onsdag 5 oktober 2011

Vad expanderar universum i?

Hösten har sina sidor. Förutom att alla hängrännor skall rensas, taken ses över och landen förberedas för vintern så avslöjas både vilka som får nobelpris och vilka budgetar som partierna lanserar. 

För min del får partierna vika för nobelprisen. Igår fick vi veta att årets fysikpris gick till tre obstinata forskare som slagit sönder den rådande världsbilden om universum. Bra vetenskap skall inte väja för att slå sönder gamla sanningar.

Bra vetenskap skall ifrågasätta vad vetenskapen kommit fram till. Skillnaden mellan vetenskap och religion blir så uppenbar: en god forskare skall ifrågasätta, en god troende skall inte ifrågasätta.

Häromveckan fick vi veta att Einsteins teori om att ingenting kan färdas fortare än ljuset kan vara fel. Det är alldeles lysande. Även om det bara handlar om några nanosekunder. Det räcker för att kullkasta en rad vetenskapliga "sanningar". Kunskap har ett bäst-före-datum.

När årets fysikpristagare plötsligt fann att universums expansion ökar i takt så var det också alldeles lysande. Teorin är ju att universum expanderat ända sedan Big Bang. Tanken var att det vi lärt känna som gravitationen skulle få utvidgningen att så småningom minska i takt och till slut dra ihop allting i någon sorts kollaps. För några år sedan upptäcktes att så inte är fallet. Det har gett nobelpris.

(Tillägg eftermiddag: Och, minsann, fick inte en obstinat forskare priset i kemi också... En som vänt upp och ner på invanda föreställningar. När är det dags att ge ekonomipriset till någon som visat att det är människors strävan efter bättre liv som gett ekonomisk tillväxt - och inte tvärtom. När det priset delas ut lär till och med politiker lämna frågan Hur får vi tillväxt? och istället fråga sig Hur får vi bättre liv?)

En tämligen normal mänsklig hjärna funderar förstås på vad som finns i det utrymme där universum nu utvidgar sig allt snabbare. Att det utvidgar sig i det som tidigare inte funnits finns liksom inte på den karta där den stackars hjärnan vill hålla sig. Att sitta stjärnklara nätter och grunna på detta är något som gör att skuggbudgetar tycks mig vara ganska fjuttiga. Vilket jag på fullt allvar menar är en god sak. Det detaljer vi håller på med är ganska fjuttiga.Viktiga, men fjuttiga. Lagom för en normalt primitiv hjärna att grotta ner sig i.

Förresten: Vi har ju lärt oss att astronomins historia började med Tycko Brahe på 1500-talet. Men den kunskapen är Europafixerad, som det mesta annat vi fått lära oss. Det var på en liten kulle i Iran, på 1200-talet, som det första moderna astronomiska observatoriet byggdes. På uppdrag av ett barnbarn till Djingis Kahn. Mer om detta vid annat tillfälle. Förhoppningsvis genom ett samtal i Kunskapskanalen så småningom.

Imorgon blir det nobelpris i litteratur. Jag hoppas som tidigare på Tranströmer. Det kan rimligen inte vara ett absolut hinder att man råkar vara svensk. Och dessutom har Tranströmer den förmåga som så få politiker har i sina budgetar: sammanfatta budskapet i några få ord som får hjärnan att några nanosekunder nästan greppa vad som finns bakom universum.

Förra årets pristagare var det väl så där lagom. Visserligen pompös. Men litterära kvaliteter? Så där, enligt min simpla hjärnans bedömning. Men den grå cellklumpen kanske läser hans böcker genom det raster som skapats av föreställningar om att priset var politiskt korrekt i ett tidevarv där högerns värderingar hålls högt.

12 kommentarer:

 1. Lustigt att just årets fysikpris relaterar till upptäckten om att det finns partiklar som rör sig snabbare än ljuset.

  Givetvis finns kopplingen förklarad. Se här:

  http://onkelolof.blogspot.com/2011/09/i-tid-och-otid.html

  SvaraRadera
 2. Tycker du skriver bra och intressant och uppskattar dina öppna reflektioner om allt ifrån religion till miljö till politik.

  Du dras fortfarande med, av någon anledning, en tendens att missförstå eller missinformera dig om den religion du ofta talar om men inte bekänner dig till (kristendomen). Det är väldigt lätt att hitta avarter eller kufiska personer inom den kristna tron (den är ändå rätt stor och utbredd) men det du missar med sådana missförstånd eller dylikt är en ärlig och öppen dialog. Detta leder i sin tur lätt till en själv-uppfyllande profetia.

  T.ex. menar du att en god kristen inte ska ifrågasätta. En ytlig läsning av Bibeln och kyrkohistorien visar att det är precis tvärtom. Ifrågasätt men kom också till skott. "Våga tro att vi inte vet allt trots alla frågor, men att det vi vet räcker för att tro och det är stort". Varför dra upp gamla fördomar om att kristna inte ifrågasätter och funderar?

  När du sedan hävdar att förvaltarskap skulle leda till härskarsyn gör du det igen, för visst finns det (och har funnits) många kristna som menar att vi ska härska över jorden. Men det finns miljoner fler som menar att i ett förvaltarskap är vi inte ägare utan Gud och således ska vi vara generösa och frikostiga och varsamma med Guds ägodelar.

  En liten påminnelse från samhällets marginal att kristen tro inte är riktigt så galen och hemsk som många tror.

  SvaraRadera
 3. Angående nyheten om neutriner som sägs röra sig snabbare än ljuset så har serien XKCD den klart bästa och klokaste kommentaren. :-)

  https://www.xkcd.com/955/

  SvaraRadera
 4. The universe itself keeps on expanding and expanding
  In all of the directions it can whiz
  As fast as it can go, at the speed of light you know
  Twelve million miles a minute and that's the fastest speed there is
  So remember, when you're feeling very small and insecure
  How amazingly unlikely is your birth
  And pray that there's intelligent life somewhere up in space
  Because there's bugger all down here on Earth
  - Monty Python

  SvaraRadera
 5. Andreas: Grundbudskapet i kristendomen är de facto att den som tror att Jesus är Guds son skall få evigt liv. Att ifrågasätta detta uppfattas väl knappast som varande en god kristen.

  Grundbudskapet i fysiken har varit att ingenting kan färdas fortare än ljuset. Att ifrågasätta det kan nog ge nobelpris.

  SvaraRadera
 6. Självklart var Jesus Guds son - liksom vi alla är Guds barn - inget konstigt med det. Men lyft gärna blicken och känslan bortom religionernas uppdelning och se det Andliga i tillvaron. Vi är andliga varelser som använder oss av en kropp för att expandera Gud. Alla religioner skapar konflikter. Vi är mycket större än tillhörande någon religion. Mycket mycket större ... och vetenskapen är bara en del av detta större.
  * Ta bort taket - lär känna dig själv och du lär känna hela Universum.

  SvaraRadera
 7. @Birger-tack för ditt svar. På ett sätt har du rätt, Jesus har alltid rätt svar så på ett sätt är det inte så särskilt smart att ifrågasätta honom. Dock vill jag hävda att för att bli eller vara en kristen måste man ifrågasätta allt, inklusive och framförallt Jesus...tills dess man kommer fram till att han är att lita på. Den som tror utan att reflektera och vrida och vända på tillgängligt material tappar snart sin tro.

  Eftersom det dessutom handlar om en person som har levt (Jesus) och inte fysiska eller andra vetenskapliga lagar blir tillvägagångssättet annorlunda, tror jag. Det är som att jämföra atomerna som finns i salivet i en bröllopskyss och missa kärleken.

  Sen är det ju frågan vad som är mest värt, evigt liv eller ett nobelpris ;)?

  SvaraRadera
 8. Nobelpris, helt klart.

  Evigt liv är en förbannelse...

  SvaraRadera
 9. @Onkel Olof-
  Bill Gates dies in a car accident. He finds himself in purgatory, being sized up by St. Peter. "Well, Bill, I'm really confused on this call; I'm not sure where to send you. After all, you helped society enormously by putting a computer in almost every home in America, yet you also created that ghastly Windows'95. I'm going to do something I've never done before. In your case; I'm going to let you decide whether you want to go to Heaven or Hell.I'm willing to let you visit both places briefly, if it will help your decision."

  "Okay then," said Bill, "Let's try Hell first."

  So Bill went to Hell. It was a beautiful, clean, sandy beach with clear waters and lots of bikini-clad women running around, playing in the water, laughing. The sun was shining; the temperature was perfect. Bill was very pleased.

  "This is great!" he told St. Peter. "If this is hell, I REALLY want to see heaven!"

  "Fine," said St. Peter.

  Heaven was a place high in the clouds, with angels drifting about, playing harps and singing. It was nice, but not as nice as Hell. Bill thought for a minute:

  "Hmmm. I think I'd prefer Hell," he told St. Peter.

  "Fine," retorted St. Peter, "as you desire."

  Two weeks later, St. Peter decided to check on Bill to see how he was doing in Hell. When he got there, he found him, shackled to a wall, screaming amongst hot flames in dark caves, being burned and tortured by demons. "How's everything going?" he asked.

  Bill responded, with his voice filled with anguish and disappointment, "This is awful! This is nothing like the Hell I visited two weeks ago! I can't believe this is happening! What happened to that other place, with the beautiful beaches, the scantily-clad women playing in the water?"

  "That was a demo," replied St. Peter.

  SvaraRadera
 10. Bara människorna, som lever så kort tid, tror att kärleken är för evig

  Kerr

  Kort liv, evig kärlek. Allting har sitt perspektiv.

  SvaraRadera
 11. Det första jag tänkte på när jag hörde nyheten om de hade funnit partiklar som går fortare än ljuset var bokne " Liftarens guide till galaxen"

  Tror att citataet jag tänkte på gick ungerfär så här: Inget gär fortare än ljuset förutom dåliga rykten som följer sin egen leik. De har försökt byggo skepp som gick på dåliga rykten men de var vart inte välkommnade när de kom fram..."

  SvaraRadera
 12. Nu får det bli
  "Liftarens väg till en något större galax" :)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.