Tuesday, 22 November 2011

Med ett leende satte han kniven i Juholts framtid

Här till höger finns Tomas Östros. Han har just satt kniven i Håkan Juholts politiska framtid, med den där iskalla leende blicken och mjuka tonen. 

Östros är den totala motpolen till Juholt. Just detta lär komma att locka panikslagna socialdemokrater allt mer när deras självbild nu smulas sönder till något som närmast kan betraktas som aska. Då glömmer man lätt hur illa man tyckte om Östros inför de senaste valet. Det som då lät, inte som en popcornmaskin men väl som en vinylplatta som fastnat i samma spår, kan i panikens tid komma att uppfattas som en frälsning från ondo. Med Östros vet man vad som skall sägas och hur det skall sägas.
 
För den som inte minns vill jag bara i all ödmjukhet påminna om att man på SvD:s och DN:s ledarredaktioner  i våras var djupt bedrövade över att Thomas Östros avlägsnats från Socialdemokraternas verkställande utskott. Minns ni det? Nu blir det ingen förnyelse, utropade SvD. Besynnerligt, hävdade DN bekymrat över att en sådan erfaren, vis och lagom högersam person lämnats utanför. Men nu är han på gång. Både DN och SvD kanske snart får glädjas. 


Det kanske kan vara rimligt att påpeka att det som Östros och Sahlin drev i valrörelsen, tog man avstånd från efter valdagen. Man lurade således skjortan av sina egna valarbetare, som tagit av sin privata tid och slitit oavlönat i valrörelsen för att föra fram de argument och den politik som partiledningen påstod att man stod för. Men som det visar sig att man inte trodde på. Man förvandlade således sina egna medlemmar till duktiga idioter. Det är politik när den är som allra sämst.

5 comments:

 1. När var det senast som politik diskuterades i Sverige?
  Som jag minns det var det när S presenterade sin skuggbudget och fick 35 % i väljarundersökningar. Är det inte många politiker som låter sig användas som nyttiga idioter nu? Tragiskt att så många viktiga politiska områden inte tas upp och att SR och SVT har en så vinklad värdering av vad som är viktiga nyheter.

  Jag tror att den politik Håkan Juholt vill driva skulle kunna få starkt stöd, även om jag tycker den saknar mycket inom miljö-, jämställdhets- och utrikesfrågor. Med en regering som knappast granskas och eget dåligt lagspel blir det svårt att härda ut även för den värsta sluggern.

  ReplyDelete
 2. På en rak fråga till Östros under ett valmöte på torget i Skärholmen fick jag ett krokigt svar.
  Därmed fick mina folkhögskoleelever kunskaper.

  ReplyDelete
 3. Men vänta nu, håller inte Waidelich på och försöker låta som en Borg-kopia hela tiden ?

  ReplyDelete
 4. Man kan ju hoppas att sossarna förändras i grunden och blir ett demokratiskt parti. Däri ligger kanske Juholts stora uppgift?

  Sker inte det, kommer nog problemen och idétorkan att fortsätta.. Och kan verkligen sossarna förändras?

  Bättre vore att Mp tar deras väljare, vilket är vad som händer just nu.

  T. Bodströms lista kunde S också titta på.. Namnbyte, brytning med LO, mm.

  ReplyDelete
 5. Thomas Östros försökte låta som en landsfader, tyckte jag hörde lite Göran Persson i honom (samma sätt att sänka rösten nästan till en viskning för att liksom komm inpå människor.) hans avsaknad av stöd till Juholt rimmar lite illa med hans kritik mot att den politiska debatten mest hanlat om den förtroendekris som varit (vad bidrar han med själv?). Och så påstående att det inte finns någon intern splittring, en vänster och höger strid. Nähä! Jojo!
  Trovärdighet, det tycker jag inte att han är riktigt rätt person att uttala sig om. Det som döljdersig bakom hans leende och knipsluga ögon är maktkalkyler, inte några ideologiska övertygelser - det är åtminstone jag övertygad om.

  /Jocke

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.