torsdag 20 oktober 2011

Har maneter utan hjärnor vandrat upp på land...?

Maneter har ingen hjärna. Och inga ögon. Men dessa geléartade varelser håller på att ta över oceanerna. Forskarvärlden förvånas över hur dessa geléklumpar kan tillväxa på detta sätt, skriver Science.

Själv frågar jag mig stundom - i ögonblick av svartsyn eller rent av klarsyn - om inte dessa hjärnlösa varelser, utan ögon att se med, utan öron att höra med, tagit sig upp på land, förklätt sig i människoskepnad och intagit både näringsliv och politik.

Jag ser en glad ICA-handlare i lokalblaskan (Katrineholms Kuriren) stoltsera med en färsk fläskfilé från Danmark. Under rubriken: "Det är vi som gör din dag lite enklare!" Jag skulle vilja ta den där smilande ICA-chefen i kragen, föra honom till grisstallarna i Danmark, sätta honom i ett bås och låta honom fundera över varför han kan sälja "färsk filé till kanonpris". Det skulle visserligen göra hans dag lite svårare. Men frågan är om han inte skulle sluta flina över billig fläskfilé i nästa annonskampanj - låta maneten i sig utvecklas till en empatisk hjärna.

Jag ser en flinande Nordéa-chef i teve. Han ska förklara varför han blåser kunderna och har avkastningskrav som är absurda.  Hela åbäket "närmar sig ett underhållningsvärde som skulle få självaste Stefan & Krister att blekna". Citatet från Jacob Bursells lilla krönika i SvD. Han fortsätter: "Bankens danske vd viftar nu lyhört bort all kritik, ber politikerna att hålla käften och hänvisar till investerarnas krav. Nordeas levnadsvillkor är sedan länge en funktion av de mer övergripande tillväxtkraven vilka gjort oss fetare, nöjdare och mer skuldsatta än någonsin, ett faktum som, förvisso hårdraget, delförklarar tisdagens upplopp i Grekland." Dags att lägga vissa maneter på torkning så att de självdör.

Jag ser att ledarsidor och politiska kommentatorer nu suckar över att sossar sluter upp kring Juholt och pekar på att förundersökningen lagts ner. Men vilka var det som gav sossarna den eleganta reträttmöjligheten? Jo, just de ledarskribenter och politiska kommentatorer som så upphetsat låtsades - som en del av dramaturgin - att de på fullt allvar skulle bli aktuellt att fortsätta förundersökningen och fälla Juholt. Vilket det naturligtvis aldrig kunde bli tal om. Vilket varje ledarskribent och varje politiska kommentator begripit om de inte låtit maneterna invadera deras skallar.


En del politiska experter och journalister har till och med gjort en grej av att Mats Odell skulle kunna bli vald till kristdemokraternas nya partiledare. Vilket i sig alltid varit fullständigt uteslutet för var och en som lyft sin häck från Stockholm och sett hur landet ligger. Samma sak - att lyfta häcken från Stockholm - hade gjort att man inte alls blivit så överraskad av att Håkan Juholt blev vald till partiledare för socialdemokraterna. Hade man lyft den beryktade när frågan om nya språkrör i MP var aktuellt så hade man insett hur totalt världsfrånvända man var när man skrev och pratade om att Mikaela Valtersson skulle vara aktuell som nytt kvinnligt språkrör.

Jag tror att manetsjukan lätt drabbar Stockholmsbaserade journalister. I deras moln av så kallade källor - som alla har en avsikt med att vara källor - finner de sanningar som de tutar i varandra. Dessutom lär de få bra betalt. Ju mer manet man är, ju mer betalt verkar man få. Vi lever i maneternas tidevarv. Inga ögon, inga öron, ingen...

Slut för idag, tack för idag. Ska lägga eventuellt egna maneter på torkning. Så blir det kanske bättre imorgon.

PS! Glad blev jag idag när jag hörde Åsa Romson, som går från klarhet till klarhet. Det är roligt att se hur MP steg för steg återerövrar det gröna fältet efter den tidigare eran. Må det fortsätta så kanske man före nästa val gör sig förtjänst också av det ideologiska efternamnet De gröna.

8 kommentarer:

 1. Lägger i mappen "Schlaug-klassiker"! Där ryms mycket nu.

  SvaraRadera
 2. Väldigt roligt skrivet. Du har inga maneter.
  Mona

  SvaraRadera
 3. Stavfel i rubriken.

  Visst kan Odell bli partiledare.

  Typ.

  SvaraRadera
 4. "Men frågan är om han inte skulle sluta flina över billig fläskfilé i nästa annonskampanj - låta maneten i sig utvecklas till en empatisk hjärna."
  Köp aldrig billig fläskfilé från Danmark! Coop är inte bättre de. Skämmes!

  SvaraRadera
 5. Anonym 10:37: Tack för påpekandet om rubriken! Men, nej, Odell kommer inte att bli partiordförande, har aldrig kunnat bli det. Efter många år i partipolitiken har man fiender, är man dessutom arrogant så får man fler än man rent sakligt kanske förtjänar.

  SvaraRadera
 6. Hej Birger!

  jag är journaliststudent på Södertörns högskola och skriver på en artikel om Miljöpartiets utveckling; från tidigt åttiotal till i dag. Hur har politiken, inställningen till andra partier, osv. förändrats?

  Vet att du ett flertal gånger kritiserat partiet för att vilja gå mot mitten. Skulle vilja prata lite om det här, om hur du tror att partiet ser på sig självt...
  I all enkelhet!

  Hör gärna av dig med kontaktuppgifter till marten.arvidsson@gmail.com alternativt ring mig på 0760839521.

  Bästa hälsningar
  Mårten Arvidsson

  SvaraRadera
 7. Bra när du kastar handskarna!

  SvaraRadera
 8. Birger.

  Om MP i handling återfår efternamnet "De gröna", så beror det kanske på att Gröna partiet existerar sedan en tid.

  Blåslampan, du vet.

  Gt

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.