Friday, 16 December 2011

En glömd historia som blev Augustnominerad


Nyhetspanelen idag. Kanske blir nåt om att Gustav Fridolin vill skrota kravet på sänkt arbetstid. Får väl se när jag kommer till soffan om en stund.

Ikväll ska jag prata (i SVT:s Kunskapskanalen) med professor Johan Svedjedal om Karin Boye, Gunnar Ekelöf, Gunnar Myrdal och andra som rörde sig i kretsarna kring det som kom att få namnet Spektrum. 

Det handlar om tidigt 30-tal, modernismen, funktionalismen och drömmen om en ny människa. Boken Spektrum av John Svedjedal blev Augustnominerad i år och jag ser att den finns på julens läsalistor i många tidningar.

Det var en händelserik tid vi ska tala om. Skotten i Ådalen, Kreugerkraschen, Hitler tog över, Jussi björkling debuterade och Nils Ferlin gav ut sin första diktsamling. Och så: samhällsrevoltörerna i Spektrum...

Frågan uppstår: Vad i herrans namn hade Gunnar Ekelöf här att göra? Och vad ville man av den nya människan, det nya samhället och den nya litteraturen?

Man skaffade sig förstås fiender när man gick till angrepp på tidigare storheter som August Strindberg och dåtida storheter som Sven Stolpe. Sen får jag nog gotta mig lite i T.S. Eliot som just Spektrum lanserade i Sverige. Vad sägs om dessa Eliotrader, som jag bar med mig under några år i tonåren:
 
April är grymmast av månaderna
- driver syrener fram ur de döda markerna, 
blandar begär och minne, 
kittlar dova rötter med vårregn.


Kunskapskanalen 19.00. Repris vid midnatt samt lördag 09.00 och måndag 09.00. Förresten: I januari blir det en SMS-vecka i Kunskapskanalen...:-). SMS som i Samtal Med Schlaug: fem samtal en hel vecka i serien En bok, en författare.

4 comments:

 1. Nyhetspanelen idag kan nog bli en klassiker! Vilken salva om Odell och Carema. Snyggt att du fick in sänkt arbetstid!!
  Lena

  ReplyDelete
 2. Samtalet om Spektrum var allt i intellektuellaste laget...

  ReplyDelete
 3. Åtta timmars arbetsdag har vi haft i så där hundra år. På den tiden gick de flesta till jobbet på några minuter.Nu kan det ta några timmar. Ofta med bil. Facken borde räkna in arbetsresan arbetstiden. Då skulle arbetsgivarna anställa dem som har nära till arbetet. Vinnare blir klimatet och miljön.

  ReplyDelete
 4. Även om fredagens panel var bra så måste vara ärlig och säga att jag saknar den gamla. Den där speciella kemin mellan Idergard-Berge-Schlaug var oslagbar!

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.