fredag 19 augusti 2011

Den stora förnekelsen och vikten av att skala av sig gråa uniformer...

Ekonomisk kris, berättas det. Eftersom "ekonomi" betyder hushållning så lär det således vara hushållningskris. Vad är hushållningskris? Att vi konsumerar för lite? Eller är det så att vi för att hushålla med jordens resurser måste konsumera mer? Är det så man menar? 

Den ena dagen meddelas i medierna att USA måste konsumera mindre för att dra ner sina enorma utsläpp av koldioxid. Den andra dagen meddelas i medierna att USA måste konsumera mer för att få igång hjulen. Den makthavare - det må gälla allt från Obama till Anders Borg och Håkan Juholt - som inte ser hur ekologiska realiteter krockar med ekonomiska teorier tycks mig vara både blind och döv och korkad.

Ikväll 19.00 intervjuar jag Anders Wijkman i Kunskapskanalen. Om ekonomisk tillväxt, klimat och lite av varje. Utgångspunkt är boken Den stora förnekelsen.

Det säga att en och annan i Miljöpartiets ledning läst den, men den tycks inte ha satt några större spår. Partiets stora utmaning är annars - skall tala om det på Forum Axess nästa torsdag - att våga ta sitt eget partiprogram på allvar och plädera för utveckling utan tillväxt. Det gäller att hugga bort den form som partiet de senare åren har förskansat sig i.

Repris vid midnatt och dessutom lite extra på lördag morgon klockan 9. Samt måndag morgon klockan 9.

På söndag morgon samtalar jag förresten med Bitte Hammargren om boken Revolution i Egypten. Eftersom det är en repris av en intervju jag gjorde när den arabiska våren var alldeles fräsch så lär man förstå att analyser ofta har ett bäst-före-datum...

För övrigt sitter jag just nu och läser en bok om ett kontroversiellt ämne av en kontroversiell författare. Blir en intervju framåt hösten. Men innan dess är det bokintervjuer om bland annat Pakistan, slaveriet, litteratur, ekonomisk tillväxt och om en spännande naturfotograf.

PS! Här kommenterar jag Dinamarcas syn på delat ledarskap.

8 kommentarer:

 1. Du har onekligen några favoritbilder som återkommer. Sexistisk kanske någon skulle säga, jag tycker den funkar. Ett hårt skal som behöver plockas av, och fram kommer det mänskliga ...

  Hoppas Anders W inte kommer undan med svepande formuleringar ...

  Eric

  SvaraRadera
 2. Jag tycker "Den stora förnekelsen" ger en bra sammanfattning hur akut läget är idag. Apropå vem som läst boken, så tog jag upp den på ett medlemsmöte i Mp, och då visade det sig att jag var den enda. Jag håller med om att Mp måste skärpa sig i miljö- och klimatdebatten. JAg måste säga - så Mp-medlem jag är - att ajg vet faktiskt inte vem som ar talesperson för Trafik- och transportfrågorna idag, en av de viktigaste områdena avseende CO2-utsläppen. Skärpning krävs!

  SvaraRadera
 3. Jo hjulet snurrar långsammare och hamstern håller på och krokna, men vi har nu fått höra av Nordeas och Swedbanks chefsfilosofer att austerity measures kan hjälpa. Hamstern har blivit fläskig, därav det långsammare hjulet. Nu gäller det att snåla med fröna.

  SvaraRadera
 4. Hej Birger
  Det du skriver här framstår för mig som glasklart och sant. Det största mysteriet blir då varför inte dom andra också ser detta? Finansministrar, fackekonomer, de sk experterna, politiker, ekonomijournalister m fl. Det serveras ju bara ett synsätt i medias rapportering kring detta. Som är det gängse, godkända, etablerade - hjulen måste snurra till varje pris. Jobb måste skapas. Man tycks inte ens se något behov av en alternativ bild.
  På något sätt finner jag det obegripligt att de bara tröskar på i sitt vantänkande utan förmåga eller vilja att höja blicken.
  Det vore intressant att höra dina reflektioner kring just den frågan , som egentligen är den viktigaste. Varför ser de andra inte det vi ser och anser vara uppenbart. Och hur få dem att ändra sig?
  Gordon A

  SvaraRadera
 5. Gordon: Jag försöker ge svar på den fråga du ställer i det jag skriver i några av de inledande kapitlen på den här sajten:
  http://utveckling-utan-tillvaxt.blogspot.com/

  Jämten: jag som påstås vara "ett politiskt djur" har inte heller koll på vem som är ansvarig för de frågorna. Man ligger lågt...

  SvaraRadera
 6. Mötet på Forum Axess, är det offentligt?

  SvaraRadera
 7. Varför är klockslagen slopade?

  Hur ska vi nu "titulera" varandra, vi som är fega och inte vågar visa namnet av rädsla för hämdaktioner?

  Klockan 06:24

  SvaraRadera
 8. Hej Birger, du har för det mesta en klockren kompassnål vad det gäller vad som behöver göras.

  Ett tips är att avsluta varje inlägg med att formulera en åtgärd!

  Vilken motion behöver vi driva, vilken aktivitet behöver vi göra!?

  Genoma att göra din retorik mer handlingsinriktad kommer du snabbare påverka världen i den riktning vi behöver gå och det kan rädda både liv skapa lycka.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.