måndag 20 juni 2011

Från samhälle till särhälle

Flyktingarnas antal ökar ständigt. Om man inkluderar så kallade internflyktingar, så är totalt 43 miljoner människor på flykt från sina hem. Uppgifterna framkommer i en rapport från FN:s flyktingkommissariat UNHCR publicerad i dag, på den internationella flyktingdagen. 

I min senaste krönika på Flyktingbloggen skrev jag bland annat: "Den reellt existerande kapitalismen har förödande likheter med den tidigare existerande kommunismen – båda kränker människovärdet, om än genom olika metoder. Och längst ner, alltid längst ner, befinner sig den som är på flykt. Det är mycket svårt att komma in i ett samhälle som beskriver sig som folkhem, det är än värre att komma in i ett samhälle som reducerat sig själv till ett särhälle".

Hela krönikan finns på Flyktingbloggen.
Engelska här. (Påpekandet finns för att det finns några läsare av min blogg  som brukar klaga över Googleöversättningen - det har blivit konstiga missförstånd ibland . På  flyktingbloggen finns mina krönikor på både svenska och engelska.).

5 kommentarer:

 1. Bra att ni orkar hålla igång flyktingbloggen i en tid när det mesta talar till flyktingars nackdel. Men, allvarligt talat, hur många människor som kommer från andra kulturer kan lotsas in i samhället på kort tid? Hur kommer det sig att det förekommer så ofta att de som just fått rätten att stanna i Sverige åker ner på semester i sitt gamla hemland? Kan någon svara på den frågan?
  Gurra

  SvaraRadera
 2. Gurra får nog ta fram lite mer statistik först eftersom det florerar massor av "rykten" idag, som många anammar utan att kritiskt granska. Jag arbetar själv frivilligt i asylrörelsen och de människoöden vi träffar är många gånger bortom förståelse. Ändå vill inte våra myndigheter förstå och har hårda krav påsig att få ut så många som möjligt.Systemet är inte rättssäkert, och vi som inte tillhör de över 43 miljoner som är på flykt kunde visa lite mer mänsklig humanism. Men tyvärr har människosynen blivit alltmer egoistisk i dagens samhälle. Därför blir det ett särhälle.
  MVH
  EW

  SvaraRadera
 3. Det känns som om att mänskligheten är på ett brant sluttande plan, på väg utför och som om det är för sent att göra något åt detta.

  Någon? Säg att jag har fel!!!

  SvaraRadera
 4. Gurra 12:18

  Kanske svaret kan vara detta:

  Det finns olika slag av flyktingar. Några var inte så utsatta, och vågar därför återvända på besök för en tid. Men för att få flyktingstatus, kan de inte säga detta, innan de fått värdlandets garanti för att få bo här.

  Andra, antagligen merparten, hade verkliga skäl till flykt, inte bara migration.

  Ovanstående är blott en skiss, en gissning, i brist på bättre vetande.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.