fredag 22 juli 2011

Minnen och bagateller 7: Vast space - limitless possibilities!

Olja: Lena Rosén Schlaug
Jag paddlar och timmarna rusar fram som vattnet kring fören, timmarnas malande rörelser väcker vågor av känslor som sveper genom medvetandet. Dofter, färger, ljud som lagrats i det inre återuppväcks.

Långt borta är den andra verkligheten, den yttre verkligheten där maskerna, som döljer tvekan, tvivel och längtan, byggs upp. De där maskerna som så lätt växer in i huden och förvandlar oss till något sämre än vi egentligen är.

Vi putsar på de där förbannade maskerna, hivar upp dem till segel och gör dem till roder för våra liv. Maskerna reducerar oss, gör att vi ägnar oss mer åt inbördes kamp än åt inbördes hjälp, mer åt att glädjas åt andras fall än åt andras framgång, mer åt att sätta oss själva i centrum än de mål vi påstår oss arbeta för. Mer krig än fred, mer oro än frid.

Vi intar våra roller och glömmer att den enda riktiga rollen vi har är rollen som människa på den här lilla planeten i det stora kosmos. Vi försvarar det vi vet är fel, i byråkratins eller företagets eller organisationens tjänst förvandlas vi till rollspelande pajasar vars uppgift blir att leverera argument, svar och åsikter som vi har betalt för att leverera. Den som vägrar är olydig. I rollen förväntas vi försvara vapensmuggling, bedrägerier, manipulation, den politiska lögnen, vad som helst. För den goda sakens skull, för jobbens skull, för vinsternas skull, för hederns skull - ja, inte den egna hedern utan för den heder som kan kopplas till allt som egentligen inte betyder just någonting.

Kanske borde fler ta sig en natt i en kanot, under stjärnhimlen för att få perspektiv på det man gör, det man säger, det man intalar sig.

PS!
Delar av norra Sverige säljs som Europas största krigsövningsområde. Med obegränsade möjligheter. Öppet 24 timmar om dygnet, alla dagar i veckan, alla årets dagar. För test och övning med missiler och flyganfall. Krig börjar i norra Sverige. Är regeringen stolt? Är socialdemokraterna stolta? Är Svenska Kyrkan stolt? Är börsen stolt? Är LO och SACO stolta?

Idag fredag den 22 juli öppnar ett aktionsläger mot övningsområdet och militarismens principer. Man kan läsa mer om det här.

Deltagarna där kan nog känns sig stolta över vad de gör. Även om de skulle betrakta stjärnhimlen, känna tystnaden och inte ens kunna gömma sig för sig själva.

5 kommentarer:

 1. Åter en härlig "dagens text".

  "Deltagarna där kan nog (känna sig) stolta över vad de gör".

  Det är så typiskt för den som är svuren åt ett materialistiskt tänkande. Inte ens Svenska kyrkan, som ska vara andlig, opponerar sig. Man ändrar sig inte i första taget.

  Aha, Lena jobbar även med olja. Briljant!

  Gt

  SvaraRadera
 2. Gt: tack för påpekandet. Ändrat.

  SvaraRadera
 3. Det är ju för j-t - hörde om liknande för en massa år sedan, men trodde inte sådant förekom nu!
  Förutom Naturen - så är Sverige ett sjukt land på väldigt många vis. Dubbel"moral" på det mesta.
  Sverige och vapen och export är en stor SKAM!

  SvaraRadera
 4. Den stora dubbelmoralen visades väl under andra världskriget, då regeringen tillät Nazityska marinen använda svenskt farvatten för att undgå ryska ubåtar under trupptransporterna till och från fronten i Finland.

  Enligt uppgift, var denna skeppning mycket större än landtransporterna, men kunde hållas mer dold än de senare. Därför är det idag bara transitotågen som det talas om.

  SvaraRadera
 5. Maskerna reducerar oss, gör att vi ägnar oss mer åt inbördes kamp än åt inbördes hjälp, mer åt att glädjas åt andras fall än åt andras framgång, mer åt att sätta oss själva i centrum än de mål vi påstår oss arbeta för. Mer krig än fred, mer oro än frid.
  Så vackert !

  Gärna reflektion, och nattliga kanotturer. Men måste vi inte bli bättre på att förstå/genomskåda hur en liten elit kan styra horder av vanliga, sunda, välmenande människor ?
  (Att förstå makten - Noam Chomsky)
  Eric

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.