torsdag 9 juni 2011

Bakterierna avgör vem du är...

Foto: Patricia Piccinini. Vem styrs mest av tarmfloran?
Igår skrev jag om resistenta bakterier. Tänkte fortsätta på bakteriespåret. Mycket talar nämligen för att de bästa soldaterna är de som blivit av med alla tarmbakterier.  

En vanlig soldats tarmar innehåller cirkus 2 kilo bakterier. Tas dessa bort kan soldaten  bli modig, tapper, korkad och befriad från överlevnadsinstinkt. Vilket onekligen skulle underlätta de flesta militära uppdrag, kan man tycka.

Så här är det: Forskning visar att möss som har normal bakterieflora uppträder smart, försiktigt och med överlevnadsinstinkt - medan möss som fråntagits all kontakt med bakterier rantar runt totalt orädda för att bli ihjälslagna. Tarmens bakterier påverkar helt enkelt hjärnans utveckling.

- Om någon hade sagt det till mig för tjugofem år sedan hade jag bara garvat, säger Sven Pettersson till Forskning och Framsteg. Pettersson är professor vid - det i och för sig inte alltid seriösa - Karolinska institutet.

Den här typen av påpekanden är något som jag uppskattar. Vi måste nämligen alltid ha i bakhuvudet att de sanningar vi tror att vi sitter inne med nästan alltid har bäst-före-datum. Alltmer av det som tidigare uppfattats som flummigt och spekulativt är idag mycket betraktat som vetenskapliga grundfakta: atomer, elektromagnetisk strålning, kvantfysik, relativitetsteori...

Slutsatsen av forskningen på möss är således att djur som inte har kontakt med bakterier helt enkelt blir sämre rustade att klara livet. Också människan är ett djur. Av detta kan man dra den lätt komiska slutsatsen att frågan om hur mycket arvet respektive den yttre miljön formar oss nu kan kompletteras med tarmarnas bakteriflora. Bakterierna äger.

PS!
Ni som har följt bloggen kanske minns att jag emellanåt skrivit om olika parasiters påverkan på sina värddjur. Det här inlägget är en av de mest besökta - och mest långlivade - sidorna under alla år jag bloggat.

Imorgon blir det mer om militär verksamhet. Vet Du, bäste läsare, vilken som är den enda färg som inte finns i Krigsmaktens färgskala?

9 kommentarer:

 1. Hmm kan det vara lila?

  SvaraRadera
 2. En skitsak. F´låt.

  SvaraRadera
 3. Förklaringen till alla bokstavskombinationer blir alltmer mångfacetterad således. Mer antibiotika som slår ut bakterier förändrar således människans beteende. Har man undersökt t ex adhd-drabbade och den antibiotika man fått som liten? Men jag kanske går för långt nu.
  Scultai

  SvaraRadera
 4. Kan vara lila/violett, med tanke på andens kulörer.

  Annars ligger väl vitt nära. Det är ju kapitulationens färg.

  Gt

  SvaraRadera
 5. Det måste väl vara grönt? Tycker inte det finns särskilt mycket grönt i den Försvarsmakt jag tampas med till vardags vid Vättern...

  SvaraRadera
 6. Nutida soldatuniformer går i olika gröna nyanser.

  SvaraRadera
 7. Kuggfråga? Alla färger finns med även i militärers tankevärld.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.