Monday, 21 November 2011

Vinst luktar inte illa på tillräckligt avstånd

Tyvärr är det så att marknaden emellanåt inte bara är hjärtlös, utan även hjärnlös. Det förstnämnda har ofta med avståndet att göra. Vinst - oavsett om den ramlar in från grisstallar eller äldreboende - luktar inte illa om man befinner sig på tillräckligt avstånd från det som luktar. 

Om detta skriver jag i den här dagsfärska krönikan, och det kommer säkert att reta en och annan som fortfarande inte förstått hela bilden av varför en anonymiserad, globaliserad "marknad" uppfattas som lönsam i en värld där vi blundar för de externa kostnaderna. Och där allt från plastpaljetter och geléhallon till levande varelser mäts efter samma grundläggande måttstock - bara vi slipper se, slipper lukta, slipper höra, slipper känna och slipper skämmas. Det lär vara bra för affärer och tillväxt. .

Det sistnämnda - det där med hjärnlös - uppstår alltför ofta när man har så bråttom att den medvetna hjärnan inte hänger med. Beslut "måste" tas på millisekunder om man ska tjäna pengar i börsjakten. Jag läser i SvD Näringsliv att man just nu investerar 2 miljarder kronor "för att kunna erbjuda en datahastighet som är fem millisekunder snabbare än de existerande förbindelserna mellan London och New York".

Varför? Jo, svaret ges av kabelläggarens vd: "Om du vet något fem millisekunder tidigare än andra, så har du ett stort försprång". En millisekund är en tusendels sekund.

För varje tio mil kortare den optiska kabeln blir i Atlanten tjänas en mikrosekund in - en mikrosekund är en miljondels sekund.  Varje miljondels sekund är viktigt för så kallad högfrekvent börshandel. Givetvis är det aktierobotar som sköter handeln. Även den finansiella sektorn, som ju redan är ganska hjärtlös, kommer således att också bli alltmer hjärnlös.

Tillägg: Och här kommer mera.

4 comments:

 1. Stark krönika, jag önskar den kunde spridas långt utanför västra Sörmland!

  ReplyDelete
 2. Oj, vad du som oftast är klockren!!!
  Dina senaste inlägg är så kloka!

  ReplyDelete
 3. Jag är inte "grön", men jag är vegetarian. Är du?

  ReplyDelete
 4. Vem kan stå emot det allsmäktiga PRISET på varan som Marx så uttrycksfullt beskrev i kommunistiska manifestet ?
  Snacket om den globala marknaden är bara bluff, en globaliserad finansmarknad är det enda som finns. Om vi hade globala fack, global finansreglering, fri rörlighet av allt, globala milöregler, osv, osv så skulle liberalerna kunna snacka

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.