onsdag 19 oktober 2011

Ikväll på teve: Kriget vi inte vill se

Martin Schibbye och Johan Persson fängslades när de följde med en upprorsrörelse. Förra året var Jan Myrdal  inbjuden att vandra med en upprorsrörelsen i delstaten Chhattisgarh i nordöstra Indiens djungelområde.

Om detta skall jag samtala med Myrdal i kvällens avsnitt av En bok - en författare. Kunskapskanalen kl 19.00. Om det nu blir någon som helst dialog, Jan är känd för att prata på... Hur som helst har han, 84 år gammal, riskerat sitt liv genom att vandrat med den olagliga maoistiska gerillaarmén i djungeln.

I nordöstra Indien pågår således ett regelrätt inbördeskrig som knappast omnämns i svenska medier  Den väpnade Naxalitrörelsen ser såväl den indiska regeringen som de multinationella företag som sina fiender. Vilket inte är så märkligt.

Journalister hålls på avstånd från stridszonerna i Chhattisgarhs djungler där stamfolk finns i vägen för gruvdrift och skogsskövling. Drömmen om storskalig exploatering hägrar. Extrem fattigdom och utsatthet, som kännetecknar många gruppers vardag i Indien, innebär förstås att många sätter hoppet till maoisterna, dess gerillaarméer och löften om drägliga liv även för de fattigaste och mest utsatta. Över 100 000 militärer har satts in från den indiska regeringens sida. Maoisterna har också haft en del politiska framgångar i olika val. I grannlandet Nepal tog man makten i ett demokratiskt val 2008.

Kikar man i indiska tidningar - eller som här och här - så ser man att  det skrivs en del om konflikten. I Sverige är det nästan bara Jan Myrdal som uppmärksammat hur den indiska regeringen gått till offensiv mot maoisterna. Han har nu skrivit en bok om detta: Röd stjärna över Indien. Skriven på engelska, översatt till flera språk, varav svenska är ett.

I Indien pågår således ett inbördeskrig. Ett krig vi inte vill se. Beror det på att Indien ligger långt bort? Eller på att det är en demokrati, och demokratier vill vi gärna se som goda... I diktaturens Kina uppmärksammas oroligheterna i Xinjiang, där uigurer och kazaker utgör de muslimska minoriteterna. Kanske har vi lättare att se förtrycket i en formell diktatur än i en formell demokrati.

Kunskapskanalen 19.00
Repris 24.00 samt torsdag 09.00.

5 kommentarer:

 1. Ja, kapitalet vill ju inte gärna att de fattiga frigör sig. Exploatering är ju alltid eftersträvansvärt enligt råkapitalismen. De besuttnas religion.

  Och de traditionella medierna är lika bundet av kapitalstrukturer som de därför gjorts tandlösa.

  Bra att åtminstone Myrdal uppmärksammar situationen.

  SvaraRadera
 2. Det finns ansatser till en solidaritetsrörelse i Sverige. Här är dess hemsida som ännu är under uppbyggnad http://www.indiensolidaritet.org/

  och här en blogg http://indien-solidaritet.blogspot.com/

  SvaraRadera
 3. "Beror det på att Indien ligger långt bort? Eller på att det är en demokrati, och demokratier vill vi gärna se som goda..."

  Varför skulle förekomsten av en maoistisk gerilla göra det svårare att se Indien som goda, om man nu vill det? Maoister är per definition onda, så om de tycker illa om Indien talar det till landets favör.

  SvaraRadera
 4. Utanför dagens ämne:

  Idag kan man gå in på
  www.repf.se
  och ge förslag på någon som förtjänat äretiteln Årets Republikan. Här är en som föreslagit en viss person. Gissa vem ☺?

  Tack för ordet!

  Gt

  SvaraRadera
 5. Myrdal antydde igår på Socialistiskt Forum att det kan finnas svenska företag inblandade i projektet att plundra naturresurserna i ursprungsbefolkningens områden. Något för undersökande journalister att kolla?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.