torsdag 2 juni 2011

Världsmiljödagen
Söndag 5 juni
Blå Bodarna vid Slussen, Stockholm
14.00  Café Lokalen 
Birger Schlaug: 
Från tillväxt till utveckling
Miljömagasinet fyller dessutom 30 år - se hela Miljömagasinets program här.

10 kommentarer:

 1. Neoliberal Agendators juni 02, 07:24:00 em

  Tillväxt är intimt kopplat till utveckling, iaf. om vi talar utveckling som kan mätas monetära termer.

  Säg att Intel utvecklar en ny processor som drar mindre energi och de säljer den till en miljard människor. Detta kommer ge en bump i tillväxtgrafen.

  Utveckling ger här tillväxt, men du säger att vi ska "gå från tillväxt till utveckling". Jag får inte ihop logiken. Ska vi gå från verkan till orsak?

  Det känns som en missuppfattning när det gäller ordet tillväxt.

  SvaraRadera
 2. Intel utvecklar en ny processor som drar mindre energi, ökar försäljningen och vips, så har omsättningen av energi också ökat och mänskligheten tagit ett litet steg närmare avgrunden.

  Neoliberal Agenda. Tips. Ta det gröna pillret...

  SvaraRadera
 3. Joakim

  När Vi inser att, Vi och Världen inte är smartare än en 5eklassare, så, är det naturligtvis, omöjligt för oss att ta ansvar, för vår FRAMTID.

  Å andra sidan, när vi nu har blivit en geologisk kraft på jorden, som vissa har förstått,
  är det då inte vi som har förstått som måste ta ansvar, för att,

  GÖRA FRAMTIDEN MÖJLIG!

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendafre juni 03, 01:24:00 em

  Visst är det så att ett ökat konsumtionsutrymmet kan använda för att köpa flera processorer, men de kan ju också användas till att gå ner i arbetstid eller köpa tjänster för att förbättra hälsan. Men det är lite av pseuodiskussionen. Jag lämnar det.

  Min fråga handlade om hur vi ska gå från "tillväxt till utveckling". Det enda sättet jag kan se det är om man utvecklar produkter (som tex. Intels energisnålare processorer) men ser till att de inte får säljas (så de inte bilr en del av BNP och tillväxten). Men det är ju helt snurrigt.

  Tänker man efter lite så inser man att det inte är tillväxten som är problemet. Problemet är utsläppen och dessa kan vi hantera genom att ha straffavgifter på dem. Tillväxt är i grunden något bra. En bättre hushhållning av resurserna ska vi inte motarbeta.

  SvaraRadera
 5. Tillväxt i form av teknik- eller annan materiell utveckling bör bara ske i form av sådant som är av verklig betydelse för det nänskliga livet och Planeten. Det får inte ske "bara för 'utvecklingens'/tillväxtens egen skull". Utveckling/tillväxt såväl som "kunskap" mm, skall inte vara ett självändamål, utan det måste finnas verkliga behov bakom. Nya häftiga bilmodeller t ex finns det inget behov av - men miljöbilar. Överhuvudtaget så har tekniken och div explosionsmotor-prylar tagit över alldeles för mycket i samhället och det mänskliga livet. Detta förstör kontakten med livets verkliga värden.
  I ett fortsatt liv på Jorden måste en massa saker helt enkelt avvecklas - samtidigt som det görs plats för nya utvecklade saker som bygger på våra verkliga behov.
  Utveckling innebär också att människor inser sin andliga dimension. Människor måste nu först och främst växa i Anden - inte i materian.

  SvaraRadera
 6. Neoliberal Agendasön juni 05, 12:23:00 fm

  Gunilla,

  Jag tycker du låter lite som Amish-folken som bestämde sig på 1800-taket att världen hade utvecklats tillräckligt. De kör fortfarande omkring i häst och vagn.

  SvaraRadera
 7. Världen är galen!

  Det kan väl ingen göra något åt!

  Men om Du inser att Du är galen,

  så kanske . . . .

  SvaraRadera
 8. Neoliberal Agendasön juni 05, 12:17:00 em

  "Detta förstör kontakten med livets verkliga värden."

  Du får självklart leva ditt liv hur du vill. Jag är inte den som vill gå in och förbjuda tex. Amish att åka häst och vagn. Problemet verkar vara att du inte vill respektera andras lika rätt att få leva sina liv som de vill. Om jag vill leva ett materiellt liv så är det faktiskt upp till mig.

  När det gäller utsläpp så kan jag förstå att du har invändningar och jag har inget mot att man reglerar eller straffbelägger dessa.

  SvaraRadera
 9. Det är där du trampar snett NeoLA. En del av tillväxten kan hänföras till effektiviseringar. Men i grunden handlar det om att expandera ekonomin vilket är direkt kopplat till utnyttjande av resurser av diverse slag.

  Det totala utnyttjandet av resurser kommer i praktiken alltid att överstiga effekten av effektivisering. Att försöka peka på motsatsen landar enbart i teoretiska spekulationer.

  Undersök gärna saken. Titta på verkligheten. Och räkna på vilka grader av effektivisering som krävs för att landa i en hållbar värld. Det blir absurda siffror, vill jag lova.

  Lycka till.

  SvaraRadera
 10. Neoliberal Agendatis juni 07, 04:56:00 em

  Jag har kollat. Se tex. Marian Radetzkis forskning.

  Mängden naturresurser som förbrukas för att skapa en viss andel BNP minskar på varje tillväxtnivå. Alltså, tillväxten ökar alltid snabbare än "miljöförstöringen". Det är anledningen till att de värsta miljöproblemen inte finns i västerländska storstäder som Stockholm och New York, utan i u-landsstäder som Mexico City och Calcutta.

  Om du inte tror mig så kan du göra ett enkelt lackmustest och gå in på Naturvårdsverkete hemsida och läsa om hur miljön har blivit bättre de senaste 100 åren samtidigt som du på SCBs hemsida kan se hur BNP har mångfaldigats under samma tidsperiod. Vi kan ha både guld och gröna skogar.

  Nu kommer du säga att vi idag konsumerar varor som tillverkats i Kina och att det därför inte har blivit bättre. Det finns flera invändningar mot det motargumentet.

  1) Vi har också exporterat vara/tjänster så andra har kunnat konsumera de miljörenare varorna vi har tillverkat. Dessa måste man räkna in i en totalbedömning.

  2) Vår konsumtion från länder som Kina är relativt begränsad, tex. så kommer 2/3 av vår import från Europa, dvs andra länder med hög BNP/capita.

  3) Kina har väldigt dåliga miljölagar. Något som jag inte stödjer. Alltså, det är utsläppen som är problemet, inte tillväxten. Låt oss inte kasta ut barnet med badvattnet.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.