Friday, 27 January 2012

Lugnet är återställt: Nu får vi en man som tycker nästan likadant som vi....

Nog var Juholt yvig. Och nog blev han allt som oftast fånge i sin egen retorik. Och nog kände sig ett antal journalister personligt förolämpade av att han blivit vald till partiordförande, utan att de ens anat att så skulle bli fallet. De hade ju inte lyft rumpan från Stockholms innerstad. 

Och nog har man nu fått en man som man redan förra vändan spekulerade om som ny ledare, så nu fick man liksom rätt retroaktivt.  Man har gjort skäl för sina löner...

Tja, inte vet jag hur man resonerar efter prestigemissen förra gången. Människans hjärna är en ganska märklig skapelse. Hur som helt konstaterar jag att Aftonbladet som gått fram med motorsåg, skotare och smärre missiler mot Juholt just nu på förstasidan ropar ut  att Stefan Löfven får en superstart. Men när man drar konsekvenserna av alla siffror - som liksom radas upp så ostrukturerat man kan - så visar det sig att knappt 20 procent har förtroende för honom - av ingresser och text kan man få intryck att det är 58 procent... Är det superstart så är det superstart...

Svenska Dagbladet är än fräckare och skriver: "Stefan Löfven utsågs på lördagen (sic!!) till Socialdemokraternas nya partiordförande. Och han verkar få en smakstart: 58 procent av svenska folket känner stort eller mycket stort förtroende för honom, enligt en mätning genomförd av TV4/Novus." Jasså? Det var ju knappat 20 procent, men här gäller att dra på... Hej och hå, sanningen är blå. Och det gäller att få flyt på Löfven, för Sjöstedt är ju faktiskt farlig på allvar... (Faktum är att jag till och med mött konservativa borgerliga som sagt att de kommer att rösta på Sjöstedt för att "nu får det vara nog".)

Än mer lustigt är följande mening i Aftonbladet, som visar att den här killen ska vi lyfta: "Bland LO-medlemmar och Socialdemokrater känner över hälften till honom visar TV4/Novus väljarbarometer". Hade det varit utbölingen från Oskarshamn som haft fräckheten att bli partiordförande så hade man nog snarare kört på temat "Bara drygt hälften inom rörelsen känner till honom!" Och man kunde lägga till: det gjorde inte vi heller...

Tja, man kan tolka det som sker på olika sätt. Även om man inte behöver ta i som ovan. Hur som helt verkar allt från regering och borgerliga ledarsidor till Ingvar Carlsson och Jan Björklund personligen vara nöjda och glada. Man får liksom en kille som nog kan opponera mot regeringen, men ett maktskifte skulle liksom inte spela någon större roll... det blir såväl euro och kärnkraft och vapenexport som ointresse för klimat och miljö som skall fixa välståndet. Så länge det går så går det. Hej och hå. Låtom oss jobba mer så vi kan konsumera mer så vi kan producera mer så vi kan jobba mer så vi kan konsumera mer så vi kan producera mer så vi kan... Ja, det sistnämnda var väl Juholt också inne på, men det fanns ju trots allt, bakom fångenskapen i den egna retoriken, någon sorts värdegrund som skiljde sig åtminstone något från den regeringen står för. Hade det inte varit så hade ju inte Björklund och de borgerliga ledarsidorna varit så glada. Kan man ana, om man sätter den sidan till. Och för övrigt: nu får det vara nog.

12 comments:

 1. Både Aftonbladet och SvD ägs av Schibstedt. Och vem äger Schibstedt? Ja på ägarlistan är det mest internationella banker och finansföretag. Inte 17 vill finansen att Sverige går emot Euroanslutningen. En så välregisserad föreställning har man sällan skådat.

  ReplyDelete
 2. ja DN journalisterna verkar också vara över lyckliga, annars är det väl mest Fredrik Reinfeldt och andra blå som skapar sådana vänlighets attackar. så jag har mina misstankar vad löfven kommer att innebära för sverige.

  / Lars

  ReplyDelete
 3. Lägg noga märke till hur teve-kommentatorerna lägger orden i dessa dagar! Särskilt TV4:s.

  Det är uppenbart att TV4:s ägare är mycket nöjda med valet av Löfven.

  TV återger inte politik enbart. Teve DRIVER politik.

  Gt

  ReplyDelete
 4. Päivi Rissanen NSat Jan 28, 08:35:00 am

  Jag som inte kan dessa ägarförhållanden tycker att detta borde man på något sätt ge uttryck för och informera den stora allmänheten om i dessa dagar. Nu växer det underifrån, faktiskt i hela världen, en kritik mot makten för maktens skull och hur staten och kapitalet om igen hänger ihop. Det allra farligaste är när det görs i fackliga kläder. Visst har jag också märkt hur journalisterna lägger orden rätt i munnen.
  Är det verkligen så illa att vi redan nu styrs av Angela Merkel som i sin tur styrs av storfinansen? Fast vi har röstat nej och kämpat emot.
  Ja, det var längesedan som journalisterna lyfter det som Göran Persson, Ingvar Carlsson, Jan Björklund tycker är positivt.
  Mona Sahlin säger att Stefan är en mysig kille och dessutom liknar han Christer Sjögren.
  Jag ser i stället en kille som börjar mjukt men som kan sluta som en svensk Putin. Han letar efter en häst att bilda par med.
  Jag har i alla fall lämnat medlemskapet i s och tänker gå över till Sjöstedts vänsterparti fast jag är grön i hjärtat.
  mvh Päivi Rissanen N

  ReplyDelete
 5. Jag ställde en rak fråga till Schlyter(mp):
  "Har bara en rak fråga till dig: är det bara Vänster som är emot Europakten?"
  Och han svarade:
  "Nej inte i Europa,flera gröna också.Tror nog egentligen mp är emot också men vi ville tvinga regeringen att förhandla ett undantag från euron för att ens diskutera frågan tror nog inte det fanns möjlighet för oss att stödja den. Hela lösningen är feltänkt."

  Ok. Tur att vi har Sjösted i alla fall som vågar säga rakt ut!

  Vad jag saknar i Sverige är mod:

  http://www.gruenes-blog.de/zukunftdereu/

  http://www.die-linke.de/

  ReplyDelete
 6. Så var "ordningen" återställd. Den senaste veckans politiska krumsprång överträffar det mesta. Man undrar hur länge gammelgäddan lurat i vassen, redo att hugga när abborren börjar bli alltför yster.

  De gamla Storgäddorna säger till journalisterna att de gjort sitt, att de inte tänker lägga sig i vad nuvarande partiledaren, förlåt, jag menar abborren, gör - MEN - med ett litet, litet förbehåll: Du ska göra som VI vill, annars hugger vi!

  ReplyDelete
 7. @Anonym 12.25

  Visst, medialogiken kanske fällde Juholt, men mest var det väl sossarnas egna inbyggda spänningar som gjorde "jobbet"?

  De spänningar som finns i (S) kunde de leva med, så länge de satt i regeringsställning. Men nu går det inte längre.

  För att få bort spänningar och frustration måste människor känna att de har inflytande och är en del av utvecklingen = demokrati.

  Om (S) ska ha en framtid måste de demokratiseras och sluta upp med dubbelmoralen att kalla sig "folkrörelse" när man varken är särskilt folkliga, rörliga eller demokratiska.

  Synen verkar ofta vara att folket ska ge legitimitet i form av medlemsantal, men sedan toppstyr man och håller sig med en partiklick och en Ledare. En helt förlamande syn på samhällsengagemang.

  Stefan Löfven försa sig lite i frågan under sitt installationstal: "Vi är en folkrörelse, vi rör oss ute bland folk". Hm.

  ReplyDelete
 8. Päivi Rissanen NSat Jan 28, 06:22:00 pm

  Han sade mycket, till och med att han är en övertygad feminist.
  Päivi RN

  ReplyDelete
 9. Birger, ska du inte kommentera att sossarna bytte fot om EU-pakten direkt efter Juholt fick sparken ?

  ReplyDelete
 10. Håller med Freddy att det vore fint med en kommentar av Birger om byte av fot ang EU-pakten. Vad gjorde Ylva J, Erik Å, Göran P, Sven Österberg m.fl veckorna innan? Varför var det så bråttom att driva på alla fel Juholt gjorde och där Aftonbladet ledde drevet? Varför brann det helt enkelt i knutarna?

  MVH
  EW

  ReplyDelete
 11. Päivi.

  Har även du fallit för Birgers locktoner till Vänsterpartiets favör?

  Jag föll pladask, och är nu med i V.

  Ännu (efter en veckas medlemskap) har jag inte ångrat det.

  Undar om Birger får en värvargåva av Sjöstedt? Två nya medlemmar borde ge typ en solresa, tycker...

  ...Gt

  ReplyDelete
 12. Inte behöver alliansens partier oroa sig över maktskifte efter nästa val. Möjligen måste de dela med sig makt till socialdemokraterna, i en större regeringskoalition. Så elimineras Miljöpartiets, Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets inflytande. Om de gör bra valresultat begränsas utdelningen till högre partistöd.

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.