måndag 12 september 2011

Slavar, djur och moral

Ikväll, måndag, klockan 19.00 (Kunskapskanalen) samtalar jag med Pelle Strindlund om hans bok Jordens herrar.  Vi kommer att prata om de moraliska grunderna för utnyttjandet av andra levande varelser. 

Hur behandlades slavarna i USA? Hur behandlar vi djuren idag? Finns det paralleller i vårt sätt att argumentera för att skapa legitimitet? 

Pelle Strindlund har en magisterexamen i religionsvetenskap och har skrivit om djurrättsteologi. Han har fritagit höns och jag undrar förstås om han ser detta som en kristen handling. Och nog funderar jag på om författaren - utifrån att djur inte har möjlighet att trösta sig själva genom religiösa föreställningar - uppfattar det som värre att förtrycka ett djur än en människa.

Är det förresten rimligt att släppa ut minkar - de flesta dör snabbt efter frisläppandet. Vilket förstås får mig att undra om det är moraliskt gott att döda fåtalet med målet att skona flertalet? Om så är fallet: gäller det människor också?

Som gammal biodlare måste jag förstås fråga veganen Pelle Strindlund om det är moralsikt fel med biodling - och om så är fallet: ligger min moral därmed i samma härad som slavägarens?

Måndag 19.00 Kunskapskanalen. Repris vid midnatt och tisdag förmiddag 09.00.

11 kommentarer:

 1. Darwin sa att vi är civiliserade när vi har råd att vara snälla mot djuren.

  Om man kan välja att vara vegan, då måste vi ha det bästa av samhällen...

  SvaraRadera
 2. Apropå slaveri:

  http://www.guardian.co.uk/world/2011/sep/11/leighton-buzzard-slaves-released

  Mitt dyra fosterland!

  SvaraRadera
 3. Djurrättsteologi är intressant.
  Jag är en teologiskt konservativ kristen i många frågor men jag är samtidigt djurrättsaktivist. En del kristna säger ungefär att "Gud har gett oss djuren att äta" men jag anser att de glömmer att skapelseidealet beskrivet i 1:a Mosebok är en värld utan blodsutgjutelse och med vegetarisk kost. Jag är vegetarian men erkänner att människor i den fördärvade skapelse vi lever under vissa omständigheter måste äta animaliskt och döda djur, men är övertygad om att Guds slutmål med tillvaron är en tillvaro i harmoni där döden inte finns mer och kött inte finns på menyn för varken djur eller människor. Paulus skriver om att hela skapelsen ännu ropar som i födslovåndor(i väntan på befrielse). Jag tror Gud älskar såväl djur som människor och dessutom både födda och ofödda människor.Om vi frågar "vad är rätt?/Vad är fel?" så är egentligen teoretiskt sett en förutsättning för att det skall finnas ett rätt svar i objektiv bemärkelse att det finns en tanke/ett syfte bakom tillvaron att relatera till. Alla har vi olika moral och skall det finnas absoluta moraliska sanningar förutsätter det en måttstock utanför oss själva, att det finns
  ett syfte med tillvaron som man kan
  harmoniera med eller disharmoniera med.

  http://www.christianveg.com

  länk till ekumeniska christian vegetarian association/
  Sven Johansson

  SvaraRadera
 4. Tack för ett bra samtal!
  s.w.

  SvaraRadera
 5. Tips 1) Kolla hemsidan www.vildasnan.se

  Tips 2) Läs senaste Miljömagasinets ledare av Rune Lanestrand! Han har där en betraktelse över Lööf (f.d. Johansson) som medierna redan har valt till ny C-ledare.

  Tips 3) Man odlar inte levande varelser. Bi-farm låter därför bättre.

  Gt

  SvaraRadera
 6. Pelle Strindlund är lysande

  Dock glömde han ett argument mot Birgers fråga, huruvida vi inte behöver köttet.

  Pelle kunde ha påpekat att vi från tand till tarm är växtätare, inte allätare, inte rovdjur!

  De människolika aporna lever nästan hundraprocentigt vegetariskt. Man har visserligen iakttagit kannibalism hos en del, men då kanske det handlat om "lösa skruvar" pga miljögifter eller så. Man har även sett att de kan ta en skalbagge som lördagsgodis. Dock inte orangutangen, som är lika noga som Strindlund.

  SvaraRadera
 7. Fanatism tenderar att ha fel. Balans verkar rimligare och att känna efter själv.

  Jag blev vegan. Först misslyckades jag p.g.a. fel kunskap, men när jag började lyckas kände jag att mitt bajs började lukta behagligt, min andedräkt blev behaglig. jag gillade det. Det kändes helt rätt. Jag har dessutom gått över till mer frukt ris och majs istället för bröd.

  Nötter och bönor har ersatt kött. Sjögräs, dvs. det fisken äter, har ersatt fisk. Folk säger att jag ser yngre ut än vad jag är. Magen är i toppform.

  Jag kan äta kött och slakta djur för jag är jägare, jag kan ju t.o.m. slakta människor för jag kan skjuta ett vapen.

  Är jag riktigt hungrig kan jag nog t.o.m. äta människor såsom skett många gånger i mänsklighetens historia när vi överbefolkat och förstört vår miljö, sannolikt med god hjälp av politiker som äter pilsnerkorv och sjunger "Oh store Gud"

  Till dina frågor om rätt eller fel, Birger, så vill jag bara säga att det avgör du i den situation du befinner dig i.

  Betänk även detta: http://intelligentunionswe.wordpress.com/2011/09/12/problemet-med-overbefolkningen-ar-lost/

  SvaraRadera
 8. Lysande intervju! Skickligt ledd av Birger som vänligt tog upp även de svåra och kritiska frågorna trots att han ju egentligen står på "vår" sida.

  SvaraRadera
 9. Det som är av ondo här i världen (t.ex. alkohol, tobak, kött) behöver inget extra stöd.

  Men det som är av godo, det får man kämpa för och ändå befinna sig i underläge. Varför är det så?

  SvaraRadera
 10. Anonym:
  Existerar det något som enbart är av godo?
  Kanske är tanken med det goda att det alltid måste kämpa...

  SvaraRadera
 11. Apropå Pelle Strindlund. Lyssna på två ljudupptagningar på denna hemsida:

  www.vildasnan.se

  Om du sedan blir medlem, så hälsar alla kossor, grisar, höns m.fl. -och tackar dig hjärtligt.

  Gt

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.