, faktum att vi håller på att konsumera sönder planeten. Jonas Sjöstedt kan därmed vara trovärdig när han säger att konsumtionen måste hållas tillbaka för de med högre inkomster, att livet är större än lönearbete och att politiskt uppdrag är något som har ett värde i sig.

Allt det där trodde jag var miljöpartistiska och gröna värderingar. Men när partiets grå eminens och grundare numera kritiserar Sjöstedt för gröna värderingar finns det skäl att ännu en gång fundera över vart MP:s politiska sfär är på väg. Man tycks fortsätta kampen för att få applåder från tidningars ledarsidor snarare än bygga sina värderingar på grön grund. 

Dessutom: man kan leva mycket gott på 27.500 i månaden - Vänsterpartiets beslut gör ingen fattig, det handlar faktiskt om pengar efter skatt. Denna summa att leva för varje månad uppfattas tydligen som tagelskjorta för Per Gahrton och andra i samhället, men för flertalet människor i vårt land är det snarare guldkant. Förstår man inte det, så finns all anledning att göra precis det som Vänsterpartiet har gjort: markera en gräns för att påminna om att man lätt hamnar på ett sluttande plan där man ser på världen från sin egen prioriterade plattform istället för från den verklighet man sprungit ifrån.

I det nybildade Gröna Partiet - som bildats som en reaktion på det man med all rätt anser vara ideologisk förflackning i MP - har man för övrigt stadgar som innebär att ersättningar/lön inte skall vara högre än vad en medelinkomsttagare i Sverige har. En hållning som är lättare att inta för ett parti som ännu inte har några arvoderade politiker som genom beslutet måste sänka sin lön. För Vänstern kostar det otvivelaktigt på betydligt mer. Det är värt respekt, inte hånfulla utfall från gröna eminenser.

Nu skriver inte Per Gahrton inlägget i egenskap av avdankad politiker, utan som ordförande i den gröna tankesmedjan Cogito. Vilket gör mig än mer förbryllad. En grön tankesmedja som anser att det är ett politiskt självmål att hålla ner konsumtionsnivån tycks mig minst sagt märklig. Är det möjligen så att även den gröna tankesmedjan är på väg att orientera sig mot någon sorts allmän hållen mittståndpunkt, precis som det parti som man är länkat till? Att söka sig till vad som för tillfället uppfattas utgöra "mitten" är att anpassa sig till vad andra anser, inte att stå för något. Begreppet "grönt" lyckas man verkligen reducera till intet i så fall. Det är tragiskt för mig som avdankat språkrör att behöva konstatera att andra partier uppträder grönare än originalet.

Per skriver vidare: "Lösningen på den radikala politikens dilemma är inte att de som väljs av folket tvingas jobba på halvfart genom lägre lön än alla de starka krafter de har emot sig." Förstår inte alls vad Per menar. Tvingas jobba på halvfart bara för att man har en nettoinkomst på 27.500 kronor? Vem säger att en undersköterska, lärare, eller sjuksköterska som får ut långt mindre än 27.500 kronor i månaden efter skatt jobbar "halvfart" bara för att läkare, konsulter och landstingsråd har mer än den dubbla lönen? Pers resonemang vandrar ju ut i bonusöknen, där högdjuren hävdar att de måste ha bonusar för att göra ett bra jobb. Jag blir alltmer förundrad över de värderingar som döljs bakom de gröna fasaderna.

Heder åt det parti som vågat markera mot jakten på mer och ständigt ökande konsumtion. När blir det palatsrevolt inom De gröna?

33 kommentarer:

  1. God morgon - en strålande text!

    SvaraRadera
  2. Om jag inte har fel föreslog Gustav Fridolin som ny i riksdagen att riksdagsmännens arvoden skulle sänkas. Men detta gick naturligtvis inte igenom.
    Vänsterns beslut om obligatoriskt givande till partiet liknar vissa religiösas tiondegivning.

    SvaraRadera
  3. Pers text är märklig. Hans utgångspunkt tycks vara att lönen ska motivera till politiskt arbete. En amatör kan inte göra det, de ideella krafterna är således inte tillräckligt stora. kanske inte i miljöpartiet, men om de skulle visa sig vara det i Vänsterpartiet finns väl bara skäl till hyllning.

    /Jocke

    SvaraRadera
  4. Anonym: det som skiljer det från tionde är såklart att det gäller endast de som får sin lön genom partiet på något sätt (anställda och förtroendevalda i och via partiet, alltså). Medlemmar betalar ingen partiskatt.

    SvaraRadera
  5. På mig verkar det som att Per Gahrton gjort misstaget att tro att Sjöstedt pratar om 27.500 kr före skatt (vilket vore väl lågt som en lön för en riksdagsledamot) och inte 27.500 kr efter skatt, vilket innebär en ganska hög bruttolön.

    SvaraRadera
  6. Billy, ett sånt misstag kan man inte göra, om man inte vill bli partiledare i socialdemokraterna... (Obs! Dåligt skämt.) Nej, jag kan inte tänka mig att en sådan som Gahrton gör ett sådant misstag, dessutom innebär 27.500 före skatt det som många lärare har. kan de inte göra ett bra jobb? Undersköterskor, skall de gå på halvfart när de för 20 000 i månaden, före skatt, kommer att ta hand om Gahrton när han blir äldre? Det är det där med "halvfart" som gör mig så rasande!
    Micke

    SvaraRadera
  7. Vänsterpartisten Eva-Britt Svensson är en kvinna som jag beundrar mycket, för hennes insatser för kvinnor i EU-parlamentet. Jag tror att hon aldrig behöll mer av sin lön än vad som motsvarade en lön för en undersköterska.

    MP upphör inte att förvåna. Nu med en debattartikel i DN om att ”Svenskt ja till pakten får inte ses som ett steg mot euron”.

    Det finns oro på många håll i Europa om demokratin. Här är en bra text om pakten.
    http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,810179,00.html

    Och nu vill alliansen och kanske också MP att vi också ska ombord . .

    SvaraRadera
  8. Billy: Det kan jag inte tänka mig (att Per missuppfattat före och efter skatt) eftersom det var mycket tydligt i den radiointervju som han hänvisar till. Att säga fel när man pratar spontant är lätt att göra, att ta sig an en debattartikel utan att ha klart för sig vad som gäller tror jag inte alls Per om. Han har alltid varit noga med att ha på fötter.

    SvaraRadera
  9. Nu vill lärarna ha 10 000 mer i månaden. Oförskämt! Och miljövidrigt! De har ju redan så att de klarar sig och det mer än väl. 10 000 mer i månaden betyder ytterligare belastning på vårt jordklot. Ge lärarna en lektion i miljökunskap, Birger!

    SvaraRadera
  10. Mp kommer att förlura stort i nästa val som jag har sagt redan tidigare; herrarna på toppen lyssnar inte längre sina medlemmar.

    Väldigt besviken på Mp samtidigt väldigt glad om V.

    Jag som varvar mellan arbete och arbetslöshet undrar många gånger varför f.d politiker har såna förmåner de har. Kan nån förklara mig varför?

    /fritidspolitiker

    SvaraRadera
  11. Problemet är mycket större än politikernas och lärarnas löner. Problemet är att vi (de allra flesta av oss) konsumerar mer än vad planeten tål på lång sikt. Eftersom konsumtionen möjliggörs av främst lönen, kan man följaktligen säga att de allra flesta av oss har en alldeles för hög lön. Handen på hjärtat, hur många av oss konsumerar enbart det vi verkligen behöver? Den enorma konsumtionsökning som skett efter krigsslutet 1945 har möjliggjorts genom kraftigt höjda reallöner. Det är också under denna tid som miljöförstöringen accelererat inom samtliga områden. Samtidigt har befolkningen tredubblats. Gandhi sa: Det finns resurser för allas behov, men inte för allas girighet. Detta är vad hela miljödebatten i dag borde handla om. Fokus på vår konsumtion. Och då kommer vi genast in på konsumtionsutrymmet, d.v.s. på lönerna.

    SvaraRadera
  12. Så här står det i Gahrtons artikel:

    "Varför just 27 500, det är ju flera tusenlappar över en genomsnittlig LO-arbetarlön?"

    Det påståendet blir bara rimligt om man pratar bruttolön (och att en genomsnittlig bruttolön inom LO då ligger på runt 25 000 kr).

    Om Per avsåg nettolön blir hans påstående ovan helt orimligt däremot. För en nettolön på runt 27 500 kr borde vara resultatet av en bruttolön på över 50 000 kr, och där hamnar knappast LO-folket.

    Men Birgers kritik kan vara relevant ändå. Jag är inte ute efter att försvara Gahrton, men är rätt övertygad om att han blandat ihop saker denna gång(även om Sjöstedt var väldigt tydlig i lördagsintervjun som Birger framhåller).

    SvaraRadera
  13. Tack Ulf, för utskällningen och skambeläggandet. Det var verkligen vad vi behövde, vi lärare som anstränger oss för att utbilda makthavare och medborgare. Alla förstår att förbundens krav är retoriska, för att tillspetsat försöka sätta kronor och öron på det samhällsansvar som lärarkåren trots allt har. Men just skolan är väl, i konkurrens med socialdemokraterna och Juholt, ett av det mest utskällda och ifrågasatta områdena bland proffstyckare och politiska broilers. Jag välkomnar dig Ulf att delta i min undervisning, när du vill, i samhällskunskap, miljöekonomi, global hälsa osv.

    /Andreas

    SvaraRadera
  14. Här är en bra förklarande kortfilm om pakten: Översatt till svenska.
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=myzgAHVBg_s


    MVH
    EW

    SvaraRadera
  15. Okej, jag erkänner villigt att jag läst slarvigt och trodde att beslutet handlade om en maxinkomst för V-politiker på 27 500 kronor FÖRE skatt. Inte i min vildaste fantasi kunde jag föreställa mig att det handlade om inkomsten EFTER skatt. Det var väl inte så mycket att skrika om, de tjänar ju fortfarande otroligt mycket!

    Nej, jag har aldrig varit riksdagsledamot, så jag vet inte vad dessa använder sin höga lön till. Någon som kan förklara? Resor, kan jag tänka mig. Vad mer?

    Jag häpnar ibland över "gröna" politikers och debattörers uttalanden, speciellt när det gäller löner och vad som kan anses vara en "normal" konsumtionsnivå. Men jag kommer inte att lämna MP för det. Det valet gjorde jag i samband med medlemsomröstningen om EU-utträdesparagrafen, då var det riktigt nära att jag lade av i ren besvikelse. Men jag bestämde mig för att vara kvar och kämpa ännu mer för det jag anser vara gröna värderingar.

    Men alltså. Jag kan inte riktigt släppa det där med V-beslutet. 27 500 kronor EFTER skatt är ju jättemycket. Vad är det att skrika om? Eller hylla?

    Och ja, Anonym 07.28: Gustav Fridolin föreslog att riksdagsledamöternas löner skulle sänkas. Om jag minns rätt föreslog han det även nu när han återkom till riksdagen igen. Och när han lämnade riksdagen 2006 avstod han från sin inkomstgaranti, till skillnad från många andra (t.ex. Birger). Så all heder åt Gustav!

    SvaraRadera
  16. Andreas, nu råkar jag vara minst lika välutbildad som du, men även ett barn förstår vilken signal lärarna skickar ut med krav om 10 000 mer i månaden. Det är helt enkelt ansvarslöst, och aningslöst. Någon gång måste det bli ett slut på karvandet på planeten, och vad vore bättre än att börja med lönerna? Nästan alla människor i dagens Sverige har redan ett alldeles för stort ekologiskt fotavtryck och en ständig höjning av lönerna är fel väg att gå om vi menar allvar med att ta ansvar för framtiden. Den som inte vill skämmas ändrar naturligtvis på sin livsstil!

    SvaraRadera
  17. Javisst är 27.500 kr efter skatt en hög lön Kerstin.

    Synd att när någon företrädare för MP ska börja kritisera Jonas Sjöstedt så blir det på ett felaktigt sätt, eftersom Gahrton uppenbarligen inte satt sig in i vad som är Sjöstedts uppfattning.

    En snar ursäkt från Per G vore på sin plats, samt uppskattande ord för att han och (v) vill hålla igen på höga löner. D v s intar en inställning som är/borde vara även MP:s.

    SvaraRadera
  18. De centrala meningen i Per Gahrtons artikel är två stycken:

    1.
    "Lösningen på den radikala politikens dilemma är inte att de som väljs av folket tvingas jobba på halvfart genom lägre lön än alla de starka krafter de har emot sig. Nej, den som väljs till riksdagen ska kunna jobba mycket och få betalt för det."

    Den lägre lön Per talar om - även om han menar före skatt - är normal lön för väldigt många i Sverige. Skulle man verkligen tvingas arbeta på "halvfart" för att man har en genomsnittlig lön? Vad är det för världsbild?? Kom och sig till dem som kommer att ta hand om oss som gamla att de "bara arbetar halvfart". Kan inte politiker arbeta helfart, om en vårdanställd kan göra det?

    2.
    "Så har då Vänsterpartiets nye ledare, Jonas Sjöstedt, lovat att ingen av partiets politiker ska tjäna mer än 27 500 kronor i månaden. Är det storslaget, folkligt, populärt, röstdragande? Jag tvivlar.

    Har någon hyllat honom? Ja, kanske de allra trognaste partikamraterna."

    Vad är det för syn på politik? Att förslag som läggs skall innebära att man blir hyllad? Är det därför MP slutat kritisera vår stigande konsumtion? Man är rädd för att inte bli hyllad på Söder i Stockholm? Vad är det för syn på politik som framträder??
    L.

    SvaraRadera
  19. Fakta: Vänsterpartiets kongress beslutade att alla fasta arvoden överskjutande 5/8 basbelopp netto ska skänkas till partiet.

    Alla som kandiderar till uppdrag för Vänsterpartiet ska göra ett avtal med partiet om att göra detta. Detta ska gälla från och med valet 2014.

    5/8 basbelopp netto motsvarar ungefär 40 000 kronor i månaden före skatt. Hårt arbetande riksdagsledamöter, kommunalråd och landstingsråd kommer således även fortsatt att tjäna bra på sitt arbete, även om de blir av med (för en riksdagsledamot) cirka 20 000 i månaden.

    Den som tycker att 40 000 kronor i månaden är en alltför låg lön för att göra sitt bästa bör nog inte ta på sig ett sådant förtroendeuppdrag.

    SvaraRadera
  20. Ulf, även barn och ungdomar jag undervisar förstår hur konsumtion påverkar miljön och klimatet. Därför kändes kravet om att lärare behöver lektioner i miljökunskap magstarkt. Nu kan du ju dock andas ut eftersom några lönelyft aldrig kommer bli reella, den politiska ambitionen finns inte. Däremot är det lätt att ropa efter bättre resultat, bättre lärare, bättre kvalitet, högre status, bättre ordning, bättre disciplin osv osv. Fackförbunden må vara aningslösa, det kan jag hålla med om, men det är också all den kritik som spys över dagens svenska skola.

    /Andreas

    SvaraRadera
  21. Fantastiskt bra bild, maskrosen som dör! Dagens "miljöparti" i ett nötskal.
    För övrigt handlar det ju inte endast om politikernas löner. Håkan m fl har rätt att det handlar om för höga löner över hela linjen. Vi konsumerar ihjäl både oss själva och planeten!

    SvaraRadera
  22. Det hela handlar väl i grunden om att jorden är en begränsad kaka som alla har rätt att äta en liten bit av? Den stora frågan är ju hur man uppnår en RÄTTVIS fördelningspolitik som samtidigt befinner sig inom de EKOLOGISKA RAMARNA. Jag antar att någon form av "ekologiskt utgiftstak" skulle behöva slås fast och enas kring. Sedan kan man utifrån detta börja diskutera hur mkt en lärares insats är värd jämfört med en politikers, undersköterskas etc. Det är egentligen ganska meningslöst att komma dragandes med enskilda grupper hit och dit utan att ta det stora greppet på frågan.

    SvaraRadera
  23. Måste erkänna att även jag i min enfald trodde det var FÖRE skatt. Annars är det väl ingen särskilt stor uppoffring.

    SvaraRadera
  24. Men du, Anonym, du skriver att det inte är en "stor uppoffring" att sänka inkomsten med 20 000 kronor, då undrar man varför inte fler gör det utan istället bara vill ha mer.

    SvaraRadera
  25. Självklart gör de höga riksdagslönerna, att dessa som skall bestämma om andras väl och ve - inte har någon som helst kontakt med de livssituationer som stora delar av folket befinner sig i. Det handlar då inte bara om konsumtion utan om det stora avståndet - att de med 60.000:-/mån skall bestämma att andra skall leva på 7.000-12.000:-/mån. Lönerna och förmånerna är ett hinder för en mänsklig politik. Sjöstedt verkar vara en ganska äkta människa - får hoppas att det håller och sprider lite ringar. Garthon har ingen som helst trovärdighet varken som människa eller politiker.

    SvaraRadera
  26. Tack för alla kommentarer. Jag har ohyggligt svårt att tro att inte Per visste vad han skrev om. Per är alltför professionell för att göra så grundläggande missar att han inte kände till vad som gällde.

    Anonym 01:40 - Dina fakta är exakt rätt, sådant är beslutet.

    Gunillasolara: Själv har jag, efter många års samarbete, mycket stor respekt för Per, både som politiker och människa. Det är ont om riktigt modiga politiker. Det är inte alldeles självklart att politiker är schyssta i umgänget med sina partikamrater.

    Anonym 05:23: Det finns faktiskt politiker som av sitt riksdagsarvode under årens lopp överlämnat bortåt 1 miljon till goda ändamål utan att göra något större väsen av det. En vänsterpartist kommer att från och med nästa mandatperiod att under en 4 år avstå från över en halv miljon netto, så man kommer snart upp i stora summor utan att för den skull behöva leva i armod...

    SvaraRadera
  27. Möjligen är Per Gahrton alltjämt folkpartist i sitt inre, precis som tiden före MP:s tillkomst.

    Att han ändå tog det goda initiativet till bildandet av ett miljöparti, kanske beror på hans upptäckt att FP led brist på den gröna ingrediensen.

    FP är väl annars, ur helgrön synpunkt, en värsting med sin vurm för kärnkraft, Nato och mer EU-makt. FP är tydligen inte så mycket borgerlig vänster längre.

    Måntro, för övrigt, om KD kommer att återgå till att vara en kristen vänster, som på grundaren Lewi Pethrus´ tid.

    Gt

    SvaraRadera
  28. Läsvärd hemsida:

    www.eukritik.se

    SvaraRadera
  29. http://www.eukritik.se

    -så ska det låta!

    SvaraRadera
  30. Spriten, den spriten...

    SvaraRadera
  31. Aldrig funderat på att själv gå med i Vänsterpartiet? Tror du skulle kunna göra stor nytta och bidra till valseger 2014.

    SvaraRadera
  32. Sara: Har man en gång suttit mitt i smeten, med allt vad det innebär, så är man nog försiktig... Men det är ju intressant att V ser ut att, ur min synvinkel, gå åt - utifrån mina värderingar - åt rätt håll, medan mitt gamla parti går åt fel håll. Ska bli intressant att se vart detta slutar.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.