Monday, 12 December 2011

Slussen och demokratin...

Slussen. Ikväll lär beslut tas. Har skrivit om det förr. Det förslag som lär klubbas är inte bra. Men nuvarande situation är inte heller bra. Det har presenterats rimligare alternativ. Skrev bland annat om ett här.

Det som ändå förvånar mig mest, och skrämmer mig mest, är att upprördheten hos ett antal kända personer har tillkommit på slutet. Man har inte känt till vad som föreslås, säger man. Trots att man bor i Stockholm.  Detta sätter fingret på hur människor ser på begreppet demokrati. Man skall tydligen inte bara serveras ett dukat bord, man skall tydligen inte heller i åratal haft möjligheter att gå till det där bordet och ta för sig, man skall tydligen också behöva få maten stoppad i munnen.

Demokrati kräver att man går utanför sin egna lilla värld - hur viktig och bra den än kan vara rent kulturellt - och tar del också av sådant som man inte känner sig intresserad av. Som man kanske rent av tycker sig vara för fin för. "Politik, usch... så tråkigt", har jag hört så ofta från så fint folk att det står mig upp i halsen.

Demokrati är att gå utanför sig själv och sina egna intressen, demokrati är att inte bläddra förbi "ointressanta" sidor i tidningen, demokrati är att inte nöja sig med att prenumerera på nyheter om sådant man brinner för, demokrati är att lyfta sig en bit ovanför sig själv även om det känns motigt, demokrati är att inte hysa större intresse för sin egen karriär än för det samhälle man lever i.

Detta må gälla inför beslutet om Slussen, men också inför riksdagsval där man allt som oftast får höra att "jag har inte fått veta nåt".

En krönikör skriver i dagens DN att demokrati är att det aldrig blir försent att ändra ett beslut. Det är sant. Men det är en lat demokrati, en slö demokrati, en egotrippad, demokrati när människor som gett fan i en fråga under alla de år den debatterats för att sedan plötsligt - när det blir trendigt i finare kretsar -  poppa upp och leka engagerade en vecka innan beslut skall tas.

Jag hoppas att beslutet om Slussen inte tas. Det hade aldrig tagits om det i Sverige allt slöare och oengagerade kulturfolket lyft sina häckar i tid. Demokrati är besvärligt i så mån att det krävs att man går utanför sig själv och sin lilla värld.

16 comments:

 1. Du vågar verkligen säga saker!
  Lena

  ReplyDelete
 2. Oavsett lokala stormar i vattenglas är demokratin som vi känner den död. Det enda som numera verkar finnas kvar är narcissistiska dagdrivare (våra politiker) som engagerar sig att förvalta de krympande pajbitar som den globala finansmarknaden släppt ifrån sig och låtsas som det regnar.

  Det nuvarande låtsasspelet "demokrati" är direkt skadligt för samhället och tyvärr verkar det som det måste bli ännu värre ställt innan det kan bli bättre. Precis som med individer kanske vårt samhälle måste gå igenom en rejäl kris innan insikt uppstår och förändring och transformation mot en sann demokrati är möjlig...

  ReplyDelete
 3. Zaphod, och vad är sann demokrati?
  Narcissistiska dagdrivare kallar du politikerna. Är inte narcissism mer utbredd bland Stureplansfolk, kändisar och andra än hos politiker som i de allra flesta fallen engagerar sig i någon kommunal nämnd eller så.
  Micke

  ReplyDelete
 4. Det kommer tas ett beslut som överklagas och därmed förseningar. Men det intressant med ditt inlägg är ändå den anti-demokratiska linje du börjat driva på senare tid i finanskrisens spår. Som exempelvis den Fredags morgon i SVT när du hyllade Kina som diktatur i förhållande till den misslyckade utvecklingen i västvärlden som byggt på kapitalism och nu faller på eget grepp. Sedan det här inlägget om slussen där du ger dig på oinsatta medborgare som del av en demokrati. Vad blir det härnäst? En hyllning av vad som händer i Bryssel där man kör över allt vad demokrati heter?

  ReplyDelete
 5. Men Jonas, i denna fråga (Slussen) är det ju just det anti-demokratiska i de senaste protesterna som kritiseras. Dvs att de som nu högljutt protesterar inte gjort det under de otaliga remissomgångar som omgärdat Slussen. Vad är det som är så svårt i att skriva ett vanligt remissvar och gå på ett samrådsmöte och diskutera med dem som planerar?

  Nej är man bara tillräckligt känd så skall man tydligen strunta i att utföra det demokratiska fotarbetet och vänta tills alla lagliga möjligheter att påverka är uttömda och sedan skall man utnyttja sitt kändisskap till att försöka förändra processen då övriga sakägare inte längre har möjlighet.

  Det som visats från den sk Kulturslussen avskräcker och att de i sina protester har mage att anklaga andra för bristande demokrati när det är de själva som försöker punktera samrådsprocessen är häpnadsväckande.

  ReplyDelete
 6. Christoffer, i sak föredrar jag starkt
  Kulturslussen. Så inga missförstånd uppstår i sakfrågan.

  Jonas, om du lyssnat med båda öronen hade du i stereo hört att jag inte hyllade Kina utan tvärtom var synnerligen bekymrad över att det kan bli en diktatur som till slut tillverkar den nya teknik vi behöver och som vi i marknadsekonomierna och demokratierna inte förmår.

  ReplyDelete
 7. Utan individuellt engagemang riskerar demokrati att bli inget mer än elitens diktatur...

  Den historiemedvetne vet att det är mycket man spelar med när man avsäger sig ansvar för detta engagemang byggt på att "politik är tråkigt".

  ReplyDelete
 8. Birger, man kan inte, som du, lägga näsan i blöt överallt. Människor har faktiskt annat att göra. Detta måste du förstå. Du måste ha ett enormt behov av att "tycka till" om precis allting. Var finns din gröna filosofi på det personliga planet???

  ReplyDelete
 9. Maja, demokrati är ingen lyxkryssning, der är en farkost där alla måste ro. Att inte ha ens sett vad som planeras för Slussen, under så många år som det pågått, när man samtidigt hävdar att Slussen är oerhört viktig, ter sig ganska demokratisk undermåligt. Det har under de år jag följt Slussenprojektet kansler tagit mig två tlmmar äv mitt liv att förstå vad som planerats. Inget stort offer...

  ReplyDelete
 10. Underbar metafor om det dukade bordet!

  Den dummaste kommentar jag någonsin hört på temat "Politik, usch ... så tråkigt" är för övrigt den person som tyckte det var intressantare att stryka tvätt än att läsa partiernas information inför senaste valet till EU-parlamentet, och som slutkläm menade att "det är väl inte demokrati eller diktatur vi röstar om?". Hur man nu kan veta det om man inte läst någon partiinformation. (Man kan också betänka vilken typ av partier som gick framåt i många länder just vid det valet.) Men dessa "Politik, usch ... så tråkigt"-människor tror tydligen att demokrati är något vi inte måste försvara, varje dag, alltid.

  ReplyDelete
 11. Birger: Det framgår ganska tydligt att du föredrar Kulturslussen, eller iaf inte gillar liggande förslag. Jag ville bara poängtera hur illa jag tycker de som företrätt saken har agerat. Jag har försökt vara med i den ordinarie samrådsprocessen, både denna senaste gång och tidigare omgångar. Att dessa stollar nu försöker kortsluta processen och samtidigt kalla det demokrati anser jag vara högst anti-demokratiskt.

  Kerstin: intressant av din vän att diskutera val av demokrati-diktatur just i förhållande till EU-valet med tanke på de icke-valda representanter som styr EU och nuvarande förslag att inkräkta på enskilda staters budgetar...

  ReplyDelete
 12. Birger, demokrati är inte praktiskt genomförbart om man lägger ansvaret på enskilda medborgare och ger dem ansvaret att sätta sig in i fråga A och fråga B. Jag tycker dina påståenden ofta har en utopisk grund. Man måste se på möjlighet till förändring relativt en Z-axel och inte enbart på eller av. Vi är på en tidsaxel där demokratin bara kan representeras utifrån den mognadsgrad vi har att ta den till oss. Men som gammal oppositionspolitiker så har väl aldrig nutid varit något att förhålla sina målsättningar kring?

  Moderaterna driver igenom ett beslut kring slussen på demokratiska grunder.

  ReplyDelete
 13. Men Jonas om man nu anser att Slussen är så viktig som man säger att den är så kan man väl ändå krav att de som tycker så engagerar sig annars bryr man sig ju inte om demokratin. Det är helt riktigt att moderaterna nu driver igenom en kommersialisering med motorvägsstatus på demokratiskt sätt, men man hade aldrig kunnat om de som nu står upp och protesterar hade stått upp för ett år sedan.
  Micke

  ReplyDelete
 14. Skulle det vara optimalt så lägg miljarderna mot att renovera förortslägenheterna istället för det här skrytbygget av politiker som vill skriva in sig i historieböckerna!

  ReplyDelete
 15. I kväll fattas det rätta beslutet om Nya Slussen, bygg nya Slussen omedelbart. Gamla Slussen suger.

  ReplyDelete
 16. En väldigt bra text. Demokrati är mycket upp till oss som medborgare.

  Invändningar kan dock ändå göras!

  Åsiktsbildning bygger på information.

  Dels att den är någorlunda tillgänglig. Och dels att den då är korrekt och allomfattande.

  Den del av demokratin som oftast brister är kanske informationsflödet och möjligheten att bilda sig en åsikt?

  Titta bara på hur tidningarnas "ekonomi"- och "näringslivs"-sidor ser ut och fungerar.

  Självklart kvarstår många människor i tillväxtkyrkan om de aldrig får någon annan information.

  Nätet har ritat om kartan, och om tio år kommer medialandskapet se väldigt annorlunda ut.

  Men kanske har vi en alltför auktoritär demokrati ändå? Med för få ytor och arenor där människor kan påverka och delta?

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.