tisdag 7 juni 2011

Tal i stirrig miljö...

På Världsmiljödagen höll jag ett prat i Stockholm, i en charmig miljö som inte var anpassad till tal precis, med folk från en bar charmigt springande framför mikrofonen på väg till toaletten, med glada barn i andra änden av lokalen och engagerade mikrofoningenjörer på språng. På något sätt typiskt den miljörörelse jag älskar, men stundom kan anse vara aningen alltför charmig. Så här blev det i alla fall:


Tal av Birger Schlaug from Joakim Pihlstrand-Trulp on Vimeo.

Tack Trulpen för din inspelning.

13 kommentarer:

 1. Det var så lite så. Nöjet var på min sida. :-)

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt bra! Du är en lysande talare, retoriskt skicklig, humor och allvar och lagom självdistans. Synd att du är emot emot ekonomisk tillväxt, ogillar våra liv och tror på den ovetenskapliga klimathysterin och den mångkultur som hotar trygghet och tradition. Annars hade det varit ett perfekt innehåll också!
  SUDDEN

  SvaraRadera
 3. ;)
  Visste inte att du fått noveller publicerade i damtidningar...

  SvaraRadera
 4. Bra tal!
  Stockholm och storstäder är inte roliga för en uppvaknad människa. Total splittring av energierna och mycket materalistiskt. Grundningen och förankringen i Jorden är ofta obefintlig och därmed all den visdom, kompetens och förståelse som behövs för att leda Livet och Planeten rätt. Tyvärr tas alla beslut, i denna miljö - av icke grundade - icke fullt Närvarande människor. Storstadens "vet bäst" är mycket illusorisk. Ju mer asfalt och betong - desto mindre kontakt med både sig själv och Moder Jord. Landsbygden måste resa på sig ... inte för att locka turister, utan för att visa på vad livskvalité är.

  SvaraRadera
 5. Sudden 08:32

  Du skriver bra, om man bara vänder de sista meningarna så att de pekar åt andra hållet.

  Återväxt istället för tillväxt (i i-länderna) alltså, och tillväxt av de andliga värdena. Så blir det bra.

  Men kör för att vi ska vårda de olika kulturerna, som i en blomsterpark.

  SvaraRadera
 6. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 7. Bra talat som alltid

  När är det dags att ta ut de senaste hundra årens effektivitetsvinster så att vi kan leva livet istället för att springa från det?

  När ska den mest välutbildade och upplysta generationen någonsin lyssna på klimatforskarna och värdera vetenskap högre än reklambudskap?

  När ska vi börja utnyttja den mänskliga hjärnans möjligheter till etiskt/moraliskt och långsiktigt tänkande istället för att svara reflexmässigt på den sakrala ekonomins obegripliga upphöjdhet?

  SvaraRadera
 8. Ohyggligt bra. Grönt, tydligt och modigt.

  SvaraRadera
 9. Riktigt bra talat. De punkter du alltid är så bra att sätta fokus på.

  SvaraRadera
 10. Tack, Birger för ditt välformulerade och tänkvärda tal. Din analys av läget just nu är "klockrent" saknar möjligtvis något om hur vi ska "coopa" för att hålla ut tills en omställning och attitydförändring har förankrats.
  Undrar en sliten socialarbetare som arbetar med utsatta barn och unga.

  SvaraRadera
 11. Ahh, Etanol med Urga som avslutning, lysande!

  SvaraRadera
 12. Ett underbart föredrag!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.