tisdag 14 juni 2011

Grisigt värre....

“Visage of War” (1940) Salvador Dali.
Vi ska inte lägga oss som grisar på en badstrand och bränna oss, meddelar cancerläkaren Håkan Olsson i ett TT-meddelande. 

Och när i h-e lade sig grisar på en badstrand? Frågan leder till en följdfråga: Vad är grisigt och vad är humant?

Jag kom att tänka på den gamle LRF-ordföranden som var så upprörd över att en bonde helt sonika skjutit en ko som gick i sin hage. Ordföranden hävdade att det var inhumant att skjuta en ko på grönbete. Humant skulle, i motsats till detta, vara att tvinga in kon i en slaktbil, köra den tjugo mil, stressa in den på slaktbandet och avliva den industriellt.

Det kan tyckas lustigt att anse att detta är ett humant sätt att avliva någon på. Men på något sätt är det - omedvetet, men ändå - insiktsfullt att kalla det sättet att ta kål på varelsen för mänskligt (humant). För det är ju så vi människor gör.

Överhuvudtaget är det lustigt att slå upp synonymer till mänskligt. Man finner då att mänskligt uppfattas av människan som vänligt, tolerant, barmhärtigt, naturligt och hyggligt. Nog är vi människor både blinda för vår egen arts beteende och drabbade av långt gången hybris...

De där fina orden har nog mer likhet med grisigt - för grisen är inte bara klok nog att inte ligga som en människa på stranden och bränna sig. Den är förvånansvärt tolerant, barmhärtig, naturlig och vänlig jämfört med planetens dominerande tvåbenta varelse. Men har vi tur och evolutionen jobbat på några år till så kanske människan blir grisigt civiliserad.

För övrigt kan man idag läsa att matpriserna ligger kvar på rekordhöga nivåer, vilket medför två saker: Värst drabbas världens fattiga människor, mest gynnas de som har en bra aktieportfölj. Ni glömmer väl inte det humana tipset från börscoachen?

7 kommentarer:

 1. Som bara du kan...

  SvaraRadera
 2. Birger - klockrent som vanligt.

  SvaraRadera
 3. Håller med: klockrent!

  SvaraRadera
 4. Ja vi har nog en hel del att lära av grisarna. Djuriskt är ett annat udda uttryck (som om människor inte vore djur dessutom). Jag tror helt enkelt det är så att människor inte är så smarta som vi gärna tänker oss. Vi ser oss ofta som skapelsens krona och förnuftets högborg. men om man ser lite kritiskt på männskligheten, inte minst på sig själv, så agerar vi allt annat än rationellt. Det är väl LRF ordföranden ett bra exempel på, för han reagerade väl egentligen bara instinktivt utifrån vad han växt upp med utan att reflektera över hur det egentligen ligger till. Att börja fundera och ifrågasätta sina egna värderingar och handlingar är både smärtsamt och ansträngande och inte särkskillt mänskligt tyvärr.

  SvaraRadera
 5. Får vara tråkig och instämma med ovanstående kommentatorer. Speciecismen sitter djupt rotad, och tål att avslöjas.

  Apropå temat och människans överhöghet rekommenderas Pelle Strindlunds nya bok Jordens herrar.
  /Jonas Lundström
  www.jlundstrom.se

  SvaraRadera
 6. Nog är vi människor både blinda för vår egen arts beteende och drabbade av långt gången hybris...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.