söndag 2 oktober 2011

Trist att vara överens med Svensk handel...

Jag fick en smärre hop kritiska kommentarer som e-post när jag sågade Miljöpartiets argument för sänkt krogmoms, det vill säga att sänkt moms på krogen leder till mindre varukonsumtion, vilket är bra för miljön. Jag hävdade tvärtom att sänkt krogmoms snarare ökar varukonsumtionen eftersom det blir billigare att äta och mer pengar över till annat. 

Nu har också Handelns utredningsinstitut kommit fram till samma sak. Det är trist att vara mer överens med Svensk handel än med sitt gamla parti. Konsumtionsarmén marscherar vidare till takten av skränande reklambudskap.

- Om priserna på restaurangtjänster sjunker får hushåller mer pengar över att lägga på annat, meddelades igår från institutet genom en nyhetstext mellan reklamen i Dagens Nyheter.

Av de 5,4 miljarder i sänkt skatt som blir följden 2012 räknar Handelns utredningsinstitut med att det mesta kommer att stanna i restaurangbranschen men att "några miljarder" kommer att hamna i regelrätt varukonsumtion istället. Hur MP kan göra analysen att sänkt krogmoms är bra för miljön är aningen svindlande.

10 kommentarer:

 1. Ja, MP tänker tydligen fortfarande "svindlande", fast där är en ny ledning på plats.

  Gt

  SvaraRadera
 2. Gt, man bär på ryggsäcken som den tidigare eran fyllt med sådant som steg för steg bör kastas bort.

  SvaraRadera
 3. Du är politisk miljövilde, Birger :)

  Olof

  SvaraRadera
 4. Gunilla Arneströmsön okt. 02, 11:22:00 fm

  MP´s tänk är kalkylfel ang. resturangmomsens eller ? I dag hörde jag på nyheterna att MP vill föreslå en förändring av ROT-avdraget. ROT-avdraget skulle också gälla matriel(om ombyggnaden gav energiförbättrning), Jag tror knappt att det är sant !Om det skall vara en förändring av ROT-avdraget, då skall det istället vara att minst 50% skall vara bevarande av befintligt kök eller liknande. "Att hushålla med det vi har gäller"

  SvaraRadera
 5. Det är väl snarare alla tillväxrivrare, överkonsumerande, krogsittande/drickande och Miljöpolitiker m fl m fl - som är vildar. Helt utan hänsyn slukar de det mesta utan hänsyn till Jord eller medmänniskor. Jungelns lag. De är vildar - inte de som säger "STOPP - bete er som ansvarsfulla människor och gör det som ni kom hit till Jorden för att göra och vara".
  Om inte alla som säger stopp funnes, skulle Jorden gå under - vilket den inte skall - tack vare alla som säger stopp!
  Mogna människor blir de som måste tygla alla ansvarslösa och vildar.

  SvaraRadera
 6. "An era can be said to end when its basic illusions are exhausted."
  Arthur Miller

  Dvs, "en epok kan sägas ha kommit till sitt slut när dess grundläggande illusioner är uttömda", eller så.

  Uträkningen av krogmoms - men framför allt dividerandet om siffrorna kring den - är kanske ett desperat försök att hålla kvar den tid - de illusiomner - vi lever i. Ungefär som vita desperat vill hålla kvar asiatiska ansikten på godispåsar för att slippa bli påminda om att tiden snart äntligen måste vara förbi när vita kan konsumera hur som helst - dvs. behålla sina privilegier och njuta av att klappa andra på huvudet; "oroa er inte, det blir nog bra bara ni stannar där nere i hierarkin och håller er lugna, vi fixar häruppe (även om ni inte kan förstå hur det går till) medan vi käkar på restaurang och låter barnen äta roliga kinapuffar så det ramlar ner några smulor till er andra".

  Inga jämförelser i övrigt av de olika frågorna än att de inramas så de håller kvar illusioner och - därmed - privilegier.

  Annelie S

  SvaraRadera
 7. Fast nu är det varken så att partiet eller partistyrelsen står bakom sänkt krogmoms utan endast enskilda riksdagsledamöter. Hur de väljer att rösta är tyvärr deras ensak, man kan gå emot partilinjen men hur länge man kan det eller hur ofta är väl en samvetsfråga.

  SvaraRadera
 8. Birger, kan du svara på hur det är möjligt att det här inslaget i BBC har rönt skandaldebatt på nyhetskanaler runt om i världen och starka reaktioner för finansmannens ärlighet - medan det ännu inte ens nämnts i svensk media? Är det vi, Nordkorea och Kuba som inte får diskutera tillväxtekonomins krasch som vi just genomlever?

  http://effektmagasin.se/arligt-budskap-inifran-finansvarlden-kraschen-kommer-var-beredd

  Se även reaktionerna på uttalandet här:

  http://effektmagasin.se/videotajm-om-ekonomikrisen


  /AA

  SvaraRadera
 9. Krogmomsen :(
  Hade varit bättre att satsa på skolan. Tänk vad många vuxna i skolan 5,4 miljarder hade räckt till.

  peter

  SvaraRadera
 10. Birger, du har alltid ett öga för att se allt som är fel.
  Ännu intressantare än att höra vad som inte borde ske är att höra vad som borde ske...egentligen.

  Håller med om att krogmomsen inte är den bästa miljöåtgärden men vad är bättre.
  Peter@10:55 sa att pengarna skulle ge både mycket jobb och nytta i skolan och det verkar vettigt.

  Sänkt moms på allt som är miljövänligt är ju det vi behöver komma åt. Frågan är bara hur man utformar ett sådant förslag.

  Hoppas på hjälp från dig och övriga kloka tänkare här.

  För övrigt önskar jag alla kunde avsluta sina inlägg med vad de vill se för åtgärder...det blir så förbaskat mycket tyckande som i värsta fall inte riktigt leder någon vart. Formulera gärna motioner och låt oss hjälpa varandra att finslipa de vi tror på och sen driva igenom dem.

  * Grön skatteväxling med pollutor pays och momsbefrielse för alla företag med minimal miljöpåverkan.

  * Straffskatt på reklam

  * Investeringar i grön energi och gröna transport

  * Gör om försvaret till ett miljöförsvar

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.