tisdag 13 september 2011

Vittsjös tränare bör coacha språkrören...

Vittsjö är klara för spel i allsvenskan 2012. En kvittering, med fem minuter kvar, mot Norrköping säkrade under helgen spel i högsta divisionen. Grattis!

– Härligt. En stor hög spelare blev det på planen, säger tränaren Thomas Mårtensson. 

Han sa ännu mer i pappersupplagan av Kvällsposten. Han berättade att spelplanen måste göras större och läktaren byggas om. Med den inställningen vore nog Thomas en bra tränare också för Vittsjös store man: Gustav Fridolin.

För nog är det så att Miljöpartiets spelplan måste bli större än den varit de senaste åren. Nog måste planen både breddas och förlängas så att frågor om tillväxt, konsumtion, sänkt arbetstid och andra gröna frågor som försvunnit från planen får plats igen.

Och det där med läktaren, som måste byggas om, är inte dumt. Visserligen brukar Gustav säga att han inte vill sitta på läktaren, och visst har tidigare språkrör nedsättande talat om att politiken inte avgörs på läktaren. Man har till och med föraktfullt likställt opinionsbildning med "plakatpolitik"... I senaste valrörelsen var det så lite jobb på läktaren att miljö- och klimatfrågorna försvann, för att inte tala om hur den mest angelägna framtidsfrågan totalt eliminerades från MP: Vad gör vi efter tillväxt- och konsumtionssamhället?

Politik som inte står på två ben - dels det demokratiska hantverket i riksdaga och fullmäktige, dels opinionsbildning - är både halt och lytt. Utan opinionsbildning för de frågor man i grunden står för, lär man aldrig få mandat att genomföra förändringarna i parlamentet. Tips till Gustav: Lyssna på Thomas Mårtensson, förstora planen och vårda läktaren.

Själv avser jag att ta mig till Vittsjö när nästa fotbollssäsong sparkat igång, skall sitta på den stora läktaren och beskåda spelet på den stora gröna planen.

PS - Lenin i Vittsjö.
Lenin står som staty i kommunen - för att nu inte SvD:s ledarskribenter skall hojta om politikers dåliga omdöme så skall sägas direkt att statyn, nästan fyra meter hög, tillhör näringslivet i form av ett träföretag. Kapitalet och symbolen för Staten, hand i hand. Självklart är statyn utförd i betong. Se där ett riktigt grönt språkrörs totala motpol.

Förutom Gustav är bland annat Fredrik Ljungberg och Bildsköne Bengtsson födda i Vittsjö. Den senare tillbringade inte 25 år i riksdagen, men väl 25 år i fängelse.

4 kommentarer:

 1. Kul kopplingar, du är ganska rolig du.
  Sommar-Vittsjöing

  SvaraRadera
 2. Lenin?
  Är det därför de spelar i rött?
  Kallar sig deras värstingar för "Red Army"?

  SvaraRadera
 3. Håller med, Gustav har världens chans att ta ut svängarna på en större plan. Våga Gustav!

  SvaraRadera
 4. Eller så kan de norska gröna coacha... det har ju gått bra för dem i lokalvalen tack vare artiklar som denna:

  http://www.mdg.no/nyheter/grenser-for-vekst/

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.