fredag 26 augusti 2011

Fredagsfundering: Får man sudda ut en PDF-fil med en helig skrift?

Det anses allmänt som olämpligt - enligt vissa till och med ett brott som skall straffas med olika typer av flaggbränning, bannbullor eller till och med dödsstraff - att bränna det som människor uppfattar som en helig skrift. Det kan gälla Bibeln, Koranen eller något annan.

Eftersom numera dessa skrifter också finns i digital form - som nedladdade PDF-filer t ex -  uppkommer frågan om det är lika olämpligt - och belagt med reaktioner som flaggbränning, bannbullor och dödsstraff - att avlägsna en sådan fil från datorn genom att helt enkelt sudda ut den.

Om det är mer kränkande att bränna en helig bok än att sudda ut den så kan det tyckas att själva tekniken skulle vara viktigare än själva innehållet, vilket i sin tur gör mig konfunderad.

För säkerhets skull har jag inte laddat ner någon helig skrift alls, utan valt att studera dem online på nätet i den mån de inte finns i bokhyllan då studier lockar. Jag utgår från att det är helt i sin ordning att trots allt stänga ner sig från en sådan uppkoppling.

Är det någon som har ett mer eller mindre kvalificerat svar - annat än att det kan vara korkat att bränna böcker - på detta spörsmål?

8 kommentarer:

 1. Om de olika trosriktningarna ville läsa varandras press och övriga info-alster istället för att bränna dem, och om de ville samtala med varandra istället för att skälla eller kriga, då vore det ett stort steg framåt för mänskligheten.

  SvaraRadera
 2. Finns det datorer i paradiset? Eller i helvetet, kanske djävulen har en enorm databas över alla förtappade själar?

  SvaraRadera
 3. Birger, fick du uppslaget från senaste SANS, där Nima Dervish just funderat över detta spörsmål?

  SvaraRadera
 4. Okvalificerad kommentar.
  Att det är symboliken i handlingen som räknas, inte den fysiska handlingen i sig, i ingendera fallet eliminerar man ju "alla biblar". Att bränna upp blir mer påtagligt,kan göras inför andra, bli synligt och väcker starkare känslor av ilska o protest.
  Tycker alltså att bränningen är mer kränkande. (Om man nu inte tycker att det faktiskt är en tillåten yttring ...)
  Eric

  SvaraRadera
 5. Bränna papper är dock bara bränna papper. Den som blir förtörnad har problemet inom sig, Det har inget med pappersbränningen att göra. Sudda "heliga" filer måste göras ibland, liksom heliga kor och "vänner" som inte tillför något, utan stjäl ens energi. All harm ilska hat mm är individens egna demoner som ingen annan bör suga åt sig. Om ingen blir rädd eller backar eller känner sig skyldig, så kan de "kränkta" gorma så mycket de vill - utan resultat.De "kränkta" lever på andras rädsla och skuldtankar. Allt handlar om försök till kontroll av sina medmänniskor.
  Din fråga är bra ställd och visar det absurda i det hela.

  SvaraRadera
 6. Birger, såg du det här om att NATO slog ut vattenförsörjningen för 70% av libyerna samma dag som Breivik slog till ? :
  http://libyasos.blogspot.com/2011/07/liby-great-man-made-river-reason-for.html

  SvaraRadera
 7. Tack för kommentarer och tips om länkar.
  Till Anonym 09:52: Nej, faktiskt inte, men kanske funderingen indirekt kommer därifrån ändå, en tåggranne och jaqg pratade om frågan. Nu har jag läst Sans - vars senaste nummer är både brett och spännande - och läser artikel du hänvisar till.

  SvaraRadera
 8. Vad är straffet för att bränner dem på CD?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.