fredag 13 januari 2012

Kunskapskanalen fredag kväll: samtal med Anders Wijkman om den stora förnekelsen

Ikväll 19.00 samtalar jag med Anders Wijkman i Kunskapskanalen. Om ekonomisk tillväxt, vetenskapen och lite av varje. 

Som lite av varje räknas väl frågan om varför han plötsligt satt i Europaparlamentet för KD. Och varför han lämnade KD. Och hur det var mellan honom och Gösta Bohman, på det tid då han var ung moderat. Men mest ska vi prata om den stora förnekelsen - om förnekelsen om vad jakten på evig tillväxt och evigt ökande konsumtion ställer till.  Bilden är hämtat från Svenskt Näringslivs hemsida, den illustrerar ett inlägg på det befängda temat "bejaka konsumtionssamhället."

Det säga att vi närmar oss en "ekonomisk kris".  Eftersom "ekonomi" betyder hushållning så borde det således innebära att vi närmar oss en hushållningskris, att vi hushållar för dåligt med Jordens resurser, att vi konsumerar för mycket. Men det är inte det man menar. Man menar precis tvärtom...

Den ena dagen meddelas i medierna att USA måste konsumera mindre för att dra ner sina enorma utsläpp av koldioxid. Den andra dagen meddelas i medierna att USA måste konsumera mer för att få igång hjulen. Den makthavare - det må gälla allt från Obama till Anders Borg och Håkan Juholt - som inte ser hur ekologiska realiteter krockar med ekonomiska teorier tycks mig vara både blind och döv och korkad. Man lever i den stora förnekelsen. Om detta skall vi tala. 
Kunskapskanalen 19.00. Repris 00.30 och på lördag morgon klockan 9.

14 kommentarer:

  1. Ja, det är en märklig värld vi lever i. Aldrig har väl konflikten mellan ekonomin och ekologin varit tydligare än i dag. Vanligt folk blir ju fullständigt förvirrade av de dubbla budskapen. Tänk om vi inför valet 2014 hade ett politiskt parti som konsekvent förde fram hushållningsperspektivet, i motsats till budskapen från samtliga övriga partier! Dilemmat är att det ekonomiska systemet, som är globalt, inte tål att vi börjar konsumera mindre. Då rasar nämligen allting och vi får stor oro i samhället - företagsnedläggningar och en enorm arbetslöshet m.m. Kritik av det ekonomiska systemet är alltså en sak, att hitta lösningar som pekar hän mot ett annorlunda system är någonting helt annat. Bristen på alternativ är nog det som håller tillbaka de flesta. Vi vet inte vad vi ska göra i stället. I boken "Välfärd utan tillväxt" visar Tim Jackson vilka enorma hinder som måste forceras, och vem vill börja därmed i dessa tider av ekonomiska och finansiella kriser? Samtidigt bågnar naturen under vårt tillväxthålligång. Vi sitter fast som i en råttfälla och kan inte röra oss.

    SvaraRadera
  2. Enligt denna artikel i Privata Affärer:
    http://www.privataaffarer.se/articles/2011/12/23/ta-rygg-pa-kina/
    konstateras att: "Resursbrist är förstås något som tillfälligt kan uppstå när både den globala ekonomin och världens befolkning växer."
    Dessutom: "Markområden kan visa sig vara en strategiskt riktig investering. Det blir med stor säkerhet inte mer land. Knapphet leder som bekant till högre pris, och därmed en god avkastning för markägare. Problemet är att investera i mark på rätt ställe."
    Undrar om de människor som drabbas av svält och klimatförändringarnas effekter håller med? Att problemet är att investera på rätt ställe?
    Det är dessa charmanta ekonomer som styr vår värld.
    Fy ?#%!

    SvaraRadera
  3. Jag håller med om att en fortsatt ekonomisk och materiell tillväxt borde vara omöjlig i det långa loppet. Finns det överhuvudtaget något volymsmått som kan följa en exponentiell tillväxtkurva för alltid utan begränsningar? Jag tror inte det.

    Vad jag inte riktigt förstår är vad det är i dagens system som gör att en tillväxt är nödvändig för att det ska fungera. Är det någon som har bra koll på det? Ekonomer menar ju ofta att en nolltillväxt skulle vara en katastrof vad gäller exempelvis arbetslösheten och jag misstänker att de antagligen har en poäng när de säger det. Men vilka egenskaper i dagens ekonomiska system är det som orsakar detta? Jag har funderat en del på egen hand, men ännu inte riktigt lyckats lista ut hur det hänger ihop. Någon som kan försöka förklara eller hänvisa till en förklaring?

    Det känns ändå som om det är där man borde börja. D.v.s. ha en idé om hur en hel ekonomi som inte kräver tillväxt skulle kunna fungera i praktiken och hur man gradvis ska kunna övergå från dagens system till detta nya. Men då måste man ju först förstå mer specifikt vad det är i dagens system som orsakar problem.

    Mvh,
    Allan

    SvaraRadera
  4. Såg detta avsnitt när det sändes förra gången och du frågade något i stil med "Har vi fel eller gör vi fel?" och Anders svar slog huvudet på spiken.

    Själv är jag övertygad om att problemet inte VAD:et utan HUR:et. HUR man kommunicerar det man vet/ser och det man vill. Och till det krävs "människoexperter" inte naturexperter. Dvs "tolkar".
    AK

    SvaraRadera
  5. Hur var det Stefan Edman citerade:

    " Vi har allt - och det är också allt vi har"

    / Realist

    SvaraRadera
  6. Allan,

    sök på nätet: ekonomisk tillväxt ränta

    Det finns massor att läsa och lära!

    SvaraRadera
  7. Allan.

    http://steadystate.org/

    Mvh

    SvaraRadera
  8. Allan! Det är mycket enkelt. Om man får noll i tillväxt så kan inte de som har byggt sin förmögenhet behålla den. Och då förlorar de sin makt.

    / Realist

    SvaraRadera
  9. Anders Wijkman, han har bytt parti oftare än vad jag bytt skjorta. Någonstans går gränsen. Har han någonsin haft en vanligt arbete utanför politiken? Varför stannar han inom politiken om han nu är besviken på parti efter parti? Han saknar all trovärdighet som politisk person enligt mig. Men det är ju bara jag. Om väldigt många svenskar har förtroende för honom, trots hans maniska partibyten och avsaknad av ett verkligt liv, så vem är jag att kritisera?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Robsten, för både hygienens och hälsans skull rekommenderar jag dig att byta skjorta oftare än en gång i livet. Wijkman har bytt parti en gång...:-) Nu är han inte med i något.

      Radera
  10. Tack för reprisen!

    # Jo Robsten, du kan byta parti, som när man byter tåg, utan att för den skull vara vinglig. Du själv färdas rakt mot ditt mål. Men färdmedlen dit klarar bara varsin bit. Därför måste du byta ibland.

    Wijkman har säkert sin kurs klar.

    Gt

    SvaraRadera
  11. Hade fel, det var i slutklämmen Anders levererade vad miljörörelsen saknar för kompetens - beteendevetare.
    AK

    SvaraRadera
  12. Jag blev mycket imponerad av Anders Wijkmans kunskaper och hans formuleringsförmåga. Mycket se- och hörvärt! Jag struntar fullkomligt i hans eventuella tidigare partipolitiska irrfärder. Han tycks ju slutligen ha landat i sig själv - en förutsättning för att man ska kunna uträtta något viktigt här i livet.

    Tack för ett givande program!
    /Anita

    SvaraRadera
  13. Allan, utan ekonomisk tillväxt skapas det inte tillräckligt med nya pengar för att betala av gamla lån, och då kraschar hela systemet. Merparten av våra pengar skapas nämligen ur tomma intet av bankerna när vi tar ut lån. Det måste alltså ständigt tas ut nya och större lån för att betala av gamla lån+ränta och för det krävs ständigt ökad ekonomisk aktivitet.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.