Thursday, 10 November 2011

Kapa bergstopparna och njut av tillväxten

Appalacherna. Jag har ett särskilt förhållande till den bergskedjan, inte främst för att bergen letar sig ner norr om Memphis eller för att Cherokeestammarna - med Elvis förfader Morning Dove - fördrevs därifrån till ogästvänliga Oklahoma. Utan för att bergen är oändligt vackra och för att jag är barnsligt förtjust i Aaron Coplands Appalachian Spring.När den vite mannen fann guld på de marker som Cherokeestammarna vårdat som arv från sina förfäder, vars själar fortfarande sägs leva i bergen, tvingades dom med våld 130 mil västerut. Av de sjuttontusen som tvångsförflyttades dog nästan hälften av sjukdomar, svält och köld. Hårda bud.

Nuförtiden jagar man billigt kol. Billigaste sättet är att helt enkelt spränga bort bergstopparna. Snabbt och smidigt förstör man miljoner års utveckling, det ger tillväxt. Man förstör, man förfular, man förkastar för att det är lönsamt i den sorts ekonomi som hålls igång av förödelse. 

Vi må leva mitt i peak-oil, men det hjälper tyvärr inte för att förhindra klimatförändringarna. Det är nämligen långt kvar till peak-coal - kanske upp till 40 år. På långt kortare tid kan man kapa varenda kolhaltig topp i Appalacherna. Vad spelar det för roll om det är republikaner eller demokrater som styr? George W. Bush eller Barack Obama?

Ibland skäms man för att vara en del av den art som självbelåtet kallar sig Homo sapiens.

2 comments:

 1. Medlen för att uppehålla tillväxten blir allt mer desperata och destruktiva. Symtomatiskt för "overshoot"
  Vi förröder naturkapitalet då den naturliga tillväxten inte räcker till för den ekonomiska tillväxten.
  Ser tyvärr ingen förbättring i framtidsutsikterna...

  ReplyDelete
 2. En allmän fråga om det där med omöjligheten av evig tillväxt i en ändlig värld:

  Om man växer 2 procent om året, och inflationen samtidigt är 2 procent om året, kan man då verkligen kalla det tillväxt? En sådan situation är väl egentligen hållbar hur länge som helst, utan att kräva större resursutnyttjande? Är det kanske rentav detta som menas av alla tillväxtvurmare - att tillväxt är nödvändig för att behålla samma levnadsstandard, då den annars urholkas av inflationen?

  Då menar jag f ö verklig inflation och inte den besynnerliga siffra som hamnar i den officiella statistiken, som räknar bort besvärande saker som olja och livsmedel, som annars kunde höja siffrorna på oönskat sätt...

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.