tisdag 4 oktober 2011

Odlat kött, javisst

Häromdagen deltog jag i en debatt där jag ställde kristendomens förvaltarskap mot den gemenskap som ligger nära till hands om man ser evolutionen som det som förenar allt liv på jorden. 

Förvaltarskapstanken bygger på en härskarsyn, som lett fram till de vedervärdigaste sätt att hantera både medvarelser och miljö.

För tre år sedan var jag - tillsammans med bland annat Carl Jan Granqvist och Mats Hulth - med på en debatt under Almedalsveckan kring något som kom att beröra samma ämne. Vi talade om framtidens mat.

Vi kunde alla konstaterade att köttkonsumtionen ökar dramatiskt i både Sverige och i världen - trots alla försök att få människor att äta mer vegetariskt. När jag tog upp frågan om "odlat kött" rynkade man både förvånat och förskräckt på näsan. Förstås.

Men jag menar att detta är enda sättet att få fram den köttmassa och de muskelstrukturer som vi allt mer sätter i oss. Vi kan inte fortsätta att behandla djur på det sätt vi gör för att mätta kravet på masskonsumtion av kött. Vi kan inte heller blunda för att en än mer ökad djurhållning leder till allvarliga miljöproblem.I framtiden hoppas jag att det "riktiga köttet", som finns kvar på marknaden, kommer från djur som har fått leva goda liv. Det köttet blir dyrt. Man får äta det i mindre mängd. Vardagens kött må komma från odlingar av celler.

Jag delar således helt vad dagens debattörer på SvD debattsida har att framföra. Och ser med spänning fram emot att man kan lösa de återstående knutarna vad gäller tekniken, och ser än mer fram emot att vi i en framtid där vi förutom vegetarisk kost enbart har att välja mellan odlat kött och kött från djur som levt goda liv, som haft full rätt att vistas ute och som vi ser som levande varelser och inte som enbart lantbruksprodukter. Det sistnämnda må ingå i förvaltarskapstanken, vilket är skäl nog att kritisera den.

Jag hoppas verkligen att den gröna rörelsen i stort inte fastnar i motstånd mot att odla celler som skall bli kött. Jag hoppas att vegetarianer inte fastnar i tron att man skall förmå människan att gå över till vegetarisk kost.

16 kommentarer:

  1. Äter du kött, och i så fall vilket? Var gärna specifik. Jag frågar inte för att sätta dit dig utan för att jag delar samma tankegångar som du här ovan, och behöver konkreta tips.

    Räcker det t ex med KRAV-märkning för att svinkött ska vara okej, eller ägg, eller nöt? Jag är tveksam och köper bara lamm, men det är ju också ett djur. Och mjölkprodukter?

    SvaraRadera
  2. Birger

    Om Du lämnar allt folket bakom dig,
    Vad har du då vunnit?

    Roland

    SvaraRadera
  3. Sofia, även "uppfödningen" av lamm börjar tyvärr trassla till även i Sverige.

    Storskalig uppfödning inomhus är en ny modell. Snabbväxande raser, matas med kraftfoder, når slaktvikt på fyra månader, cirka 20 procent kommer aldrig att hinna gå ut eftersom konsumenterna vill ha "färskt lammkött" på våren. Tragiskt. Här kan du läsa en del: http://www.lantbruk.com/sverige-storskalig-lammuppfodning-inomhus/2010-03-19

    Köper jag kött så är det i princip KRAV-märkt, köper gärna gris från en lokal uppfödare där djuren går ute. Men jag är inte totalt trogen mina idéer, vägrar inte äta annat kött, även om tallrikarna hemma mest fylls med vegetarisk mat.

    Om det räcker med KRAV. Nja, visst skulle man kunna ha hårdare regler.

    Kyckling äter vi inte alls hemma. När vi hade lamm och höns så åt vi förstås de djur som växt upp på "gården".

    SvaraRadera
  4. RL: Kanske inte mer än att jag säger vad jag tycker. Något annat har jag inte haft för avsikt.

    SvaraRadera
  5. Birger:

    Tack för ett smart svar.

    Roland

    SvaraRadera
  6. Birger, detta är en allt mer brinnande fråga som, precis som när det gäller andra "obehagliga" ämnen, totalt förbises i högre instanser. Den ende politiker, så vitt jag vet, som driver denna fråga någorlunda aktivt är vänsterpartiets Jens Holm, som för övrigt är väldigt mån om djurens väl och ve.

    Själv är jag vegetarian, eller oftast vegan (det är ju en fråga om att ibland få vardagen att flyta någorlunda friktionsfritt, och då kan även ägg- och mjölkprodukter få ingå), och inser att jag aldrig kommer att kunna frälsa andra att lämna köttätandet - vilka smarta argument jag än tror mig komma med. Vanans makt är alltför stor, liksom rädslan att pröva något nytt. För att då motverka köttindustrins allt mer klimattärande verksamhet, samt skona djuren från de icke-liv de lever bakom djurindustrins väggar, framstår odlat kött som en klart acceptabel lösning. Precis som du skriver.

    SvaraRadera
  7. Vad anser du förresten om köttskatt?

    SvaraRadera
  8. Bra tanke, väl värt att driva vidare.
    Odlat kött skiljer sig även från GMO och till och med det är det många, även en del gröna, som hävdar är nödvändigt för att förhindra massvält och alla problem som kommer med det.

    SvaraRadera
  9. Du förvånar mig ibland eftersom mina fördomar om dig ibland blir dränkta i klart vatten. Trodde att du var kritisk till det mesta av ny teknik om man bortser från "miljöteknik" och "energiteknik". Tyvärr har du rätt i den här frågan, det är tråkigt att behöva erkänna både därför att jag har svårt att tänka mig att äta tillverkat kött och för att det allt är tråkigt när du har rätt. (Skämt).
    Mr X

    SvaraRadera
  10. Djurens energiinnehåll - de proteiner och annat som de bär - ligger på en låg utvecklingsnivå. Och alla som äter dessa kommer att stanna på en låg nivå av utveckling. En barbarisk gen bibehålls, i st f att omvandlas till något med högre vibrationer och därmed mera livskraft.

    Jag tycker nog det vore konstigt om flertalet människor inte skulle hänga med på utvecklingsstegen och frångå dödandet för att äta.
    Ingen av oss BEHÖVER egentligen dessa proteiner - det tillhör det gamla paradigmet - ett inlärt tankespår enbart - men inte sanningen av idag.

    Som så mycket annat (vapentillverkning/export mm) - så har människor distanserat sig från allt som är obehagligt. Ingen vill se när djuren slaktas - bara se dom som grytbitar på tallriken, eller ett jobb att gå till, när man sätter ihop missiler o JAS-plan. Allt sådant som handlar om makt, kontroll och dödande av andra medvarelser. Det grymma maskulina herraväldet. Som man låtsas att man ännu inte ser.
    Obs - jag dömer inte män, men talar om den manliga förtryckarKraften - som många ännu blundar för och ser den som en naturlag.

    SvaraRadera
  11. Birger, tack för svaret och länken. Jag köper bara kravmärkt lamm från Gotland. Och jag har nyligen lärt mig det där om att bara köpa på hösten (man kan ju frysa nu).

    Men det är svårt att hitta något alls som är etiskt okej. Slutat köpa ost också. Hurra för havregrädde!

    SvaraRadera
  12. Neoliberal Agendatis okt. 04, 05:53:00 em

    "Sverige bör satsa på odlat kött"

    Vad menas med satsa? Att staten ska gå in med pengar gissar jag.

    Nej, straffbelägg utsläppen och sen får marknaden lösa det hela. Är det så att odlat är billigare/godare/etc. så kommer det konkurrera ut det vanliga köttet.

    SvaraRadera
  13. Leif Nordanvind och Gunilla Solara. Låt oss sprida kunskapen om det andra synsättet på livet, det som bland andra Pelle Strindlund beskriver i sin nyutkomna bok "Jordens herrar".

    Gt

    SvaraRadera
  14. GT: är nog ganska övertygad om att Strindlund delar min uppfattning, åtminstone gör många inom djurrättsrörelsen det.

    Neoliberal: Visst, det vore det optimala att låta alla externa kostnader malas in i priset genom att skatter höjs för att införa verklig marknadsekonomi. Problemet är att marknaden inte gillar det, men det må vara överkomligt. Värre är att det inte fungerar i den globaliserade värld där frihandel utan ansvar är dominerande. Men det kanske man borde tänkt på innan man fastande i fundamentalismens garn.

    Leif Nordanvind: Högst rimligt, ser dock vissa problem med gränshandel inom den gemensamma marknaden.

    Roland: Smartast svar är ofta de ärliga svaren.

    Mr X: Kul att slå hål på dina fördomar och föreställningar.

    SvaraRadera
  15. Pelle Strindlund företräder ett annat sätt att se på tillvaron, jämfört med det hittills gängse. T.ex. att tänka "Livsmedel" när man möter en gris, eller låter en fisk få en vass krok genom kinden.

    I det andra synsättet är tanken istället "Medvarelser".

    Vi ska inte "gå över" till vegetariskt. Vi ska "vara kvar" i det vegetariska, eftersom alla människor, från tand till tarm, är skapta för sådan föda. Kan orangutangen, så kan också vi ☺.

    Slaktmat? Nej tack!

    Gt

    SvaraRadera
  16. Gt, helt korrekt. Men tyvärr går det åt andra hållet i hela världen. Utifrån detta anser de flesta i djurrättsörelsen ätt odlade muskelceller är en vettig form. När man väl kommit igång djurätande i stor skalA är steget kanske inte så långt ätt äta vegprodukter i liknande form.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.