måndag 13 juni 2011

Hur lång är evigheten?

Kanske lever han i evighet
Hur mycket fisk finns det kvar i världens hav? Svaret tycks vara värre än många tidigare anat. Jämfört med för 100 år sedan har åtta niondelar av fiskbeståndet tagit slut. Allt enligt forskare på Pew i Kanada.

Men, var lugna. Hundra är är per politisk definition en evighet.

Sven-Olof Petersson - tidigare utrikesråd och chef för "Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen i Bryssel" - berättar glatt i en reklambilaga i lördagens SvD att Australiens tillgångar av bland annat kol, diamanter, guld, uran och flytande naturgas aldrig kommer att ta slut trots att man exploaterar och exporterar. Det räcker i evighet. Amen. Denna utsaga ges under rubriken Företagare, missa inre chansen att gräva guld. Rubrik i rött och blått.

Vad är då evigheten för en gammal UD-goding som Sven-Olof Petersson? Jo, han berättar glatt att evigheten skall definieras som minst hundra år. "Det är inte utan skäl som Australien kallas för "the lucky country!". Som ambassadör i Australien uppmanar han nu svenska företag att gräva guld, det är en gyllene tid för svenska företag att göra affärer med landet.

Ungefär som det varit lysande affärer att fiska ut haven. Den fisken räckte också i en evighet. Och finessen är att det i planetens ekonomiskpolitiska bokföring inte finns någon balansräkning, bara ett omsättningsmått vid namn BNP... Fiffigt. Ju mer vi skövlar planeten ju rikare blir vi. Elegant.9 kommentarer:

 1. När du nämner fiske går tanken osökt till berättelsen om den gamle kloke indianhövdingen som sa:
  Först när den sista fisken är fångad och den sista floden förstörd, först då upptäcker den vite mannen att pengar går inte att äta

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. När mina barn var små och tappade sina mjölktänder lade vi dem i ett glas vatten. På morgonen hade tandfen varit framme och lagt dit ett mynt istället. Det var spännande! Varje gång man pillade ut en tand blev man lite rikare! Men när det var dags att tappa de sista tänderna i 10-12 års ålder förstod barnen att man inte kunde bli rik på att tappa tänder. Istället hade vi tillsammans lärt oss att man måste sköta de tänder man har. Det gäller att vara försiktig med begränsade resurser (tänder) i en avgränsad värld (munnen).
  Men Sven-Olof Petersson sitter antagligen och rycker ut sina sista permanenta tänder i denna stund. Inga tänder i munnen men massor av kronor på banken. (Förmodligen tog han visdomständerna först.) För honom är tandfen fortfarande högst verklig.

  SvaraRadera
 4. Är det inte så, att evigheten saknar både tid och rum?

  SvaraRadera
 5. Läget är illa för australiensarna, se: www.climatechange.gov.au
  Kan verkligen de styrande i Australien tillåta det som Sven-Olof förespråkar?

  SvaraRadera
 6. TACK för gåvan och det fina föredraget i lördags!
  Sven E.

  SvaraRadera
 7. Motsatsen till evigheten är tanken om den samma...

  SvaraRadera
 8. Vi är i dåligt sällskap,
  och bör lämna det så fort som möjligt.

  SvaraRadera
 9. I ett decennium har Australien varit utsatt för en ovanlig torrperiod.
  En del människor har flyttat etthundra mil norrut.

  Finns det någon som förstår,
  vad som händer?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.