Sunday, 20 November 2011

Joe Hill

Igår var det 96 år sedan Joe Hill avrättades i mormonernas Salt Lake City.  Fick en bok mig tillsänd för några veckor sedan - The man who never died av William M Adler. Har legat i högen av sånt som skall läsas. Men fick inspiration av gårdagens Under strecket där en artikel berättade om boken. Så natten har ägnats berättelsen om Joe Hill.

Han fälldes för mord på en handlare och dennes son. Han fälldes på indicier. Adler redovisar hur egen forskning - han har rotat i arkiv och minsann också haft spanare i Sverige - lett fram till att Hill var oskyldig. Han pekar dessutom ut mördaren.

För den som inte var med i Woodstock 1969 - love, peace and understanding - är väl det här en höjdare  även om Hill inte skrivit den själv:


16 comments:

 1. Joan Baez´ sång gör mig knottrig av lycka.

  Utöver själva klangen, så omfångsrik, från låg-lågt till hög-högt!

  Har hon även sjungit opera?

  Gt

  ReplyDelete
 2. Sluggo, första gången jag såg dig var i Woodstock. Nu sitter du i tevesoffor. Tiden går.
  Balzak

  ReplyDelete
 3. Den utvandrade svensken Joe Hill, hyllad av SAC som syndikalisternas frände.

  Firad även av S och V som inte vet, att han stod SAC närmast.

  ReplyDelete
 4. Nej, Gt, Baez har aldrig sjungit opera men hon besökte Jussi Björlingmuséet när hon var i Sverige eftersom hon är en stor beundrare av honom.

  Balzak, vem vet, du kanske såg fel, långt hår och pannband kan förvränga det mesta - inte minst om man har en saliggörande joint innanför pannbenet också, vilket väl inte var helt ovanligt på det där leriga fältet...

  08:41 - jo, det är riktigt, ett av skälen till att jag uppskattar honom... Förresten: När LO-tidningen inför valet 88 - tror jag att det var - gjorde en undersökning på temat "vilka fackföreningar är de olika partiernas partistyrelser med i" så kom man fram till att halva politiska utskottet (MP hade ingen partistyrelse förrän 1992) var medlemmar i Syndikalisterna... Detta uppfattades som något värre av LO än att vara medlem i SACO... Kanske ett av alla skäl till att förbindelserna mellan MP och LO under många år var minst sagt frostiga - fast huvudskälet var förstås att LO och arbetsgivarorganisationen oftast gemensamt var motståndare till allt vad miljökrav hette.

  ReplyDelete
 5. Birger,
  tack - än en gång - för inspiration!

  Jag sitter i ett gammalt baptistkapell och tänker på hur bra Joe Hill var på att sno melodier från frälsis och frimicklare och återanvända dem för att skildra sin verklighet.

  Och så börjar det sippra fram en refräng till "Gå Sion...":

  "Var glad, var glad,
  Var glad utan skola och vård..."

  Och en vers:

  "Gå, gamling, ditt öde att möta..."

  Och "blöja" kan assonera med "möta"...

  ReplyDelete
 6. Herregud vilken röt den kvinnan har!
  Kan inte hjälpa det, tårarna rinner!
  Big Papa

  ReplyDelete
 7. Den här - http://www.youtube.com/watch?v=aQhKqlOccHE&feature=fvwrel -
  har ni hört förr med Tom Jones, men lyssna på Baez så blir den så äkta att man nästa börjar gråta.
  Mia

  ReplyDelete
 8. Allt var ta mig fan bättre förr, varför var man inte med då. Lyssna på den här Baez också: http://www.youtube.com/watch?v=mdaHb4oG24A&feature=related

  ReplyDelete
 9. Joan Baez -en mycket stor ande.

  ReplyDelete
 10. Joan Baez - om någon ännu letar efter Gud - så finns Han/Hon i denna röst.

  ReplyDelete
 11. Gunilla Solara. Där sa du sanna ord! Men ateister fortsätter leta, trots att Gud sitter på deras näsa, eller fyller deras öra.

  Gt

  ReplyDelete
 12. Kära Gt, Solara med flera. Varför kan ni inte se att människan kan vara vacker, sjunga vackert och vara god utan att blanda in en gud? Varför blandar ni inte in guden när det gäller tsunamin, girigheten, svälten, vulkanutbrotten, flygplanskrascher, krig, svält, misshandel, fula röster, fula människor och onda människor? Är det inte tröttsamt att leta gud i allt det ni tycker om, tacka gud när det går bra, men blunda för att guden på samma sätt i så fall är ansvarig för att det inte går bra, för det ni inte tycker om. Livet är oändligt, vackert, fult, fantastiskt, obegripligt. Räcker inte det? Kan ni inte vara tillfredsställda med att ni lever här och nu?
  Lars Johansson, Stockholm

  ReplyDelete
 13. Fred Lanes sång hoppas jag kommer på Youtube! Om Fred hade velat rimma på ”möta” kunde han ha valt ”röta”. Inte i betydelsen tur utan i betydelsen vanskötta sår och amputationer.

  Jag letade efter originaltexten och hittade ”Rövarkungens ö” med Sveriges mesta doldis som illustration. Undrar någon mer än jag om vi har en statsminister och om någon ska granska honom?

  Undrar vad Mats Odell sjunger i sitt kapell? Grämer han sig för att han ”bara” fick 20 miljoner efter skatt när han sålt sitt vårdbolag till ett riskkapitalbolag. Eller begrundar han Joe Hills sista vilja ”Bort går jag naken som jag kom”?

  ReplyDelete
 14. Tack för denna sång. Jag ryser inombords av rösten och budskapet

  ReplyDelete
 15. Inom ateismen kan inget vara mer storslaget än människan. Allt går dessutom att förklara, nu eller senare. Ingen mystik får förekomma.
  Männskan är därför totalt utan ande. Våra känslor är inget annat än elektriska processer som kan förklaras på materiell grund.

  Ateisterna har företräde i problemformationen. Liv må släckas, när det inte motsvarar den tänkta mallen (Downs syndrom, typ).

  Men inte är väl ateisterna så hemska?

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.