fredag 14 oktober 2011

Gud tycks ha gott omdöme...

Tidig frukost på hotellet. Läser i bladet att Sarah Palin  meddelat att hon efter mycket bön kommit fram till att hon inte skall ställa upp som presidentkandidat. 

Gud tycks ha gott omdöme... Han borde kanske rensa upp än mer bland republikanska presidentkandidater.

Undrar om jag har lika gott omdöme när jag ska surra i Nyhetspanelen om en stund. Det lär väl bli Juholt och lite annat att prata om.

Hur som helst: det blir en lite kylig vandring genom Östermalm. Det berättades igår att kaféerna i denna stadsdel serverar fler frukostar nu när Rut tar hand om städningen hemmavid. Tja, vilken fin man eller kvinna vill vara hemma när ens dammtussar tas bort och ens avföring i toalettkröken rensas... Gammal fin tradition, från gamla goda tider, bygger på att någon som står längre ner på stegen ska ta hand som skiten från den som står högre upp. Det är ju en tanke som numera även socialdemokratin anser skall överföras till barn och ungdomar. Det sägs vara bra för tillväxten.

25 kommentarer:

 1. Ord på vägen.

  1) Skona den arme Juholt. Låt utredningen fortlöpa. Vänta med domarna tills juridiken gjort sitt. Han kanske inte alls är så belastad som det just nu kan te sig. Tänk på att journalismen inte alltid är sanningsbärare.

  Sossarna lär få svårt att hitta en bättre retoriker. Såg, hur han naglade fast Reinfeldt med den cancersjuka, som Alliansen gett sten på börda. Att han är högersosse och troligen kärnkraftare (som LO) är förstås sorgligt, men det är en annan sak.

  2) Som lågpensionär (ej direkt fattig-dito) är jag tacksam för att få städningen utförd till lågpris.

  Gt
  (Snart 80 år)

  SvaraRadera
 2. Tack, Birger, för din Mitt-i-Prick - analys av Juholtaffären, i tv-soffan nu på morronen!
  Vad händer med soc.partiet, vad händer med intresset för politik i sverige, om Juholt går? Juholt är i världsklass vad avser retorisk kompetens; han har visat sig kapabel att "väcka döda" med sina formidabla metaforer och blomstrande språk, sin kraft, sin kraftgivande entusiasm.

  Vad kan tänkas detta färgsprakande unikum ersättas med? Jo, jämförelsevis välkammade, välslickade, totalt färglösa "Flatlöss."

  Må vi, svenska folket, få behålla
  den sprakande, livgivande "Strulkusen", dvs. den levande bilden av alla oss andra!

  SvaraRadera
 3. Hm.
  Jag har aldrig fattat varför det är så fult att låta andra städa för sig.

  Det är inget fel på jobbet städning och inget fel att anlita någon att städa för en.
  Ligger man sjukhus förväntar man sig att någon tar hand om ens skit och städar runt en. Det är helt normalt (i många länder är det inte så, det förväntas att anhöriga tvättar patienten och städar också).
  Det är också alldeles självklart för oss att någon hämtar vårt skräp varannan vecka. Vi tycker inte det är normalt att själva vara tvungna att bränna skräpet eller köra det till tippen själv.

  Väldigt många anlitar hantverkare till att måla och tapetsera trots att det är ganska lätt att göra själv. Varför är det accepterat?

  Städare, undersköterskor, sophämtare etc har världens viktigaste jobb!

  Så varför är det så fult och tabu att anlita någon att städa för en?
  Kom inte med argumentet "städa klarar alla av, det borde man göra själv", det köper jag inte.
  Det finns mycket som gemene man klarar av, men tvingas välja bort.

  Jag har både städat för andra (samt torkat skit ur ändan som sjukvårdsbiträde) och låtit andra städa för mig. Är stolt för att jag har haft de jobbet, men är lika stolt för att jag har kunnat anställa någon att att städa för mig (där jag har bott har det varit någon som VERKLIGEN behövde jobbet!)

  Denna avoghet är har nog något att göra med vi skäms för vårt förflutna, klassamhället och att någon lägre ned på stegen städade för oss.
  Men i gamla tider gjorde någon lägre ned på stegen ALLT för en som var högre upp. Förutom städning.

  Sedan kom blev det "bättre tider" och idealet "hemmafru" (som gjorde allt hemma) uppstod. När sedan kvinnorna återgick i arbete av olika skäl (kvinnor har ju alltid jobbat utanför hemmet, i alla tider, förutom en liten klick överklass) så är det av någon märklig anledning tabu att anlita en städerska för "det ska man ju klara själv".

  Ursäkta det långa inlägget, Birger.

  Ps. Undrar om inte folk på Östermalm alltid har haft städhjälp, även om hon tidigare inte hette Rut...
  Vad jag reagerar på är att "uppkomlingar" ska skämmas för att de anlitar Rut.

  SvaraRadera
 4. Monica, det jag tycker är tragiskt är att barn ska växa upp med normen som säger att man inte skall hålla rent i sitt eget rum, att det skall vara naturligt att låta någon annan, lägre betald än pappa och mamma, ta hand om hemmets vardagssmuts.

  Det är, enligt mina värderingar, en dålig upppfostran. Själva valde vi hemma att bara ha en toalett för att barnen skulle se det som något naturligt att samordna och ta hänsyn till varandra. Löjligt, anser en del. Det är möjligt, men hänsynstagande är något av det viktigaste man kan lära sig. Liksom att ta ansvar för sin vardag. Det må ta tid från karriär eller intressen, men det är det värt. Om inte annat tror jag man lättare kan förstå dem som inte lever lika yvigt som många av oss har reklam möjligheter att göra.

  SvaraRadera
 5. Fjärde ordet från slutet skulle vara "reala".

  SvaraRadera
 6. Birger, det handlar det ju inte om. Självklart ska man ju lära barnen ta ansvar (bra att börja med eget rum). Städa, diska, lära sig laga mat, stryka,laga punktering på cykeln, klippa gräset ... osv.
  De får gärna lära sig snickra och måla och tapetsera också tycker jag.

  Du berör inte det jag tar upp, att jag inte fattar varför det är så tabu att hyra in någon att städa, även om det kanske bara är en gång på två veckor.
  När alla andra serviceyrken är helt acceptabla.
  Varför är det så fel att låta andra ta hand om ditt damm när det är helt acceptablert att låta någon ta hand om flagnande fönsterfärg?

  Nu låter jag som en klagande utlandsvensk, men här i Holland tänker man inte alls som i Sverige.
  Det är mer regel än undantag att ifall ett par jobbar mer än 150 % (oftast är det kvinnan som jobbar deltid med ganska ofta jobbar båda deltid, det ser man sällan i Sverige) så har man någon form av hjälp i hemmet, kanske bara ett par timmar, men något.

  För att ta ett exempel, om du tjänar över en viss gräns (och den är ganska låg) får dina barn inga studielån vid universitetsstudier.
  Min svärmor började av ekonomiska skäl jobba när barnen läste vidare. Och skaffade städhjälp någon timme eller två per vecka (ungarna var ju inte hemma och hjälpte till, de bodde ju i ett studentrum på annan ort, och svärfar jobbade heltid).

  Handlar det inte om en förvriden syn på vilka arbeten som är mer eller mindre "fina".
  Städning är ett "fult" yrke, så det ska vi göra själv (och kalla det "ta ansvar för vår vardag", inte låta andra göra.
  Också tror jag att det handlar om hur vi själva ser på de som städar för oss. Om vi ser dem som jämlika och uppskattar deras arbete därför att det är värdefullt för oss, då kan jag inte se att man handlar fel.
  Men jag har sett motsatsen ( i fattigare länder än Sverige och Holland) där man verkligen ser ner på de med serviceyrken, städare och andra.
  Den sortens samhällen vill vi givetvis inte ha.

  SvaraRadera
 7. Ibland kan jag också tycka att det är ett visst hycklande. Städhjälp hemma är inte okej, men reser vi på charter så är det självklart att någon städar för oss ("vi är ju på semester och kopplar av!")

  SvaraRadera
 8. Bra, Monica Kolkman!

  Som vårdare av närstående har jag det ganska tufft ibland, varvid åtminstone grovstädningen överlåtes till unga krafter. Men jag skulle knappt ha råd med det, om det inte vore en Rut med i leken.

  Det jag anar att Birger är emot, är nog att tjänsten till stor del betalas av skattebetalarkollektivet, och inte helt av mig själv.

  Gt
  (gammal + trött)

  SvaraRadera
 9. Städhjälp för att kunna arbete heltid är det en utopi. Det är inte fult att hyra in städhjälp, men reformen gagnar huvudsakligen bara de som har högst inkomster men skattesubventioneras av oss alla. Människor med lägre inkomst (städerskan själv) men också lägre tjänstemän LO-kollektivet m fl har i regel inte råd att hyra in städservice själva. Priset för städning blir efter avdrag ändå 160 – 200 kr tim. Vad är vitsen att betala städhjälpen genom att öka arbetstiden med det dubbla mot vad det tar att städa själv? De som däremot ligger i inkomstskikt där det blir en nettovinst d.v.s det lönar sig bra att byta bort hemarbetet mot lönearbete har förstås möjligheter. Denna grupp kommer knappast att tycka att en arbetstidsförkortning är en bra reform. Ingen kraft behöver ju läggas på tunga extra pass i hemmet. Det är den snedvrida skattesubventionen som är tokig inte städandet i sig.
  Det strategiska politiska målet är att skapa nya jobb genom att ytterligare öka klyftorna vilket aldrig har varit en framkomlig väg för att skapa ett bra samhälle.

  SvaraRadera
 10. " Gud tycks ha gott omdöme". Tänker du då på att Mit Romney, mormon, är en kommande president kandidat? Min vän har varit mormon i 40-år, när hon för några år sedan började tvivla och sedan gick ut ur mormonismen. Då blev hon illa behandlad av dom.

  SvaraRadera
 11. Juholt sitter kvar och utredningen mot honom läggs ner.
  Starkt av både partiet och bilreparatören (kallas visst åklagare) att våga stå emot mediedrevet.
  Dessutom är ju Juholt man, varför han inte kan framställas som offer.

  SvaraRadera
 12. Gt, tycker det är helt ok att äldre förutom stöd från kommunen också kan få viss subvention av extra hjälp med städning, snöskottning etc. Men det är en helt annan sak än att barn skall läras en norm som medför att man tar för givet att det skall finnas hög och låg, och att staten till och med subventionerar detta. Håller med Leif i övrigt.

  Monica, om man så vill får man förstås köpa de tjänster man vill. Men jag kan inte begripa varför just en sådan tjänst skall subventioneras.

  SvaraRadera
 13. Krister, förstår inte hur du menar. Godare omdöme ändå är väl, som jag skrev, att rensa ut bort fler från den republikanska floran av presidentkandidater.

  SvaraRadera
 14. Birger! Hur har du kunnat vara så säker på att förundersökningen skulle läggas ner? Vilka är dina källor eftersom du visste att Juholt skulle sitta kvar? Vad får du ditt ifrån som inte journalisterna ens kommer i närheten av? Gamla politiska kontakter? Spåmän? Kort?

  SvaraRadera
 15. Birger, jag kan hålla med om att det kanske är fel att det subventioneras.
  Egentligen borde man främja servicearbeten överlag, men kanske på annat sätt.
  Jag tycker i alla fall att det känns bättre att lägga pengar på olika sorters tjänster, tex inom service, än prylar. Hellre tillväxt pga ökning av det än konsumtion!

  SvaraRadera
 16. Håller helt med Birger ang städning för andra. Det bibehåller hela det gamla paradigmet. Om man inte, som en någorlunda frisk person, städar sitt eget avfall, tar man heller inte reda på sitt inre avfall. I stället anser man att karriären och pengarna är så mycket viktigare. Att man själv har ett så mycket viktigare jobb än att städa åt sig själv, är ju det konkreta beviset på att man tycker att det är ett mindre värt jobb - vad man än påstår utåt. Det är att smita från ansvaret att dels ta hand om sig själv, och i stället jobba för pengar och status, dels att inte ta ansvar för sin egen lort. Det inre och yttre är speglingar av varandra.
  Och som sagt en mycket dålig förebild för barnen, som tyvärr redan är helt förgiftade av att "någon annan tar hand om skiten" Hela samhället är översvämmat av folk som inte tar ansvar för sitt eget, utan förväntar sig att andra skall plocka upp och städa efter dom och fånga upp dom när de släppt ansvaret genom att berusa sig etc.
  Självklart skall äldre och sjuka ha all vård de behöver och den borde vara gratis.

  SvaraRadera
 17. En blick som jag inte riktigt känner igen, bilden på "den avdankade".
  Eric

  SvaraRadera
 18. Birger, vore intressant att veta varför inte mitt inlägg kom med. Jag provade att bemöta Monicas inlägg. Tyckte själv att det var viktigt.
  Tobbe (obs, detta inlägg är till dig personligen)

  SvaraRadera
 19. Birger, du var som vanligt balanserad och nyanserad i God morgon-soffan. Bra att du skonade den stackars mannen.

  Att Juholt stod pall i den pärs som mediadrevet innebar, vittnar om hans styrka. Med en sådan kille i samhällets ledning kan vi känna oss trygga. Hans fel och brister är i stort sett inte värre än dem vi dras med lite till mans/kvinns. Men vi lever knappast invid samma fällor, som parlamentarikerna.

  Sedan vill jag åter be Juholt om förlåtelse för att jag har tänkt styggt om honom i början. Visserligen med mediernas hjälp.

  Men det är ändå jag, nyhetskonsument, som bär ansvar för vad jag ska tro på. Jag gick i löpsedlarnas fälla. Illa!

  När får vi se eter- och pressjournalister be om ursäkt?

  Gt

  SvaraRadera
 20. Birger. Varför sätter du inte in Toves bild i vinjetten för Nyhetspanelen?

  Gt

  SvaraRadera
 21. Rinner, du har nog gjort något tekniskt fel.
  Gt, ska joxa med bilden.

  SvaraRadera
 22. Sarah ser ju bra ut, och är nog en läcker "pralin".

  SvaraRadera
 23. Städning av en själv ska göras själv. Så enkelt är det. Precis som man inte ber någon att torka sig därbak om man kan det själv.

  SvaraRadera
 24. I vårt seniorhus har de flsta hushåll inhyrd städjälp. Jag tror inte att någon 70-, 80-, 90-åring behöver skämmas för det.

  Städfirmorna är glada för att ha jobb. Inget arbete är sämre än det andra.

  Gt

  SvaraRadera
 25. Det är möjligt, men hänsynstagande är något av det viktigaste man kan lära sig. Liksom att ta ansvar för sin vardag. Det må ta tid från karriär eller intressen, men det är det värt. Om inte annat tror jag man lättare kan förstå dem som inte lever lika yvigt som många av oss har reklam möjligheter att gör

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.