Saturday, 3 December 2011

Politikerna behöver hjälp att våga

Det som kännetecknar klimatkonferensen i Durban är rädsla från politikernas sida. Rädsla att gå före, rädsla att ta nödvändiga beslut, rädsla för att tappa väljare. 

Politiker - gröna, konservativa, socialister och kanske även liberaler - skulle med utgångspunkt från sina olika ideologier kunna motivera radikala beslut för att på allvar försöka förhindra en annalkande klimatkatastrof. Men tyvärr är det nog så att de inte vågar föreslå det som de egentligen vet skulle behövas. De är oroliga för att deras partier skall tappa väljare. De befarar att obekväma beslut skrämmer väljarna. Politikerna behöver hjälp att våga ta även de obekväma besluten. Därför är jag en av flera initiativtagare som startat ett nytt nätverk som heter Radikalisera klimatpolitiken nu

Om du vill hjälpa politikerna, så skriv gärna på uppropet som finns här.
Vi vill hjälpa politikerna att ta nödvändiga beslut. Därför har vi startat nätverket Radikalisera klimatpolitiken nu. Det som förenar oss är två saker

Det ena är att vi tillhör den rika delen av världens befolkning. Det andra är att vi är beredda att acceptera politiska beslut som kan leda till lägre privat konsumtionsnivå och till en förändrad livsstil, till exempel när det gäller transporter och matvanor. Detta under förutsättningen att resultatet av förändringarna kommer de människor tillgodo som riskerar att drabbas hårdast av den globala uppvärmningen – redan fattiga människor i vår nuvarande värld samt kommande generationer.

Vi tror inte att ett samhälle med förändrad livsstil behöver bli sämre för oss medborgare. Inte om det förenas med minskade orättvisor inom landet. Däremot kan stora orättvisor inom den rika världens länder skapa svårigheter för en bred acceptans för en radikalare klimatpolitik.

Vi tror att det kan vara bättre att leva i ett hållbart samhälle som präglas av ett mer etiskt tänkande och som är mer inriktat på kvalitet än på kvantitet. Det som gör oss beredda att ändra livsstil är dock inte grundat på tron att vi själva därmed ska få det bättre. Istället handlar det om omtanke om de människor som riskerar att drabbas värst av den globala uppvärmningens konsekvenser; såsom ökad fattigdom, svält och död.

Vi vill inte tyngas ner av samvetskval för att åtgärder som skulle kunna minska Sveriges bidrag till den globala uppvärmningen inte genomförs på grund av vår egen bekvämlighet och rädsla för förändringar. Istället vill vi att Sverige ska präglas av en livsstil som är moraliskt försvarbar ur ett klimatperspektiv – att vi får en hållbar livsstil som vi kan vara stolta över – och som kan inspirera andra länder till efterföljd.

Dessutom kommer klimatförändringarna att leda till svåra påfrestningar på världsekonomin när de väl har uppstått. Det gör att vi förmodligen har att välja mellan att arbeta förebyggande, och därmed på ett planerat sätt ändra vår konsumtionsnivå, eller påtvingas förändringar av vår konsumtion på ett oplanerat och okontrollerat sätt.

Därför har vi en uppmaning till samtliga politiska partier: besluta om så radikala åtgärder att Sverige inte bidrar till utsläpp som fortsätter att driva upp jordens medeltemperatur på det sätt som forskarna varnar för – och det gäller även om åtgärderna leder till lägre konsumtionsnivå och till förändringar av den nuvarande livsstilen i Sverige.


Bland initiativtagarna finns psykolog Billy Larsson, Birger Schlaug, kulturskribent Nina Björk, professor Bengt Brülde, professor Alf Hornborg. 

Bland de som först undertecknat finns bland annat tidigare ärkebiskopen K G Hammar, professor emeritus Peter Söderbaum, forskningschef Annika Carlsson-Kanyama, meteorolog Pär Holmgren, sångare Fred Lane, chefredaktör Göran Greider.


Här har du hemsidan, uppropet och möjligheten att underteckna för att stödja politiker från alla partier att våga ta goda beslut.

8 comments:

 1. Vad ska vi med demokrati till, om den samtidigt innebär att vi blir lamslagna vad gäller miljöåtgärder?

  Kanske demokratin inte behövs i just detta sammanhang? Kanske det istället behövs en sorts temporär hierarki?

  Att vi i demokratisk ordning röstar fram vår gemensamma undergång, den sortens demokrati betackar jag mig för.

  Gt

  ReplyDelete
 2. Ett fantastiskt bra initiativ! Måtte det snabbt bli en kraftig motrörelse till avvecklingen av de framtida livsförutsättningar på Jorden, den rådande politiska strömfåran...

  ReplyDelete
 3. Själv har jag valt att gå före (kanske främst?):

  Vegetarisk kost
  Inga flygresor
  Ingen bil
  Sänkt inomhustemperatur
  Kläder som håller länge
  Digitala tidningar och böcker
  m.m.

  Trist? Icke! Jag sover gott om natten!

  Rekommenderas!

  Politikerna tar inte sitt ANSVAR, det är vad det handlar om. I valrörelsen 2014 ska vi, några stycken, trycka på just detta med ansvar. Tar politikerna inget ansvar är de ju ASVARSLÖSA, och det ska de få höra. :-)

  Trevlig blogg!

  ReplyDelete
 4. Janne,
  ta emot en hyllning!
  Men det är svårt att lära gamla hundar sitta, och själv är jag i mycket högre grad än dig fast i gamla vanor - bland annat är jag i alltför hög grad beroende av bil och kött.
  Dock stödjer jag helhjärtat detta nätverk.

  ReplyDelete
 5. Fred Lane, snälla, läs Pelle Strindlunds "Jordens herrar" (Karneval förlag 2011)! Just nu och fram till jul halva priset hos förlaget.

  Gt

  ReplyDelete
 6. Gt,
  visst - viljan finns, samt en viss förändring till det bättre!
  Jag vet att jag tillhör jordens herrar, men det tar en stund innan praktiken hinner ikapp övertygelsen.
  Under tiden, tyngd av mitt samvete, gör jag så gott jag kan.

  ReplyDelete
 7. Janne:

  Vegetarisk kost?

  Vad äter du som komenserar köttets näringsinnehåll?

  ReplyDelete
 8. Det finns SÅ många bra kokböcker numera, och den gröna kökskonsten är något helt annat idag än på Are Waerlands tid.

  Den enda haken är, att unga restaurangkockar tycks tro, att även fisk, skal-djur och ägg växer på träd och därför hör till den vegetariska livsstilen.

  Många är vegetarianer/veganer av djurrätts-skäl. Då är det växtriket som gäller. Laktovegetarianer gynnar dock slaktkulturen genom att använda mjölkprodukter. Kon måste ju föda kalvar för att ge mjölk. Och alla kalvar får inte plats i lagårn.

  Därför är veganism att föredra.

  Veganföreningen i Sverige, Sv. Vegetariska Föreningen och Vildåsnan (sökord) kan guida dig, om du känner dig osäker.

  Gt

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.