onsdag 24 augusti 2011

Jerry Leiber

Igår meddelades att Jerry Leiber har avlidit. Märkligt när människor som man följt genom ett helt liv bara försvinner trots att de aldrig varit närvarande på samma plats som man själv. Leiber var tillsammans med Mike Stoller den duo som skapat kanske flest klassiska rocklåtar, inte minst till Elvis men också t ex den här (tillsammans med Ben E King).

Självfallet fanns Jerry Leiber med i Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac, här ett utdrag:

"Den här låten, Loving You, var skriven av Jerry Leiber och Mike Stoller, som kom att leverera mängder av låtar till mig under de kommande åren.I själva verket är det så att Jerry och Mike är en viktig del av rockens historia. Oavsett om ni är glin som gillar Chemical Brothers eller hiphop eller nåt annat så tillhör det faktiskt den musikaliska allmänbildningen att känna till Jerry och Mike.

De hade levererat Hound Dog till bluessångerskan Willie Mae Thornton redan 1952. Jag hade sett henne i Las Vegas, gjort om låten lite grand och gjort skandal i teve med den. Allt det där vet ni.

Det ni inte vet är att Loving You var den första låt som killarna skrev direkt för mig. De hade fått se en kortversion av filmmanuset och fått chansen att leverera några låtar som skulle passa in någotsånär. När det gäller att komponera filmlåtar handlar det om att de ska kunna användas i en massa olika sammanhang. Loving You skulle vi således ha i olika versioner, i högt tempo och i långsamt, med full orkester och nästan a capella.

Det är en jäkligt fin låt, men jag hade jobb med den. Massor med jobb. Hur mycket, har inte ni med att göra. Jag ska bara säga att det gick trögt. Som jag sagt tidigare, det var marigt med stora studios och en massa folk som rantar runt.

Jerry och Mike dök förresten upp i studion. Jag jammade gärna med Mike. Vi lirade fyrhändigt piano. Det blev mest blues. Jerry och Mike sjöng inte själva in sina låtar, de hade förstått att andra kunde göra det bättre. Det handlar om något så elementärt som råvaror och förädling av dessa.

Melodi och text är råvarorna, framförandet är förädlingen. En bal bomull må vara av högsta kvalitet, men den är ändå bara en bal bomull. Det är förädlingen som gör den användbar, nyttig och till och med vacker. Det går att förädla även bomull av usel kvalitet, fuktskadad med slitna fibrer, till ett vackert och njutbart klädesplagg. Men sker tillverkningen av plagget på ett dåligt sätt spelar det ingen roll om råvaran är bra eller dålig. Så är det också med musik."
2 kommentarer:

  1. Ojdå, visste inte att du hade sådana kunskaper! Tack för en jättefin sajt om Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac! Proffsigt! Trevligt att du uppmärksammat Jerry Leiber, en både skicklig och sympatisk man.
    J.

    SvaraRadera
  2. Intressant och fint - både story och sång.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.