söndag 7 augusti 2011

Med anledning av SJ...

Igår för 56 år sedan släpptes den här klassiska låten - inspelad i Suns studio i Memphis. Tycker nog det är värt ett blogginlägg så här på söndagen. På ståbasen - högst njutbart - Bill Black och på gitarr Scotty Moore förstås. Typexempel på hur Presley vävde samman blues och country.Originalet spelades in tre år tidigare av Mr Junior Parker, som också skrivit låten. Det lät så här:


Presleys version av låten låg som B-sida på en singel. A-sidan hamnade på första plats på countrylistan och gav Presley ett erkännande även i mer traditionella countrykretsar, trots att han gärna drev lite med countryn och han som råbarkad ung man från bluesens Memphis var ganska illa sedd i flådiga Nashville under de här åren. Så småningom skulle man där bygga en ny studio för Elvis - Studio B - som under 60-talet blev platsen för massor av klassiska inspelningar.

Hur som helst: här framsidan på Mystery Train:


Mer om den här tiden och dess musik skriver jag här.

3 kommentarer:

 1. Djup kunskap i rockens historia! Mystery train med Elvis är den första riktiga rockabillylåten, i vilken han satte standarden. Kul att höra Junior Parkers original! Man hör verkligen hur de fyra (producenten Sam Phillips, Elvis Presley, Bill Black, Scotty Moore)driver fram något nytt ur Parkers gamla låt.

  SvaraRadera
 2. Gunilla Arneströmsön aug. 07, 05:35:00 em

  Tack för detta !
  Elvis har alltid varit min idol sedan barnsben.
  Att fortfarande lyssna till honom är en njutning.
  " I forgot to rememeber......!" vilket album finns den på.aldrig hört denna låt vad jag kan påminna mig.

  SvaraRadera
 3. Gunilla: I forgot to remember to forget kom således först ut på single, men i juli 1959 också på orginalversionen av samlingsalbumet A Date With Elvis. Gavs ut som cd 1989.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.