onsdag 25 maj 2011

Om du förlorar namnen, vad har du kvar?
I Peter Erikssons avskedstal nämnde han hur viktigt det är att ha kunskap om arter, för saknar man kunskap om att de finns - hur ska man då kunna arbeta för dess fortbestånd...? 

Peter hänvisade bland annat till Kerstin Ekmans nya bok Se blomman. Hon har skrivit den tillsammans med Gunnar Eriksson - botaniker och professor i idé- och lärdomshistoria. Ikväll samtalar jag med Gunnar i Kunskapskanalen klockan 19.00. 

Det finns en hel del att samtala om. Såväl om botanik som lärdomshistoria. Om botanikers vedermödor och om deras vurm för att berätta om hemska, rent av helvetiska, äventyr på jakt efter någon sällsynt ört... Var finns botanikernas paradis? Och varför är man så intresserad av grusbräken?

Kollar du programmet så rekommenderar jag att du har en hundralapp och ett starkt förstoringsglas tillgängligt. Så får du se något du nog aldrig sett.

För övrigt: Växter känner igen sina släktingar, forskning om växters sociala liv har satt fart, deras sätt att kommunicera genom ett kemiskt språk ställer alla gamla sanningar vid skampålen. Växter som står nära sina släktingar skaffar sig mindre rötter än om de står bland främlingar, man delar med sig av näringen och vattentill sina syskon... Det började egentligen med den här artikeln 2007.

Kunskapskanalen onsdag 19.00. 
Repris vid midnatt samt torsdag 09.00. Extra repris: Lördag 09.00.

4 kommentarer:

 1. Varför inte Kerstin? Det är ett mycket intressant program, men på tok för många män som intervjuas. När nu det ändå finns en kvinna med som författare - varför inte intervjua henne?

  Men bra val av bok! Blir nog spännande!

  SvaraRadera
 2. Peter Eriksson sa alltså bra saker mot slutet av sin rörtid.

  Och nu har äntligen det där Gröna Partiet, som vi längtat efter, sett dagens ljus. Det verkar ju ligga exakt i linje med allt gott som skrivits på denna blogg, och även i linje med Steg 3.

  Så nog är väl GP nämnvärt, eller?
  Mer finns på hemsidan "Trulpens lilla gröna".

  SvaraRadera
 3. Pia, det var meningen att Kerstin skulle vara med, men hon fick förhinder i sista stund. Tyvärr är det så att det skrivs betydligt fler fackböcker - och det är fackböcker och biografier som tas upp i serien - av män. Men hav tröst: i min pipeline ligger nu två kvinnor och två män och väntar...

  SvaraRadera
 4. Partiet Enhet (sökord) är bäst!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.