torsdag 12 januari 2012

Den stora ledaren anser att blott Sverige kan rädda euron...

Det är på väg att braka ihop inom euroområdet. I det läget anser Göran Persson att vi a) skall gå med i euron och b) kasta oss in i europakten. 

Motivet för det sistnämnda är verkligen värdigt Den Store Ledaren: Sverige ska gå med för att rädda hela projektet, för vi vet bäst och utan lilla Sverige går det åt helvete... Hur ska man annars tolka det storvulna i dagens intervju i P1 Morgon och andra ställen.


Nu är det inte första gången Göran Persson är svulstig i EMU-debatten. Så här skrev jag på DN-debatt den 13 mars 2000, inför folkomröstningen om EMU: 

"Det är tragiskt att Sveriges statsminister ska sänka sig så lågt att han inte kan föra EMU-debatten på ett hederligt sätt, utan väljer en argumentationslinje som saknar varje koppling till verkligheten.

Jag kritiserar inte Göran Persson för att han tagit ställning för EMU. Det finns argument för ett medlemskap, precis som det finns argument mot. Det finns åtskilliga intellektuellt hederliga argument som raka och ärliga EMU-anhängare framför. De är värda respekt och argumenten skall vägas in i helhetsbedömningen av hela EMU-projektet.

Men Göran Perssons retorik hör inte hemma i den kategorin. Tvärtom bygger de på rent bedrägeri och taktiska överväganden för att skrämma människor och utnyttja frågans komplexitet för att försöka sprida dimridåer och på det sättet manipulera opinionen.

De EMU-anhängare som argumenterar utifrån att kostnaderna för valutaväxling blir lägre, att EMU är naturlig del av en alltmer integrerad union med alltmer gemensam politik, att det är bra och rationellt med framväxten av Europas Förenta Stater är värda respekt för sina åsikter. De finns på den borgerliga sidan i Sverige. Men vad ska man säga om Göran Perssons retorik?

Det Persson nu målar upp är den lilla skvalpande valutan som flyter omkring på den globaliserade ekonomins stormande hav. Den lilla, oskyddade båten, på väg att dränkas så fort kapitalismens stormar tar fart. Och så har han mage och oförskämdhet att säga att han inte en gång till vill uppleva hur finansvalparna ska flina åt honom på Wall Street och han påminner retoriskt om hur räntorna rusade upp till 500 procent med åtföljande ekonomiska kaos som drabbade småföretagare, villaägare och många andra när spekulationen mot den svenska kronan var som värst.

Men denna argumentation är ren nonsens.

Problemet den gången, i början på 90-talet, var ju att kronan var knuten till ecun, att det politiska etablissemanget ville tillhöra EU:s A-lag varför man pumpade luft i systemet i stället för att släppa kronan fri. När man äntligen - vilket bland annat miljöparitet krävt under en längre tid - lät kronan flyta bedarrade stormen.

En flytande valuta, som vi nu har, kan inte drabbas av det stormande hav som Göran Persson pratar om. Skälet är att så fort kronan blir undervärderad kommer den att köpas upp av dem som upptäckt att den är undervärderad. När valutan är flytande anpassas kostnadsläget till omvärlden.

Om Carl Bildt och Ingvar Carlsson hade låtit kronan flyta tidigare hade vi sluppit en stor del av arbetslösheten och masskonkurserna hos småföretag. I stället bildade socialdemokrater och moderater en pakt för att paniskt hålla fast kronans värde vid ecun. Efter det har paktens uppdrag varit att förneka sina misstag, låtsats som om det regnat, när en stor del av den ekonomiska respektive sociala kris som Sverige befunnit sig i härrör från deras agerande.

Det EMU-anhängarna i allmänhet och socialdemokraterna i synnerhet måste svara på är huruvida de anser att EU utgör ett optimalt, eller ens rimligt, valutaområde.

Inom EU är det ju sällan, för att inte säga aldrig, som hela unionen har samma utveckling under samma tid. Att EU:s centralbank skulle föra en räntepolitik som skulle passa allt från Grekland till Sverige ter sig tämligen osannolikt. Det sannolika är att den anpassas efter den situation som uppstår i centrala delar av EU, inte efter svenska utgångspunkter. En gemensam ränta kommer naturligtvis då att slå hårt mot de delar där arbetslösheten är hög samtidigt som den riskerar att öka inflationen i överhettade områden.

Detta är en följd av att EU på intet sätt är ett rimligt valutaområde.

Visst kan man tänka sig stora valutaområden, men man måste faktiskt fundera över vad som är optimalt. Det finns väl ändå ingen som med hedern i behåll kan påstå att hela unionen från Grekland via Tyskland till Sverige kan betraktas som det.

Jag kan mycket väl finna att argumenten för en gemensam valuta kan bli större någon gång i framtiden, men nu, och under överskådlig tid, finns inget som talar för EMU som ett ekonomiskt projekt - om man nu inte fått för sig att man från någon sorts maktelit skall pressa fram ett Europas Förenta Stater med allt vad det innebär.

EMU-frågan hanteras på samma sätt som när EU-anhängarna mot sitt eget vetande lurade skjortan av människor när det gällde bland annat följderna för den svenska alkoholpolitiken vid ett medlemskap.

Det finns skäl att lära sig av hur makteliten agerat: Alla som var det minsta insatta i EU-frågan visste att det är en omöjlighet att behålla våra restriktioner i en fri inre marknad. På samma sätt som alla visste att den neutralitet som makteliten talade så vackert om var så fylld med hål att man måste ta till de värsta lögnerna för att fylla igen fasaden.

När de gamla maktetablissemangens intressen sammanfaller föds de offentliga lögnerna och varje försök att ifrågasätta dem bemöts med den stora Förnekelseapparaten, särskilt väl utvecklad av det under så många år statsbärande socialdemokratiska partiet.Sedan må det gälla vapensmuggling, registrering av människor på arbetsplatser, svek mot neutraliteten eller medvetna lögner i till exempel EU-frågan.

Låt oss då i Sverige, precis som i övriga delar av världen, slå fast är EMU ett politiskt projekt. Detta förnekas naturligtvis ihärdigt av framför allt socialdemokratiska EMU-anhängare. Detta förnekande är vid sidan av bilden av den skvalpande lilla valutabåten på kapitalismens stormande hav huvudlinjerna i socialdemokraternas retorik.

EMU är, hävdar s-ledningen, mest ett ekonomiskt-tekniskt projekt som egentligen inte betyder så mycket. Det är, med förlov sagt, rent nonsens. EMU är en naturlig motor i det som stegvis är på väg att utvecklas till Europas Förenta Stater. Det kan man tycka illa om - eller tycka bra om. Båda uppfattningarna är lika hederliga. En gemensam valuta och en gemensam riksbank måste leda till en gemensam ekonomisk politik om den skall fungera. En gemensam skattepolitik är också en naturlig följd av detta, och ur detta växer en gemensam arbetsmarknadspolitik fram. Det kan vara bra - det kan vara dåligt.

Jag är övertygad om att det är dåligt under en överskådlig tid med många negativa sociala och för den skull också ekologiska följder.

Varför bejakar inte socialdemokraterna EMU för det som det faktiskt är? EMU-anhängare i Sverige är väl snart de enda ja-sägarna i Europa som tycks skämmas för vad projektet innebär och därmed försöker de måla upp en bild för folket som inte skall uppröra eller irritera.

Det finns politiker i vårt land som står för EMU och vad projektet innebär - de är värda respekt. Men de som förnekar och låtsas att det handlar om något annat än vad det gör är ju bara värda förakt. Mest lurade blir ju egentligen de socialdemokratiska valarbetarna - de förses med argumentation (jämför alkoholfrågan eller den så kallade miljögarantin inför folkomröstningen om EU) som ledningen ju vet är rena rama lögnen. Valarbetarna, gräsrötterna, de som litar på partiledningen, blir direkt utnyttjade för partiledningens syften.

Ni som tvivlar på att jag har rätt kan ju kika på materialet som regeringen skickade ut inför folkomröstningen - det var bedrägeri, inget annat. Inte missförstånd, bedrägeri.

Och vem minns inte när Ingvar Carlsson i slutdebatten i teve lade argumentationen på hyllan och tittade in i TV-kameran, rakt in i vardagsrummen, och sa: "Lita på mig".

Nu lär man försöka sig på samma knep i EMU-frågan, som är så mycket större än medlemskapet i EU. Lita på oss, kommer hela det gamla maktetablissemanget att säga.

De som känner att man har kunnat lita på det samlade höger- och vänsteretablissemanget när de förnekat vapensmuggling, förnekat registrering, förnekat samarbete med Nato, förnekat att vi skulle få ändra vår alkoholpolitik och vår miljöpolitik kan väl fortsätta att lita på dem.

Till alla andra skulle jag vilja säga: Tänk själva!
13 mars 2000
Birger Schlaug, språkrör i Miljöpartiet de Gröna"

Tillägg 14 januari: Sänkt kreditbetyg var väntat och kom nu också. Den som vill att vi skall närma euro-systemet - te x genom medverkan i europakten - än mer tycks inte alls förstå att vi redan betalat vår del genom de åtgärder som gjordes på 90-talet och som slog så enormt hårt på småföretag och kommuner. 

Persson tycks mena att EU skall ta efter den modell han själv sjösatte, det vore emellertid helt förkastligt eftersom åtgärderna i verkligheten slog hårdast mot skola, omsorg - genom att socialbidragen kom att bli en allt större kostnad för kommunerna som därmed fick skära i just skola och omsorg, vilket vi lider av än idag. 

Sägas skall att MP lade förslag som med lika stora sparkrav, men de var inriktade mer på militären än på kommunerna, och mer på socialförsäkringarna i högre inkomster än för dem med små inkomster - vi ville införa ett så kallat brutet tak i försäkringarna som skulle medföra att de med låga inkomster inte fick neddragningar utan vi med högre inkomster fick ta en större smäll. Effekten av det skulle bli att socialbidragsutbetalningarna inte skulle öka på samma sätt som med Persson modell, vilket i sin tur skulle innebär att skola och omsorg skulle skyddas bättre.

15 kommentarer:

  1. Hej Birger!
    Det är verkligen klargörande när man som du nu gör backar och läser vad man skrev tidigare i en speciella fråga. (Brukar själv göra det ibland)

    Egentligen skulle man kunna byta ut EMU mot något annat, t ex brist på olja i närtid (peakoil) eller att lösa finanskrisen med ohanterlig skuld med ännu mer skuld.
    Förnekelsen,intellektuell bedrägeri för att nu nämna något. Det är förskräckligt hur makteliten domderar, styr och lurar medborgarna.

    SvaraRadera
  2. Gå med i EU skall vi INTE.
    Vi har nog med problem i vårt eget land att klara ut.

    SvaraRadera
  3. Detta är så jävla bra, helt i klass med din Juholt-spådom. Hur många kunde redan för 12 år sedan förutspå exakt vad som skulle hända i Euro-zonen? Du har sjukt hög trovärdighet, Birger.

    SvaraRadera
  4. När jag hörde Göran Persson i ekot i morse gick mina tankar till Palmes "finurliga" Linje 2 i folkomröstningen om kärnkraft.

    Persson menar att Sverige har något att berätta för europakten, eftersom vi redan gått igenom "stålbadet": Men så låt Merkel & Co fråga hur vi/Göran Persson gjorde, då, det går väl alldeles utmärkt att svara på deras frågor även om vi inte ingår i euro-pakten!

    Kanske Persson känner sig "för stor för Sverige" - precis som vår finansminister, enligt vissa journalister. Kanske skulle Persson trivas i rollen som "expert och rådgivare" till Mercozy? :-)

    /Anita

    SvaraRadera
  5. I detta fallet tycks alla på den här sidan vara överens. Inget eurointräde.
    Vill godsägare Persson erbjuda sina tjänster är det upp till honom. Kanske kan han få några kronor till sina bolag.
    Men dra inte in oss alla i skiten.

    SvaraRadera
  6. Jag är förvånad över att Persson har tid att yttra sig om sånt - trodde att han hade fullt upp med att ta ställning till alla anbud som haglar (Världsbanken, Interplanetära etikkommissionen, osv).

    SvaraRadera
  7. Varför alla dessa negativa ord om Persson?

    Tänk på att sossarna var drivande i bygget av vårt land, allt ifrån Konsum till Folkets Park, från Unga Örnar till PRO och till Fonus...

    Vi som växt upp i detta jämförelsevis tämligen hyfsade land, vi har ju vår identitet märkt av denna skyddande hand som heter SAP.

    Men okej, Birger, naturligtvis är din kritik befogad. Sossarna hade antagligen ett bäst föredatum, som nu ligger långt bakom oss.

    Så är det med mycket, det kan vara bra i början, men sedan urartar det till raka motsatsen.

    Gt

    SvaraRadera
  8. Jag har rätt stor respekt för Persson, men att någon använt honom som slagträ i en i dagsläget superinfekterad fråga är ju uppenbart.

    Undrar hur stort arvodet blir?

    SvaraRadera
  9. Martin: Jo, det är intressant att gå tillbaka ibland, läsa vad man själv sagt och vad andra sagt. Politiken avslöjas ganska bra på det sättet...:-)

    Erik, tack, ibland har man ju tur också förstås, men just vad som skulle hända, och hur man skulle komma att argumentera i Sverige tiotalet år efter folkomröstningen, kunde man faktiskt läsa sig till om man kikade lite på debatten i andra länder. I Sverige var debatten hysteriskt oärligt eftersom de som gillade euron var medvetna om att det skulle vara förödande att offentligt och högt säga det de själva visste. Man dolde medvetet, ljög helt enkelt. Likadant inför folkomröstningen om EU, man förnekade sådant som man visste skulle genomföras. Det värsta var att man på det sättet lurade sina valarbetare, jag hävdar att man helt enkelt föraktade dem.

    Pyttiminpanna: Bra tips till Persson!

    Fred: Jo, själv fick jag anbud från hembygdsföreningen i Säffle... Olika falla ödets lotter...

    Gt: Allt har ett bäst-före-datum. Utom du och jag och några till...:-)

    SvaraRadera
  10. Cornucopia har koll. Läs här:
    www.cornucopia.cornubot.se/2012/01/den-betalde-pr-konsulten-goran-persson.html




    MVH
    EW

    SvaraRadera
  11. Neolibera Agendafre jan. 13, 08:13:00 fm

    Planekonomi funkar uselt. Spelar ingen roll om det handlar om att knyta fast kronan till ECUn eller om försöker styra räntorna centralt i europa. Priser ska sättas av utbud och efterfrågan.

    Centralbanken borde avskaffas. Om räntorna sattes av utbud/efterfrågan (eller spar och lånevilja) så skulle vi undvika en massa ekonomiska problem.

    Tänk om folk bara tog sig tid och lyssna på oss nyliberaler. Tänk så mycket världen skulle se ut. Nu upprepar man samma misstag om och om igen. Tragiskt

    SvaraRadera
  12. I dagens GP kan man läsa
    http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.826021-regeringen-vill-ga-med-i-europakt

    Nej nej nej; Sverige skall inte gå med!

    Sverige skall ut ur det hela EU!

    SvaraRadera
  13. Alla stora ekonomiska reformer de senaste 30 åren har väl genomförts i strid med folkviljan. Antingen har den politiska och ekonomiska makteliten ljugit och förvillat helt enormt som rörande EU och EMU.
    Eller så har "experter" och medlöpande politiker gjort enorma förändringar i hemlighet, helt utan debatt. Exempelvis den sk "novemberrevolutionen" och andra beslut under 80-talet som innebar att kreditmarknaden helt avreglerades och den stora skattereformen i början av 90-talet.

    Se rörande novemerrevolutionen http://www.youtube.com/watch?v=Z95xH9Svq3k

    Och om skatterreformen ex denna arikel.http://politikerkoll.se/2011/07/tjanstemannastyre/

    Det är ett vidrigt förakt för demokrati hos den härskande eliten.

    SvaraRadera
  14. Debatt och debatt... ja, det kanske finns en debatt om EU (blivande Europas Förenta stater) och EMU bland "de närmast sörjande" (politiker, ekonomer, manliga vita heterosexuella medelåldersmän eller motsvarande tabuklassade grupper). Men öppna en dagstidning och försök se spår av debatt av redaktionell karaktär kring framtidsfrågorna. Rapporteringen är i högsta grad konstaterande, vare sig det handlar om att ledningen för EU misslyckats (rädda Euron) eller att man redan fattat ett beslut som nu skall påverka medlemsnationen Sverige.

    Om jag tog i så att jag kräktes skulle jag kunna påstå att den svenska pressens bevakning av vad som sker på EU-nivå är blott pliktskyldig. Men i sanning är den inte ens det. Är det pressen som saknar intresse för EU, eller tror pressen att läsarna saknar intresse och därför struntar i Europafrågorna?

    Det finns massor att granska och rapportera om vad gäller EU och EMU. Parlamentarikerassistenten Henrik Alexandersson (som f.ö. prisade sin artikel i denna bloggpost) rapporterar dagligen om stolligheterna i Europaparlamentet via sin blogg - och han gör det både på ett intressant och pedagogiskt vis. Under tiden tjafsar Expressen om att Håkan Juholt mörkar det interna bråket med sin riksdagsgrupp. For the fucks sake; de flesta viktiga beslut fattas i EU och få - väldigt få - fattas hos riskdagsgruppen för de havererade socialdemokraterna.

    Den politiska journalistiken måste byta fokus, eller åtminstone vidga sina vyer. Var så god och säg amen.

    SvaraRadera
  15. Det är ju F*N också, att det skall vara så förtvivlat svårt att skilja mellan Euro och EMU.

    Om vi alla börjar använda Euro som gemensamt betalningsmedel, så skulle alla vinna på det. ALLA! Nåja, med untantag för bankerna och växlingskontoren som skinnar oss på över 5% på varje växlad krona.

    Men EU-byråkraterna envisas med sin överstatliga kontroll, och därmed EMU, vilket alla förlorar på.

    Låt alla nationella centralbanker besluta över styrränta med mera, men behåll den gemensamma valutan. Europeiska Centralbanken får naturligtvis reglera de olika, nationella sedelpressarna.

    Men detta är naturligtvis inget som bankirerna vill se...

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.